Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van enkele belastingwetten (Belastingplan 2006) (30306).

(Zie vergadering van 15 november 2005.)

De voorzitter:

Ik deel mede dat de leden Crone en Depla hun amendement op stuk nr. 45 intrekken. Tevens trekken de leden Van As en Crone hun amendementen op de stukken nrs. 7 en 8 in.

Ik deel verder mee dat de heren Lazrak en Nawijn bij de stemmingen afwezig zijn.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Bakker (D66):

Voorzitter. Ik wil een stemverklaring afleggen over het amendement-Van der Vlies op stuk nr. 30 over de mantelzorg. Het amendement introduceert per 2007 een fiscale korting van € 250 per jaar voor mantelzorgers. De mantelzorg wordt steeds belangrijker en de erkenning daarvan in het fiscale systeem kan tegelijkertijd worden gezien als een belangrijke erkenning van de mantelzorger zelf. Daar staat tegenover dat bij de fractie van D66 wel de vrees bestaat dat een fiscale korting de mantelzorg te veel zou institutionaliseren waardoor een nog grotere druk op de mantelzorg komt te liggen, groter dan verantwoord is, bijvoorbeeld onder druk van de komende Wmo. En dat zouden wij niet willen. Daarnaast is er nog een uitvoeringsprobleem. De vraag is namelijk wie je precies betitelt als mantelzorger.

Alles afwegende, wil de D66-fractie toch het grootste gewicht leggen bij onze grote waardering voor de mantelzorg. Wij zullen daarom voor het onderhavige amendement-Van der Vlies stemmen.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van D66, de Groep Wilders en de VVD voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit gewijzigde amendement de overige op stuk nr. 27 voorkomende gewijzigde amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Onderdeel D wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen Da t/m K worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Irrgang (stuk nr. 14) tot het invoegen van een nieuw onderdeel Ka.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de SGP en de LPF voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

De onderdelen Ka t/m M worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Van As/Crone (stuk nr. 32, I) tot het invoegen van een nieuw onderdeel Ma.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, de SGP en de LPF voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 32 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Onderdeel N en onderdeel Na worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Vendrik (stuk nr. 49, I) tot het invoegen van nieuwe onderdelen Nb en Nc.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de ChristenUnie en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 49 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Onderdeel O en de onderdelen Oa t/m Oe worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Rouvoet (stuk nr. 38, I) tot het invoegen van een nieuw onderdeel Of.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de ChristenUnie en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 38 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

De onderdelen P t/m T worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van As (stuk nr. 21, IA) tot het invoegen van een nieuw onderdeel Ta.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de Groep Wilders en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement de overige op stuk nr. 21 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Van der Vlies (stuk nr. 15, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SGP en de ChristenUnie voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 15 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Onderdeel U wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen V en W worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Bakker/Dezentjé Hamming (stuk nr. 48, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van D66, de Groep Wilders, de VVD en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 48 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Onderdeel X wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel Y wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Crone/Van Vroonhoven-Kok (stuk nr. 65, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat dit amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit amendement de overige op stuk nr. 65 voorkomende amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Onderdeel Z, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Crone/Van Vroonhoven-Kok (stuk nr. 65, I), wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen Za t/m DD worden zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel I wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen A t/m G van artikel II wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van der Vlies c.s. (stuk nr. 30, I) tot het invoegen van nieuwe onderdelen Ga t/m Gd.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de groep Wilders, D66, de ChristenUnie, de SGP en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit amendement het andere op stuk nr. 30 voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

De onderdelen H en I worden zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel II wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen A t/m C van artikel III worden zonder stemming aangenomen.

Onderdeel D wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

Mevrouw Dezentjé Hamming (VVD):

Voorzitter. Helaas heeft het VVD-amendement op stuk nr. 27 om de bijtelling voor ondernemers met een grijs kenteken af te schaffen, onvoldoende steun gekregen van andere fracties. De Kamer heeft hiermee een kans gemist om de regeldruk bij ondernemers radicaal te verminderen. Het CDA diende een 90-puntenplan in om de administratieve lasten te verminderen, maar de rittenadministratie kwam daar niet in voor. De PvdA wantrouwt ondernemers.

De voorzitter:

Het spijt me, maar ik moet u onderbreken. U moet uw eigen stem verklaren over het amendement-De Nerée tot Babberich. Omdat andere fracties niet meer de gelegenheid hebben om op u te reageren, kunt u nu niet ingaan op het stemgedrag van andere fracties. U moet uw eigen stem verklaren.

Mevrouw Dezentjé Hamming (VVD):

Wij zullen dit stemgedrag onthouden. Dat geldt volgens mij ook voor het bedrijfsleven. Nu dit een politiek feit is, zal de VVD-fractie het amendement van de heer De Nerée steunen, omdat dat voorstel in vergelijking met de bestaande wetgeving minder slecht is.

