Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Op verzoek van de vaste commissie voor Justitie stel ik voor, wetsvoorstel 31065 (Invoeringswet titel 7.13 Burgerlijk Wetboek) van de agenda af te voeren.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Vendrik.

De heer Vendrik (GroenLinks):

Voorzitter. Ik verzoek u, het verslag van het algemeen overleg Voedselcrisis op de plenaire agenda te zetten.

De voorzitter:

Wij zullen dit VAO toevoegen aan de agenda van een van de volgende weken.

Het woord is aan de heer De Roon.

De heer De Roon (PVV):

Voorzitter. Ik verzoek u, het verslag van het algemeen overleg AOW tijdens detentie op de plenaire agenda te plaatsen.

De voorzitter:

Ik stel voor, dit VAO toe te voegen aan de agenda van een van de volgende weken.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Willemse-van der Ploeg.

Mevrouw Willemse-van der Ploeg (CDA):

Voorzitter. Ik verzoek u, het verslag van het algemeen overleg Patiënten- en consumentenbeleid van 23 oktober 2008 op de plenaire agenda te plaatsen. Ik verzoek u vriendelijk om dit VAO niet deze week, maar volgende week te plannen.

De voorzitter:

Ik stel voor, dit VAO toe te voegen aan de agenda van een van de volgende weken.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Graus.

De heer Graus (PVV):

Voorzitter. Ik vraag een interpellatiedebat aan met de ministers van Economische Zaken en van Financiën over de onaanvaardbare, zorgwekkende stijging van de energienota van onze burgers.

De heer Jansen (SP):

Voorzitter. De SP-fractie huldigt het principiële standpunt dat altijd ruimhartig invulling gegeven moet worden aan het recht op inlichtingen van Kamerleden. Het recht op interpellatie is daar een bijzonder voorbeeld van. Waarom heeft de heer Graus er in dit geval niet voor gekozen om aan te sluiten bij het debat van zes uur, dat binnenkort plaatsvindt over het Energierapport? Dan kan deze kwestie in een wat breder kader worden besproken. Dat lijkt de SP-fractie een weg die de voorkeur verdient.

De heer Ten Hoopen (CDA):

Voorzitter. Naast het argument dat de heer Jansen noemt, is er nog een tweede argument. Het onderwerp is breed aan de orde geweest bij de begroting van EZ. Er ligt een motie waar wij straks over stemmen. Het lijkt mij belangrijk dat wij de uitkomst daarvan en het beleid van het ministerie bij het debat betrekken. Dan is er ook een aanleiding om daarover te spreken, nu niet.

Mevrouw Neppérus (VVD):

Voorzitter. Ik hecht er ook meer aan om eerst de uitkomst van de stemming over de motie af te wachten.

Mevrouw Ortega-Martijn (ChristenUnie):

Voorzitter. Ik sluit mij daarbij aan.

De heer Samsom (PvdA):

Voorzitter. Ik geef de heer Graus in overweging om zijn verzoek iets verder te specificeren, als hij echt graag informatie wil hebben. Dat recht op informatie wil ik hem zeker niet ontzeggen. Hij zou ook per ommegaande daarover een brief kunnen vragen, die wij dan betrekken bij de behandeling van het Energierapport.

De voorzitter:

Een verzoek om een brief heb ik liever in een commissie en niet tijdens de regeling van werkzaamheden.

De heer Graus (PVV):

Het gaat niet alleen om de loskoppeling van de olie- en de gasprijs, zoals dat in de motie werd genoemd. Het gaat ook om de graaicultuur, de bonussen en de miljarden winsten die er gemaakt worden.

De voorzitter:

Mijnheer Graus, u hebt uw punt gemaakt. Daar is de regeling van werkzaamheden niet voor. U hebt geen steun voor een interpellatiedebat.

De heer Jansen (SP):

Volgens mij ligt het iets anders. Ik heb een serieuze suggestie gedaan aan de heer Graus. Ik vind het jammer dat die niet gevolgd is, maar de SP-fractie hecht om principiële redenen aan het recht op inlichtingen van de Kamerleden. Als de heer Graus daarin volhardt, dan krijgt hij wat ons betreft die kans.

De voorzitter:

Dan begreep ik u verkeerd. Het spijt mij. Mijnheer Graus, u hebt steun van de SP-fractie voor een interpellatiedebat. Wij zullen dit interpellatiedebat agenderen.

Misschien kan de heer Jansen zich voortaan zo uitdrukken dat ik het wat beter snap. Het is voor mij gauw te moeilijk.

