Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Ik stel voor, toestemming te verlenen tot het houden van wetgevings- c.q. notaoverleg met stenografisch verslag op:

maandag 3 december 2007:

  • - van 14.00 uur tot 22.00 uur van de vaste commissie voor Justitie over het wetsvoorstel Wijziging van het Wetboek van Strafvordering ter versterking van de positie van het slachtoffer in het strafproces (30143);

maandag 28 januari 2008:

  • - van 10.00 uur tot 19.00 uur van de vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de nota Dierenwelzijn en de Nationale agenda diergezondheid.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Op verzoek van de PVV-fractie benoem ik in de vaste commissie voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken het lid Brinkman tot lid in plaats van het lid Tony van Dijck.

Het woord is aan mevrouw Ouwehand.

Mevrouw Ouwehand (PvdD):

Voorzitter. Op dit moment loopt een campagne van de Nederlandse overheid via Postbus 51 waarin dierenrechtenactivisten als potentiële terroristen worden afgeschilderd. Dat staat haaks op de eigen standpunten van het kabinet over dierenrechtenactivisme in relatie tot terrorisme. Ik heb het kabinet verzocht om een brief, vandaag voor 12.00 uur te ontvangen. Kennelijk is het lastig om aan de Kamer verantwoording af te leggen over de keuzes die zijn gemaakt in dit spotje. Ik wil dit onderwerp deze week nog afhandelen, want de campagne loopt al. Ik vraag u daarom, het kabinet te rappelleren en het te verzoeken om de brief vandaag nog voor 18.00 uur te sturen.

Ik kondig alvast aan dat wij graag een spoeddebat over deze zaak willen als de brief onvoldoende duidelijk maakt dat de spotjes zullen worden teruggetrokken.

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

Ik vind wel dat die brief er vanavond moet zijn, maar ik wil die eerst lezen voordat ik een volgende stap zet.

Mevrouw Van Velzen (SP):

Ik zou mij kunnen voorstellen dat die brief wordt meegenomen in de begrotingsbehandeling die wij vandaag met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hebben. Dat is toch een uitgelezen moment om te spreken over de terrorismecampagne die vanuit dat ministerie wordt gevoerd? Inhoudelijk ga ik hier niet op in, want daar is de regeling van werkzaamheden niet voor. Maar procedureel begrijp ik het voorstel van mevrouw Ouwehand niet.

De voorzitter:

Ik kan niet ontkennen dat mevrouw Van Velzen hier een punt heeft, want de begroting van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wordt heden behandeld. Mevrouw Ouwehand had echter al verzocht om een brief en die is niet binnengekomen. Het rappel zenden wij sowieso door naar het kabinet. U moet afwegen, mevrouw Ouwehand, hoe u dit ziet in relatie tot de begroting van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De Kamer kan natuurlijk haar conclusie trekken als u met een ander voorstel zou komen, maar die beslissing nemen wij nu nog niet.

Mevrouw Ouwehand (PvdD):

Ik doe een dringend beroep op het kabinet om in te gaan op ons verzoek om de spotjes te stoppen. Als de brief binnen is, zullen wij ons beraden op volgende stappen. Ik denk dat wij dit onderwerp wel bij de begrotingsbehandeling kunnen bespreken, maar het zou ook een los debat kunnen zijn. Die beslissing zal ik later nemen.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet, in het bijzonder naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is wederom aan mevrouw Ouwehand voor een tweede verzoek.

Mevrouw Ouwehand (PvdD):

Voorzitter. Wij hebben een brief ontvangen van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over het besluit van de rechter om de vergunning van de provincie Gelderland om drukjacht toe te passen, op te schorten. De minister is daarbij ook inhoudelijk teruggefloten. Wij willen hierover graag een spoeddebat houden.

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

Dit verzoek steun ik graag, maar ik geef mevrouw Ouwehand wel mee dat het debat wat mij betreft ook in de setting van een algemeen overleg zou kunnen plaatsvinden.

Mevrouw Van Velzen (SP):

Ik heb tot twee keer toe gevraagd om een besluit van de minister. Zij heeft aangegeven dat zij dat voor het kerstreces zal nemen. In de tussentijd komt er geen drukjacht. Als de minister die wel toestaat, is zij buitenwettelijk bezig. Ik zie daarom geen reden om hierover een spoeddebat te houden.

De voorzitter:

Ik stel vast dat mevrouw Ouwehand geen steun heeft voor een spoeddebat, zoals zij zelf ook al had geconcludeerd.

Mevrouw Ouwehand (PvdD):

Dat heb ik gezien.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Koşer Kaya.

Mevrouw Koşer Kaya (D66):

Voorzitter. Ik verzoek u om het verslag van het algemeen overleg over de Nota Vernieuwing Rijksdienst op de agenda te plaatsen.

De voorzitter:

Ik stel voor, dit VAO op de agenda van volgende week of een van de volgende weken te plaatsen.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

De heer Duyvendak had ook het woord willen voeren bij de regeling van werkzaamheden, maar hij is niet aanwezig. Zijn kans om te spreken is daarmee voorbij.

Naar boven