Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Ik stel voor, toestemming te verlenen tot het houden van wetgevings- c.q. notaoverleg met stenografisch verslag:

  • - op maandag 12 september 2005 van 11.00 uur tot 19.00 uur van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de publieke omroep (29657, nr. 7 en 29800-VIII, nr. 234);

  • - op maandag 3 oktober 2005 van 10.00 uur tot 16.00 uur van de vaste commissies voor Justitie en voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over (Europees) terrorismebeleid;

  • - op maandag 28 november 2005 van 10.15 uur tot 23.00 uur van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het deel van de OCW-begroting Cultuur en Media).

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Halsema.

Mevrouw Halsema (GroenLinks):

Voorzitter. Uit gegevens die het CBS gisteren publiceerde, bleek dat de CO2-uitstoot in Nederland met 2% is gestegen ten opzichte van het niveau van 1990. Niet alleen is die stijging hoger dan de economische groei, zij is ook in strijd met de Kyotoafspraken, die een daling inhouden van 6% ten opzichte van 1990. Ik vraag de minister-president, ons een brief te schrijven waarin hij reageert op deze nieuwe gegevens en waarin hij aangeeft welke maatregelen de regering van plan is te nemen om ervoor te zorgen dat het Nederlandse beleid alsnog in overeenstemming komt met de internationale milieuafspraken.

Ik verzoek voorts om die brief te mogen ontvangen voor morgenavond 18.00 uur, zodat ik de inhoud kan betrekken bij de voorbereidingen op het duurzaamheidsdebat.

Mevrouw Van Velzen (SP):

Voorzitter. Wij hebben inderdaad een plenair debat voor morgenavond geagendeerd, alleen komen er al weken heel veel nieuwe geruchten naar buiten over investeringen, juist in duurzaamheid. Ik vind het zelf bijzonder lastig om morgen het debat met het kabinet aan te gaan, zonder die feiten op tafel te hebben. Aan beide kanten kunnen wij daardoor niet helder debatteren. Mijn voorstel zou zijn om dat debat even over prinsjesdag heen te hevelen, zodat wij allemaal kunnen spreken op basis van daadwerkelijke voorstellen en feiten.

De voorzitter:

Ik teken maar aan dat "even over prinsjesdag heen tillen" erg makkelijk klinkt als u daar staat, maar vervolgens mogen mijn medewerkers en ik een schema gaan inrichten voor de tijd na prinsjesdag, waar natuurlijk alle begrotingsbehandelingen op staan. Mijn voorstel is dat wij eerst de reactie van het kabinet afwachten op de vraag die mevrouw Halsema heeft gesteld en op eventuele aanvullende vragen van leden, voordat wij hier het hele debat gaan bewegen. Dat was ook niet de inzet van mevrouw Halsema.

Mevrouw Halsema (GroenLinks):

Voorzitter. Dat klopt, dat was niet mijn inzet. Ik wil ook wel in herinnering brengen dat ik oorspronkelijk heb verzocht om het debat voor de zomervakantie te laten plaatsvinden, op basis van een aantal internationale rapporten die waren verschenen. Dat neemt niet weg dat ik wel enig begrip heb voor het bezwaar van mevrouw Van Velzen, omdat wij inderdaad al een aantal weken allerlei geruchten horen over al dan niet op handen zijnde investeringen, waarbij ik overigens nog maar moet zien of die kloppen. Wij zijn natuurlijk onder het beslag van prinsjesdag ook slecht in staat om over die geruchten te discussiëren. Ik vraag u of ik daar morgen even op terug mag komen.

De voorzitter:

Als u het overweegt, teken ik naast wat ik al gezegd heb toch aan dat het niet eenvoudig zal zijn om de combinatie minister-president, minister Van Ardenne-van der Hoeven en staatssecretaris Van Geel in één week hier te krijgen. Natuurlijk, als de Kamer roept, dan komen zij, dat weet ik ook wel, maar het zijn wel bewindslieden met heel veel internationale verplichtingen en voordat wij het weten zitten wij inderdaad even over prinsjesdag heen, maar dan in februari 2006 of zo.