De heer Samsom (PvdA):

Ik begrijp het niet helemaal. Ik hoorde van de SP-fractie dat zij geen behoefte heeft aan een interpellatiedebat...

De voorzitter:

Nee, mijnheer Samsom. Ik begrijp het nu heel goed.

De heer Samsom (PvdA):

U begrijpt het wel?

De voorzitter:

Ik ga het u straks uitleggen. Dat gaat mij lukken.

De heer Samsom (PvdA):

Dat is prima.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Voordewind.

De heer Voordewind (ChristenUnie):

Voorzitter. Ik verzoek u, het VAO zelfdoding van de agenda af te voeren, omdat de Kamer inmiddels een brief heeft gehad van de minister van VWS met allerlei mooie toezeggingen.

De voorzitter:

Wij zullen dit VAO afvoeren van de agenda.

Het woord is aan de heer Van Dijck.

De heer Tony van Dijck (PVV):

Voorzitter. De kredietcrisis is in alle hevigheid losgebarsten. In drie weken tijd heeft minister Bos 30 mld. uitgegeven om financieel Nederland te redden. Vanochtend lezen wij dat minister Bos een reddingsboei van 3 mld. uitgooit naar AEGON. Dit roept bij de fractie van de Partij voor de Vrijheid zeer veel vragen op en daarom wil zij op korte termijn een debat.

De heer Vendrik (GroenLinks):

Voorzitter. Ik ga er eerlijk gezegd van uit dat de minister van Financiën ons een brief stuurt met een nadere toelichting op de steun aan AEGON. Het lijkt mij verstandig om deze week een debat te houden. Ik kan mij echter ook voorstellen dat wij het donderdag combineren met één van de twee debatten die dan gepland staan met de minister van Financiën. Ik heb op dit moment niet direct behoefte om hierover moties in te dienen. Het mag van mij dus ook een algemeen overleg worden, dat wij kunnen organiseren via de vaste commissie voor Financiën.

De heer De Nerée tot Babberich (CDA):

Voorzitter. Wij steunen het verzoek om een debat van de heer Van Dijck. Wij willen wel graag vooraf een brief waarin precies staat hoe het is gegaan.

De heer Weekers (VVD):

Voorzitter. Wij willen ook graag eerst een brief. Ik kan mij ook voorstellen dat het verzoek van de heer Van Dijck gekoppeld wordt aan een ander debat dat wij nog gaan voeren of een derde termijn die wij nog krijgen in verband met het debat van vorige week. Die derde termijn wordt straks aangevraagd door collega De Nerée. De vraag is of het niet wijs is om daar wellicht wat extra spreektijd voor toe te kennen, zodat wij de zaak bij die gelegenheid goed kunnen bediscussiëren.

De heer Irrgang (SP):

Voorzitter. Voor die laatste suggestie van de heer Weekers is veel te zeggen. Ik hecht ook aan een brief en daarop aansluitend een debat. Als dat deze week kan, graag, maar het zou eventueel ook volgende week kunnen.

Mevrouw Koşer Kaya (D66):

Voorzitter. Ik steun ook het verzoek om een brief. Het debat kan deze week met één van de andere debatten worden gecombineerd of het kan een nieuw debat worden, maar dat kunnen wij in de commissie bespreken.

De heer Cramer (ChristenUnie):

Voorzitter. Ik steun ook het verzoek om een brief. Het is een goede suggestie van de heer Vendrik om het debat te combineren met één van de andere debatten.

De voorzitter:

Laten wij afspreken dat wij eerst een brief vragen en daarna bekijken hoe wij dat debat voeren. Iedereen heeft behoefte aan een debat, sommigen stellen voor om het te koppelen aan andere dingen. Zullen wij dat gewoon even bekijken?

De heer Tony van Dijck (PVV):

Voorzitter. Iedereen probeert het onder te schuiven bij een AO'tje of een ander debatje. Voor ons is dit 3 mld. aan belastinggeld. Voor ons is dit belangrijk. Hierover moet gedebatteerd worden. Natuurlijk komt er een brief. Die brief is al toegezegd. Die komt vanmiddag. Wij willen echter op zo kort mogelijke termijn een debat, want dit is niet iets waarvan wij zeggen: dit kan in vijf minuten in een AO'tje en bij de heropening van het debat over de Europese Top. Die heropening moet trouwens nog aangevraagd worden en wij moeten nog maar zien of die er komt. Bovendien, tijdens dat debat zijn de ING, de hele kredietcrisis en de Europese Top behandeld. Dit verdient separate aandacht.

