Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Schreijer-Pierik.

Mevrouw Schreijer-Pierik (CDA):

Voorzitter. Als voorzitter van de vaste commissie voor LNV verzoek ik u, het verslag van het algemeen overleg van gisteravond over de VWA op de agenda van volgende week te plaatsen.

De voorzitter:

Ik stel voor, aan dat verzoek te voldoen.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Gerkens.

Mevrouw Gerkens (SP):

Voorzitter. Gisteren stond ik hier ook al met een verzoek inzake de aanbesteding door het ministerie van Financiën van het project GOUD. De Kamer heeft toen besloten, eerst een brief te vragen. Die brief is nu binnengekomen. De minister biedt in deze brief aan om het aanbestedingsdocument aan de Kamer te sturen. Ik vraag hem om dat zo spoedig mogelijk te doen. Tevens verzoek ik u opnieuw om een spoeddebat te agenderen, zo spoedig mogelijk aan het begin van de volgende week.

De heer Omtzigt (CDA):

Wij steunen het eerste deel van het verzoek van mevrouw Gerkens om de minister te vragen, het aanbestedingsdocument aan de Kamer te sturen. Het lijkt ons ook verstandig, daarover een aantal vragen te stellen. Anders is de mist over de vraag of dit nu wel of niet om open standaarden gaat en over de richting die ingeslagen zal worden, niet uit de lucht. De CDA-fractie stelt dus voor dat wij de minister vandaag vragen om het document aan de Kamer te zenden en dat de Kamer morgen of maandag een aantal vragen stelt die voor het eind van de volgende week beantwoord moeten zijn. De minister geeft in zijn brief aan dat er nog tijd is tot half maart, dus het heeft niet zo'n haast.

De heer Van Dam (PvdA):

Ik heb er even over nagedacht. Misschien is het inderdaad beter om het aanbestedingsdocument te krijgen en vervolgens dinsdag een extra procedurevergadering van de commissie te plannen om af te spreken hoe wij verder zullen gaan met deze kwestie. Als wij tot in detail over dit soort zaken vragen gaan stellen, moeten wij ons wel even afvragen of wij dat plenair moeten doen of dat wij dat beter in een commissievergadering kunnen bespreken. Wij moeten dan wel met elkaar regelen dat wij volgende week een extra procedurevergadering hebben.

De heer Brinkman (PVV):

De PVV-fractie ondersteunt het verzoek van mevrouw Gerkens.

De heer Duyvendak (GroenLinks):

De GroenLinks-fractie steunt het betoog van de heer Van Dam.

De heer Van Beek (VVD):

Dat geldt ook voor de VVD-fractie.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Gerkens om te reageren op het tegenvoorstel.

Mevrouw Gerkens (SP):

Voorzitter. Ik begrijp degenen die het tegenvoorstel hebben gedaan, maar ik kan hun verzekeren dat zij op basis van het document zonder al te veel technische kennis met eigen gezond verstand gemakkelijk in een spoeddebat vragen kunnen stellen aan de minister. Dat lukt mij en dat zal de collega-Kamerleden zeker ook lukken. Ik ben dus blij dat de PVV-fractie mijn voorstel steunt. Ik houd vast aan mijn eerste verzoek.

De voorzitter:

Mevrouw Gerkens houdt vast aan haar verzoek om een spoeddebat. Ik stel vast dat daar voldoende steun voor is. Wij zullen dus volgende week een spoeddebat voeren, met een spreektijd van drie minuten per fractie.

Het woord is aan de heer Van Leeuwen.

De heer Van Leeuwen (SP):

Voorzitter. Ik sluit niet uit dat naar aanleiding van het algemeen overleg dat vanmiddag zal plaatsvinden over het Nationaal Historisch Museum een VAO aangevraagd zal worden. Bij wijze van vooraankondiging verzoek ik u, dat VAO nog voor vandaag op de agenda te zetten.

De voorzitter:

Wat is de aanleiding om dat VAO vandaag te houden?

De heer Van Leeuwen (SP):

Die aanleiding is gelegen in het feit dat het gaat over de benoeming van de beoogd museumvoorzitter per 1 februari aanstaande. Dus als wij er nog iets aan willen doen, dan moet dat vandaag gebeuren.