Mevrouw Spies (CDA):

Voorzitter. Mevrouw Halsema heeft gelijk met haar historische beschrijving. Ik wil haar toch meegeven, zich nog even te beraden, want ik denk dat de kwaliteit van het debat gediend is als wij niet alleen mooie woorden met elkaar kunnen wisselen, maar ook echt zien wat er aan concrete beleidsvoorstellen gepresenteerd wordt. Dat is morgenavond en donderdagochtend niet mogelijk. Natuurlijk is het heel lastig met de agenda's van iedereen, maar dat is een praktisch probleem. De principiële vraag is wat voor soort debat wij met elkaar willen voeren. Ik zou de concrete voorstellen waarmee boter bij de vis wordt gedaan graag bij het debat betrekken. Dat kan morgen en overmorgen zeker niet.

De heer De Krom (VVD):

Ik dacht dat het de inzet van mevrouw Halsema was om een debat op hoofdlijnen te hebben over duurzaamheid, aan de hand van het VN-rapport. Als wij het debat over prinsjesdag heen tillen, dan wordt de inzet een heel andere, namelijk het kabinetsbeleid voor het komende jaar. Dat doen wij dan gewoon bij de begroting. Ik zou graag willen dat mevrouw Halsema die twee aspecten bij haar afweging betrekt.

Mevrouw Halsema (GroenLinks):

Voorzitter. Ik doe het verzoek om er morgen al dan niet op terug te kunnen komen. Tegen de heer De Krom zeg ik dat ook een hoofdlijnendebat over duurzaamheid geld kost. Tegen uitstel pleit wel dat na prinsjesdag al het geld verdeeld is en wij weten uit ervaring dat het milieu er dikwijls bij inschiet. Ik wil daar graag nog even over nadenken.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet, in het bijzonder naar de minister-president, en ter informatie aan de staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, met het oog op het verzoek van mevrouw Halsema om nadere informatie.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Van Dam.

De heer Van Dam (PvdA):

Voorzitter. Ik verzoek om het verslag van het algemeen overleg over ontwerpbesluiten OPTA van 28 juni 2005 op de agenda van de plenaire vergadering te plaatsen.

De voorzitter:

Ik stel voor om aan dit verzoek te voldoen en om het punt toe voegen aan de agenda van volgende week.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw De Pater-van der Meer als voorzitter van de vaste commissie voor Justitie.

Mevrouw De Pater-van der Meer (CDA):

Voorzitter. De vaste commissie voor Justitie heeft vanmiddag een procedurevergadering gehad naar aanleiding van de uitzending van Netwerk van gisteren over de DNA-gegevens in de Schiedamse parkmoordzaak. Wij hebben een aantal vragen geformuleerd over de feitelijke toedracht en de lopende onderzoeken. Wij kunnen ons voorstellen, gezien het karakter van de uitzending, dat er verschillende mensen informatie moeten aanleveren. Wij verzoeken de minister om de Kamer voor volgende week dinsdag een brief te zenden waarin wordt ingegaan op onze vragen en de feitelijke toedracht. Wij vragen de minister de Kamer te informeren over de stand van zaken. Naar aanleiding van die brief willen wij bepalen of wij daarover volgende week een debat willen hebben met de minister.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet, in het bijzonder naar de minister van Justitie.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Halsema.

Mevrouw Halsema (GroenLinks):

Voorzitter. Het denken ging iets sneller dan ik had gedacht. Ik handhaaf mijn verzoek om het debat morgenavond te laten plaatsvinden. Ik breng nog eens in herinnering dat het een hoofdlijnendebat is over duurzaamheid. Het lijkt mij niet goed om het te laten overlopen in de begrotingen, juist omdat de ambitie is om het debat over de verschillende portefeuilles heen te trekken.

De voorzitter:

Ik dank u ervoor dat u hier zo snel op bent teruggekomen. Wij houden het bij de conclusie die wij net hebben getrokken, namelijk dat er wat extra informatie moet worden gevraagd.

Naar boven