De voorzitter:

Met uitzondering van de steun van de CDA-fractie voor een debat – die was daar het meest kort en helder in – hebben alle fracties wel degelijk steun getoond voor uw verzoek om over dit probleem te praten en het niet ergens bij te moffelen. Dus mijn voorstel is dat de commissie bespreekt of dit een apart debat wordt of dat het misschien toch aan iets gekoppeld kan worden. Wij moeten ook een beetje efficiënt met onze vergadertijd omgaan.

De heer Vendrik (GroenLinks):

Ik hoor nu dat er nog een derde termijn van het debat van vorige week aankomt, aangevraagd door de CDA-fractie. Als dat het geval is, dan is het logisch om ruimte te maken op de plenaire agenda. Het zou wel heel kunstmatig zijn om het weer elders onder te brengen. Laten wij dan maar gewoon een plenair debat houden.

De voorzitter:

Mijnheer Van Dijck, u incasseert gewoon uw steun. Dat doe ik met u en wij gaan kijken of wij dat goed kunnen regelen, zodat u ook tevreden bent.

De heer Tony van Dijck (PVV):

Mocht het met dat andere plenaire debat worden gecombineerd, kunnen dan de spreektijden navenant worden uitgebreid?

De voorzitter:

Dat spreekt vanzelf.

Het stenogram wordt doorgeleid naar het kabinet en wij zullen de spreektijden in overleg met de leden vaststellen. Daar heeft de vaste commissie voor Financiën een goede traditie in.

Het woord is aan de heer De Roon.

De heer De Roon (PVV):

Voorzitter. Vanochtend verschenen er alarmerende berichten dat er een nieuwe Hofstadgroep in staat van wording is. Met het oog op een debat wil ik daarover graag een brief ontvangen van de minister van Justitie en de minister van Buitenlandse Zaken. Die laatste wil ik er ook in betrekken, omdat de financiering van een en ander ook vanuit het buitenland schijnt te gebeuren.

De voorzitter:

Ik begreep dat er al schriftelijke vragen van het lid Van Haersma Buma op dit punt zijn ingediend, maar ik zie hem niet naar voren komen. Laten wij maar proberen om die toe te voegen aan het stenogram en het geheel door te geleiden naar het kabinet.

Het woord is aan de heer Van Raak.

De heer Van Raak (SP):

Voorzitter. Ik ben Kamerlid en ik wil graag informatie, en wel over de nulmeting van de taskforce personeelsvoorziening. Deze is geschreven door de Voorziening tot samenwerking Politie en afgelopen zomer verschenen. Ik heb hier voor het eerst om gevraagd op 7 oktober, maar ik heb die informatie niet gekregen. Ik heb er op 21 oktober nog een keer om gevraagd. Ik sta hier deze week weer, nu voor het laatst: als de informatie deze week niet komt, vraag ik volgende week een spoeddebat aan over dit rapport.

De heer Brinkman (PVV):

Voorzitter. Collega Van Raak heeft geheel gelijk. Hij heeft onze steun voor een spoeddebat volgende week als hij de informatie niet krijgt.

De voorzitter:

Het stenogram van dit gedeelte van de vergadering zal worden doorgeleid naar het kabinet.

Het woord is aan de heer De Nerée tot Babberich.

De heer De Nerée tot Babberich (CDA):

Voorzitter. Er is wat onduidelijkheid ontstaan over wat er gebeurt met de eventuele opbrengsten van alle injecties van de Staat in ING, AEGON, ABN AMRO, Fortis en Fortis Verzekeringen. Daarom wil ik u verzoeken om een heropening van het debat over de Europese Top. Immers, met name bij die gelegenheid hebben wij over ING gesproken. In dat kader wil ik ook verzoeken om de stemmingen over de moties die bij dat debat zijn ingediend, uit te stellen.

De voorzitter:

Ik wijs de leden die het woord willen voeren erop dat er geen sprake kan zijn van een inhoudelijke discussie.

De heer Vendrik (GroenLinks):

Voorzitter. Ik wil een inhoudelijke discussie vermijden. Vorige week heeft de minister van Financiën op dit punt toegezegd dat hij in de Najaarsnota in alle precisie terugkomt op het vraagstuk. Ik ben dol op debat, maar ik dacht dat het helder was wat tegen de CDA-fractie is gezegd.

De voorzitter:

Mijnheer Vendrik, u hoeft er niet verder op in te gaan; u doet een voorstel en iedereen begrijpt dat best.

