Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 31 januari 2008 over de benoeming van de voorzitter van de raad van toezicht van het Nationaal Historisch Museum.

De heer Van Leeuwen (SP):

Voorzitter. Wij hebben zojuist een algemeen overleg gevoerd. Naar aanleiding hiervan voeren wij nu dit debat in de plenaire zaal. Ik zal nu niet herhalen wat er zojuist tijdens het AO is besproken. Voor de SP-fractie is het onbegrijpelijk dat een zittend Kamerlid wordt geïnstalleerd als boegbeeld van het Nationaal Historisch Museum. Daarom dien ik de volgende motie in.

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

van mening dat elke schijn van politieke bemoeienis bij het Nationaal Historisch Museum vermeden moet worden;

van mening dat het voorzitterschap van de stuurgroep/raad van toezicht van het Nationaal Historisch Museum onverenigbaar is met de functie van Kamerlid;

verzoekt de regering om de benoeming van een lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal tot voorzitter van de stuurgroep/raad van toezicht van het Nationaal Historisch Museum niet door te laten gaan,

en gaat over tot de orde van de dag.

De voorzitter:

Deze motie is voorgesteld door het lid Van Leeuwen. Naar mij blijkt, wordt de indiening ervan voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 147(31200 VIII).

Mevrouw Peters (GroenLinks):

Mijn fractie had ook bedenkingen bij deze benoeming. Die bedenkingen kwamen mede voort uit de aard van het museum. Het gaat namelijk om een historisch museum. De minister heeft tijdens het zojuist gehouden overleg toegezegd dat hij ons een brief zal sturen waarin wordt verhelderd hoe inhoud en bestuur van elkaar gescheiden zullen worden. Ik stel de heer Van Leeuwen daarom voor om zijn motie aan te houden totdat wij deze brief hebben ontvangen.

De heer Van Leeuwen (SP):

Die behoefte heb ik niet. Wij hebben daarover zojuist uitgebreid gesproken. Er is een verschil tussen alle staatsrechtelijke zaken enerzijds en de manier waarop wij in de Kamer omgaan met de benoeming van Kamerleden in dit soort functies anderzijds. Ik had het tijdens het AO over de link tussen politici en cubo's. Voor niet-deskundigen zeg ik dat cubo's culturele bobo's zijn. Over deze link moeten wij het maar eens uitgebreid hebben. Het gaat mijn fractie er nu echter om dat wij het Nationaal Historisch Museum als politiek en prestigieus project niet moeten belasten. Een zittend Kamerlid moet daarvan geen boegbeeld worden. Ik handhaaf dus de motie, ongeacht de verdere scheiding der machten.

Minister Plasterk:

Voorzitter. Ik ontraad het aannemen van deze motie. Voor de argumentatie verwijs ik naar het AO dat wij zojuist hebben afgesloten.

De beraadslaging wordt gesloten.

De voorzitter:

Over enkele ogenblikken zullen wij over de motie stemmen.

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.

Voorzitter: Verbeet

Naar boven