Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van het Wetboek van Strafvordering, het Wetboek van Strafrecht en enige andere wetten ter verruiming van de mogelijkheden tot opsporing en vervolging van terroristische misdrijven (30164), en over:

- de motie-Weekers c.s. over een conceptwetsvoorstel inzake een algemene en brede wettelijke schadevergoedingsregeling voor 1 oktober 2006 (30164, nr. 19).

(Zie vergadering van 17 mei 2006.)

De aanhef en onderdeel A van artikel I worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Wolfsen/Weekers (stuk nr. 17) tot het invoegen van een onderdeel Aa.

De voorzitter:

Ik constateer dat de Groep Wilders tegen dit amendement heeft gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

In stemming komt het amendement-De Wit (stuk nr. 14).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en de Groep Lazrak voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Onderdeel B wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-De Wit (stuk nr. 10).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Onderdeel C wordt zonder stemming aangenomen.

De aanhef van onderdeel D en artikel 126za worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-De Wit (stuk nr. 11, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement de overige op stuk nr. 11 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Artikel 126zb wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 126zc tot en met 126zo worden zonder stemming aangenomen.

Onderdeel D wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen E tot en met J worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Wolfsen (stuk nr. 18, I) tot het invoegen van een onderdeel Ja.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en de Groep Lazrak voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement de overige op stuk nr. 18 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

De onderdelen K tot en met N worden zonder stemming aangenomen.

Artikel I wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Eerdmans (stuk nr. 15).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de Groep Wilders, de SGP, de LPF en de Groep Nawijn voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel II wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen III tot en met VII en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer De Wit (SP):

Voorzitter. De SP-fractie ziet zich bij de stemming over dit wetsvoorstel gesteld voor het volgende dilemma. Aan de ene kant erkennen wij de noodzaak dat de overheid moet kunnen optreden en bijzondere bevoegdheden moet kunnen gebruiken als er sprake is van aanwijzingen dat er terroristische misdrijven gepleegd zullen worden. Aan de andere kant zien wij heel uitdrukkelijk het risico dat in de toekomst al te snel en al te gemakkelijk gebruik gemaakt zal worden van deze bijzondere bevoegdheden op basis van een aanwijzing. Daarom heeft de SP-fractie bij amendement voorgesteld om het gebruik van de bijzondere bevoegdheden op basis van die aanwijzingen vooraf door de rechter te laten toetsen. Op die manier hebben wij in ieder geval de zekerheid dat er iemand kijkt naar de vraag hoe concreet, betrouwbaar en verifieerbaar de aanwijzing is waarover het gaat.

Helaas is dat amendement zojuist door de Kamer verworpen. Bij de afweging die dan aan de orde is, heeft mijn fractie besloten om voor het wetsvoorstel te stemmen, omdat voor ons in dit geval het zwaarste weegt dat op basis van aanwijzingen zal moeten kunnen worden opgetreden ter voorkoming van erger op een moment dat het te laat is. Zoals gezegd, zal mijn fractie voor dit wetsvoorstel stemmen. Zoals u van ons gewend bent, zullen wij echter heel uitdrukkelijk de uitvoeringspraktijk volgen en zo nodig het debat daarover opnieuw aanzwengelen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van GroenLinks tegen dit wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

In stemming komt de motie-Weekers c.s. (30164, nr. 19).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, de VVD, het CDA, de ChristenUnie, de SGP, de LPF en de Groep Nawijn voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

Naar boven