De heer Irrgang (SP):

Even los van de inhoud, als de CDA-fractie een heropening wil van het debat, vind ik dat dat verzoek gewoon gehonoreerd moet worden.

De voorzitter:

Heropening en uitstel van de stemmingen dus.

De heer Cramer (ChristenUnie):

Voorzitter. Ik ben het eens met de heer Irrgang.

De voorzitter:

Dan zullen wij een heropening van het debat op de agenda plaatsen en de stemmingen afvoeren van de stemmingslijst.

Het woord is aan de heer Van der Ham.

De heer Van der Ham (D66):

Voorzitter. Ik wil graag aan de ministers van BZK, van Justitie en van VWS een brief vragen over de uitspraken van burgemeester Leers. Deze zegt dat het verstandig zou zijn om een drugstop te organiseren, mede naar aanleiding van de problemen in de grensregio. Ik wil graag hun reactie, ook op de vraag wat de rol van de rijksoverheid daarbij zou kunnen zijn. Ik heb eveneens een vraag over de stand van zaken met betrekking tot de motie-Albayrak die twee à drie jaar geleden is aangenomen inzake het uitdragen van het drugsbeleid in het buitenland.

Mevrouw Joldersma (CDA):

Voorzitter. Wij kunnen ons op zich vinden in een dergelijke brief, op voorwaarde dat deze voor de begrotingsbehandeling van Justitie naar de Kamer wordt gezonden.

De heer Van der Ham (D66):

Dat kan natuurlijk altijd gedaan worden. De vraag of de brief aanleiding geeft om er een apart debat over te voeren, hetzij in de vorm van een AO, hetzij in de vorm van een plenair debat, kan ik pas beantwoorden als ik de brief heb ontvangen.

De voorzitter:

Dan kunt u hiertoe een voorstel doen aan de Kamer.

De heer Van der Ham (D66):

Exact.

Mevrouw Van Velzen (SP):

Voorzitter. Als er dan toch een brief komt, wil ik graag een antwoord zien op de Kamervragen die ik enkele dagen geleden heb gesteld en die wat nader in detail ingaan op wat er in de grensregio gebeurt.

Mevrouw Bouwmeester (PvdA):

Voorzitter. Wij steunen het verzoek ook. Er zou in september een actieplan jeugd en genotmiddelen naar de Kamer komen. Mocht deze brief er komen, dan wil ik hierin ook antwoord op de vraag waar dat actieplan blijft.

De voorzitter:

Het stenogram van dit gedeelte van de vergadering zal worden doorgeleid naar het kabinet.

De heer Van der Ham (D66):

Nog een aanvulling naar aanleiding van de opmerking van mevrouw Van Velzen. Er zijn verscheidene fracties, waaronder mijn fractie, die naar aanleiding van Bergen op Zoom en Roosendaal vragen hebben gesteld. Het lijkt mij handig om dit als één pakket aan ons aan te bieden, zodat wij het allemaal leuk bij elkaar hebben.

De voorzitter:

Absoluut. Het stenogram van dit gedeelte van de vergadering zal worden doorgeleid naar het kabinet.

Het woord is aan de heer Irrgang.

De heer Irrgang (SP):

Voorzitter. Naar aanleiding van het oplaaiende geweld in Congo wil ik graag een brief vragen aan de ministers van Buitenlandse Zaken en voor Ontwikkelingssamenwerking over de eventuele consequenties voor de Nederlandse begrotingssteun aan de Rwandese regering, die direct betrokken is bij de gewelddadigheden.

De voorzitter:

Het stenogram van dit gedeelte van de vergadering zal worden doorgeleid naar het kabinet.

Het woord is aan mevrouw Ouwehand.

Mevrouw Ouwehand (PvdD):

Voorzitter. Ik wil graag een brief van het kabinet. Vorige week is het kabinet op handelsmissie geweest in China. Het heeft daar een protocol getekend voor de export van Nederlands varkensvlees naar dat land. Ik wil graag van de minister-president en de minister van VROM weten hoe dat zich verhoudt tot de ambities van het kabinet om de consumptie van dierlijke eiwitten terug te dringen. Ik wil de brief graag ontvangen voordat wij in de Kamer de VROM-begroting gaan behandelen.

De voorzitter:

Het stenogram van dit gedeelte van de vergadering zal worden doorgeleid naar het kabinet.

Het woord is aan de heer Madlener.