De heer Van As (LPF):

Voorzitter. Wij zullen het amendement van de heer De Nerée steunen. Wij zijn best een waardig verliezer, want ook wij hadden, met de heer Crone, een amendement ingediend. Gelet op het advies van de staatssecretaris, menen wij echter toch dat het amendement van de heer De Nerée ogenschijnlijk het beste is, althans het minst slechte. Wij willen liever een regeling hebben dan iets wat tot op heden niet goed blijkt te zijn.

In stemming komt het gewijzigde amendement-De Nerée tot Babberich (stuk nr. 40, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, D66, de Groep Wilders, de VVD, het CDA, de ChristenUnie, de SGP en de LPF voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit gewijzigde amendement het andere op stuk nr. 40 voorkomende gewijzigde amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

Onderdeel Dbis, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-De Nerée tot Babberich (stuk nr. 40, I), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel Da wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen E t/m P worden zonder stemming aangenomen.

Onderdeel Q, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-De Nerée tot Babberich (stuk nr. 40, II), wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik merk op dat het amendement-Crone/Van AS (stuk nr. 41) is vervallen als gevolg van het aannemen van het amendement De Nerée tot Babberich (stuk nr. 40, II).

De onderdelen R t/m T worden zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel III wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Door de aanneming van het amendement-Van der Vlies c.s. (stuk nr. 30, II) is een nieuw artikel IIIa ingevoegd.

Artikel IV wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Door de aanneming van het amendement-Crone/Van Vroonhoven-Kok (stuk nr. 65, II) is een nieuw onderdeel H toegevoegd.

Het gewijzigde artikel V wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel VI wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel VII, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Crone/Van Vroonhoven-Kok (stuk nr. 65, III), wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen A t/m H van artikel VIIa worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Crone/Van As (stuk nr. 35, I) tot het invoegen van twee nieuwe onderdelen Ha en Hb.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA en de LPF voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit gewijzigde amendement de overige op stuk nr. 35 voorkomende gewijzigde amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Onderdeel I wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen J en K worden zonder stemming aangenomen.

Artikel VIIa wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel VIIb en onderdeel A van artikel VIII, worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Crone/Van As (stuk nr. 33, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, de SGP en de LPF voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit gewijzigde amendement het andere op stuk nr. 33 voorkomende gewijzigde amendement als verworpen kan worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Depla/Crone (stuk nr. 44, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA en de ChristenUnie voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 44 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Onderdeel B wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel VIII wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel IX wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-De Nerée tot Babberich c.s. (stuk nr. 12, herdruk) tot het invoegen van een nieuw onderdeel 0A.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van D66, de Groep Wilders, de VVD, het CDA en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

In stemming komt het amendement-Samsom/Crone (stuk nr. 17, I) tot het invoegen van een nieuw onderdeel 0A.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en de PvdA voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 17 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Samsom/Crone (stuk nr. 18) tot het invoegen van een nieuw onderdeel 0A.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks en de PvdA voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het amendement-Samsom/Crone (stuk nr. 19) tot het invoegen van een nieuw onderdeel 0A.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de ChristenUnie en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het amendement-Van As (stuk nr. 22) tot het invoegen van een nieuw onderdeel 0A.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de Groep Wilders en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel X wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel XI wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Van As/Crone (stuk nr. 34, I) tot het invoegen van een nieuw artikel XIa.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA en de LPF voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit gewijzigde amendement de overige op stuk nr. 34 voorkomende gewijzigde amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

De artikelen XII en XIII worden zonder stemming aangenomen.

Artikel XIV wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Rouvoet (stuk nr. 37, I) tot het invoegen van een nieuw artikel XIVa.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA en de ChristenUnie voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit gewijzigde amendement het overige op stuk nr. 37 voorkomende gewijzigde amendement als verworpen kan worden beschouwd.

De onderdelen A en B van artikel XV worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van Vroonhoven-Kok (stuk nr. 46) tot het invoegen van een nieuw onderdeel C.

De voorzitter:

Ik constateer dat dit amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Artikel XV, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van Vroonhoven-Kok (stuk nr. 46), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikel XVI t/m XXIII worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Irrgang (stuk nr. 11) tot het invoegen van een nieuw artikel XXIIIa.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de ChristenUnie en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

De artikelen XXIV t/m XXXa worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Crone (stuk nr. 47) tot het invoegen van een nieuw artikel XXXb.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de ChristenUnie, de SGP en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

De onderdelen A en B van artikel XXXI worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Van Vroonhoven-Kok/Crone (stuk nr. 64) tot het invoegen van een nieuw onderdeel C.

De voorzitter:

Ik constateer dat dit gewijzigde amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Artikel XXXI, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement Van Vroonhoven-Kok/Crone (stuk nr. 64), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen XXXII t/m XXXVI en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van Groenlinks tegen het wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Naar boven