De heer Van der Vlies (SGP):

Daaruit leid ik af dat er dan vandaag eventueel stemmingen zijn te voorzien. Dat betekent nogal wat voor de Kamer en haar leden. Ik leg dus maar even in het midden of dat niet anders kan.

De voorzitter:

Mijnheer Van der Vlies, in de papieren versie van de regeling van werkzaamheden die u is toegezonden, staat dat er eventueel een VAO zal worden gehouden, inclusief stemmingen. Dat is de consequentie van het verzoek van de heer Van Leeuwen. Wij weten nog niet of de heer Van Leeuwen echt een VAO zal aanvragen. Deze vooraankondiging is op zich correct, juist vanwege de mogelijkheid van stemmingen. Ik stel voor, een eventueel VAO meteen na ommekomst van het AO te laten plaatsvinden. Hoe laat begint het AO?

De heer Van Leeuwen (SP):

Het duurt van 16.30 uur tot 17.30 uur.

De voorzitter:

Dat is laat. De eventuele stemmingen zullen dan om 17.45 uur à 18.00 uur zijn. Zo komt u niet met het avondprogramma in de problemen. Ik stel u voor, een kort AO te houden.

Overeenkomstig het voorstel van de voorzitter wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Koşer Kaya.

Mevrouw Koşer Kaya (D66):

Voorzitter. Nederland is nog lang niet af. Dat zegt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling in feite. Het ontslagrecht moet worden gemoderniseerd en de pensioenleeftijd moet omhoog. Ik zou hierop graag binnen twee weken een kabinetsreactie ontvangen, in het bijzonder van de ministers Bos, Donner en Van der Hoeven.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Fritsma.

De heer Fritsma (PVV):

Voorzitter. Ik verzoek u, het verslag van het vanochtend gehouden AO over de meervoudige nationaliteit op de agenda te zetten.

De voorzitter:

Ik stel voor, dit VAO toe te voegen aan de agenda van volgende week.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Kamp.

De heer Kamp (VVD):

Voorzitter. Ik doe een vergelijkbaar verzoek. Dit betreft een algemeen overleg van gisteren, 30 januari, over de Wet inburgering in het buitenland. Zou u dat VAO ook op de agenda willen plaatsen?

De voorzitter:

Ik stel voor, dat VAO ook op de agenda van volgende week te zetten.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Ik stel voor, toe te voegen aan de agenda van volgende week en als hamerstuk te behandelen:

  • - de brief van het Presidium over de tenuitvoerlegging van de motie-Ten Broeke c.s. inzake verbetering van de controle op Europese wetgeving (21501-20, nr. 379).

Voorts stel ik voor, toe te voegen aan de agenda van volgende week:

  • - verslagen van de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven (31260, nrs. 14 tot en met 28);

  • - het wetsvoorstel Wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 met het oog op de uitvoering van Verordening (EG) nr. 562/2006 van het Europees Parlement en de Raad van 15 maart 2006 tot vaststelling van een communautaire code betreffende de overschrijding van de grenzen door personen (Schengengrenscode) (PbEU L 105) (31208);

  • - het wetsvoorstel Wijziging van de Wet verontreiniging zeewater en enige andere wetten in verband met de uitvoering van het op 7 november 1996 te Londen tot stand gekomen Protocol bij het Verdrag inzake de voorkoming van verontreiniging van de zee ten gevolge van het storten van afval en andere stoffen (Trb. 1998, 134, en Trb. 2000, 27) (31049);

  • - het wetsvoorstel Goedkeuring van het op 7 november 1996 te Londen tot stand gekomen Protocol van 1996 bij het Verdrag inzake de voorkoming van verontreiniging van de zee ten gevolge van het storten van afval en andere stoffen van 1972, met Bijlagen (Trb. 1998, 134, en Trb. 2000, 27) (31057, R1828).

Ook stel ik voor om voor volgende week geen stemmingen te agenderen.

Ten slotte stel ik voor, toestemming te verlenen tot het houden van wetgevings- c.q. notaoverleg met stenografisch verslag op:

maandag 4 februari 2008:

  • - van 13.00 uur tot 16.00 uur van de vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de nota Dierenwelzijn en de Nationale agenda diergezondheid;

woensdag 27 februari 2008:

  • - van 10.00 uur tot 17.00 uur van de vaste commissie voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer over het klimaat- en energiepakket van de Europese Commissie.

Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.

Naar boven