De heer Madlener (PVV):

Voorzitter. Mede namens de VVD-fractie vraag ik een spoeddebat aan over de gang van zaken rond de aanleg van de A4 Midden-Delfland en de onhandige uitspraken die daarover door twee regeringsfracties zijn gedaan.

De voorzitter:

Als u uw verzoek mede namens de VVD-fractie doet, hebt u, als ik goed reken, dertig leden.

De heer Van der Ham (D66):

Het is prima als er een spoeddebat komt, maar misschien zou daar iets aan kunnen voorafgaan in de vorm van een brief van het kabinet. Dat lijkt mij toch wel handig.

De heer Madlener (PVV):

Daar heb ik geen bezwaar tegen. Als die brief er morgen voor 12.00 uur ligt, dan lijkt mij dat prima.

De heer Koopmans (CDA):

Wij ondersteunen het verzoek om een brief over dit onderwerp van het kabinet.

De voorzitter:

Wij zullen het stenogram van dit deel van de vergadering doorgeleiden naar het kabinet en een moment zoeken om het spoeddebat te organiseren.

Het woord is aan de heer Roemer.

De heer Roemer (SP):

Voorzitter. Graag ontvangen wij een brief van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat over het bericht dat de software om de ov-chipkaart en deurpasjes te klonen openbaar is geworden. Daarmee wordt het heel eenvoudig om een ov-chipkaart te kraken, op andermans saldo te reizen en op bepaalde plaatsen gemakkelijk binnen te komen. Van de staatssecretaris zou ik willen weten wat zij gaat doen om de veiligheid te garanderen en welke consequenties de bedoelde software heeft voor de invoering van de ov-chipkaart. Van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hoor ik graag of het verschijnen van deze software aanleiding is voor het nemen van nieuwe maatregelen. Is bij de eerder genomen maatregelen de mogelijkheid meegenomen van een "Denial of Service"-aanval, alsook het onklaar maken van systemen?

De voorzitter:

Wij zullen het stenogram van dit deel van de vergadering doorgeleiden naar het kabinet.

Het woord is aan de heer Koopmans, namens de vaste commissie voor VROM.

De heer Koopmans (CDA):

Voorzitter. De Kamer heeft begin juli een motie aangenomen van de leden Spies en Boelhouwer over alles wat te maken heeft met brandstofaanbestedingen in het openbaar vervoer. In die motie staat dat er binnen drie maanden gerapporteerd zou moeten worden aan de Kamer. Dat is nog niet gebeurd. De vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat en de vaste commissie voor VROM hebben al een aantal keren gerappelleerd. Wij zouden daarom bij hoge uitzondering hier willen zeggen dat morgen voor 12.00 uur een reactie van het kabinet op de bedoelde motie naar de Kamer moet komen. Als dat niet mogelijk is, dan hebben wij morgenmiddag in de commissie misschien wel tijd voor een extra debatje met de bewindslieden over dit onderwerp.

De voorzitter:

Wij zullen het stenogram van dit deel van de vergadering doorgeleiden naar het kabinet.

Het woord is aan de heer Dijsselbloem.

De heer Dijsselbloem (PvdA):

Voorzitter. Mede namens de fractie van het CDA merk ik het volgende op. Vorige week zijn 40 à 50 Nederlands-Marokkaanse imams teruggeroepen naar Marokko om in Rabat instructies te ontvangen van de Marokkaanse regering. Dit is opnieuw een voorbeeld van een in onze ogen volstrekt verkeerde vorm van inmenging en bemoeienis van de Marokkaanse staat met de Nederlands-Marokkaanse gemeenschap. Wij zouden daarover graag een brief ontvangen van de staatssecretaris van Justitie en de minister voor Wonen, Wijken en Integratie, graag vóór het debat dat wij donderdagmiddag zullen voeren over Marokkaanse inmenging in Nederland, dus bijvoorbeeld voor het middaguur op donderdag.

Mevrouw Van Toorenburg (CDA):

Nog een kleine aanvulling. Door de Marokkaanse overheid is een raad voor religieuze zaken in het buitenland ingesteld. Wij willen daar graag uitsluitsel over hebben en daar ook het oordeel van het kabinet over ontvangen.

De voorzitter:

Wij zullen het stenogram doorgeleiden naar het kabinet.

Het woord is aan mevrouw Wiegman.

Mevrouw Wiegman-van Meppelen Scheppink (ChristenUnie):

Voorzitter. Graag ontvang ik vóór de behandeling van de begrotingen van VWS en van Justitie een antwoord op de op 18 september 2008 ingediende vragen over de opvang van slachtoffers van mensenhandel.

