Aan de orde is de stemming over een motie, ingediend bij het debat naar aanleiding van een algemeen overleg over ontwikkelingsbeleid Europese Unie, te weten:

- de motie-Fierens over herverdeling van de beschikbare EU-middelen in het voordeel van de budgetten voor onderwijs en gezondheidszorgprogramma's (21501-04, nr. 92).

(Zie vergadering van heden.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Irrgang (SP):

Voorzitter. De SP-fractie is een groot voorstander van de verhoging van de middelen voor gezondheidszorg en onderwijs. In de voorgestelde motie wordt echter bepleit om dat ten koste te laten gaan van het budget voor infrastructuur. Vooral in Afrika is verbetering van de infrastructuur van groot belang voor het vergroten van de handel en de economische groei en daarmee ook voor het voorkomen van hongersnoden. Daar hebben wij deze zomer nog een verschrikkelijk voorbeeld van gezien. Daarom zullen wij tegen deze motie stemmen.

In stemming komt de motie-Fierens (21501-04, nr. 92).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de PvdA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.

Naar boven