De voorzitter:

Wij zullen het stenogram doorgeleiden naar het kabinet.

Het woord is aan mevrouw Kuiken.

Mevrouw Kuiken (PvdA):

Voorzitter. In verband met de planning wil ik nu al een VAO aanvragen als vervolg op het AO dat morgen wordt gehouden over het rapport van de werkgroep Verwevenheid onder- en bovenwereld.

De voorzitter:

Ik begrijp dat u dit VAO deze week wilt houden?

Mevrouw Kuiken (PvdA):

Precies. Wij willen dat VAO graag deze week houden. In verband met de planning doe ik mijn verzoek nu al. Ik doe dit verzoek mede namens de fracties van de VVD en het CDA.

De voorzitter:

Is dat ook omdat u dan mogelijk deze week extra stemmingen zou willen?

Mevrouw Kuiken (PvdA):

Ja, graag.

De voorzitter:

Dat is de meest relevante informatie voor de andere leden. Het is dus mogelijk dat deze week een tweede ronde stemmingen nodig is.

Mevrouw Kuiken (PvdA):

Voorzitter. Graag.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Van Dijck.

De heer Tony van Dijck (PVV):

Voorzitter. Ik maak me toch een beetje zorgen over de spreektijden voor de derde termijn van het debat over de Europese Top. Kunt u al een indicatie geven hoeveel minuten spreektijd iedere fractie krijgt?

De voorzitter:

Ik doe morgen bij de regeling van werkzaamheden een voorstel, waarover ik eerst met de Kamer zal overleggen. Zoals bekend, is dat mijn gebruikelijke werkwijze.

Het woord is aan de heer Roemer.

De heer Roemer (SP):

Voorzitter. Ik vroeg zo-even om een brief van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat. In een poging het zo kort mogelijk te houden, heb ik verzuimd te melden dat ik deze brief graag deze week ontvang in verband met komende debatten en de urgentie ervan.

De voorzitter:

Wij zullen het toevoegen aan het stenogram dat wij opsturen naar het kabinet.

Het woord is aan de heer Vendrik.

De heer Vendrik (GroenLinks):

Voorzitter. Vanochtend kregen wij het bericht dat een van de energiemaat­schappijen, namelijk Eneco, ontevreden is over het sectorakkoord Energie, dat betrekking heeft op het door de energiemaatschappijen gevoerde klimaatbeleid. De minister van Economische Zaken heeft al dan niet het akkoord ondertekend.

Bij dezen vraag ik om een brief met het sectorakkoord, maar ook met een reactie op de weigering van Eneco om dit akkoord te ondertekenen omdat het niet duurzaam genoeg is.

De voorzitter:

Ik heb er moeite mee dat u een brief aan één minister in deze plenaire vergadering vraagt in plaats van gewoon in de vaste commissie, zoals wij dat met elkaar hebben afgesproken.

De heer Vendrik (GroenLinks):

Voorzitter. Dat begrijp ik. Ik had aan mijn verzoek moeten toevoegen dat ik de brief eigenlijk voor morgen wil ontvangen. Dit punt speelde vorige week tijdens de behandeling van de EZ-begroting. Het akkoord is getekend, maar volgens ons is het niet goed genoeg. Ik sluit daarom niet uit dat ik morgen bij de regeling daarop terugkom in de vorm van het aanvragen van een debat daarover. Vanwege het spoedeisende karakter doe ik mijn verzoek hier.

De voorzitter:

Wij zullen het stenogram doorgeleiden naar het kabinet.

Het woord is aan mevrouw Vermeij. Zij had zich niet bij mij aangemeld voor de regeling.

Mevrouw Vermeij (PvdA):

Voorzitter. Dat klopt, maar ik heb toch nog één vraag voor de regeling.

Morgen voeren wij een plenair debat over SUWI-wetgeving. Wij zouden morgen voor 15.00 uur nog een brief van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ontvangen over de CWI- en UWV-pensioenen. Deze hebben wij echter nog niet ontvangen. Wij ontvangen die brief graag morgen voor 12.00 uur.

De voorzitter:

Wij zullen het stenogram van dit gedeelte van de vergadering doorgeleiden naar het kabinet.

Op de 10.003de dag dat de heer Van der Vlies lid is van de Tweede Kamer wens ik hem namens alle leden geluk met het feit dat hij volgens mij voor meer dan de 1000ste keer gaat stemmen.

(geroffel op de bankjes)

De voorzitter:

Het is wat, al die stemmingen.

Naar boven