Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij het debat over het uitlekken naar Congolese autoriteiten van vertrouwelijke gegevens van uitgeprocedeerde Congolese asielzoekers, te weten:

- de motie-De Wit over opheffing per direct van de vreemdelingenbewaring ter fine van uitzetting van Congolezen (19637, nr. 946);

- de motie-De Wit over onderzoek naar status en taken van de DGM (19637, nr. 947);

- de motie-De Wit over opschorting per direct van presentaties in persoon waarbij de DGM een rol speelt (19637, nr. 948);

- de motie-De Wit over openbaarmaking van alle afspraken tussen Nederland en Congo inzake uitzetting en terugname (19637, nr. 949);

- de motie-Huizinga-Heringa c.s. over opschorting van de uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers uit Congo (19637, nr. 950).

(Zie vergadering van 22 juni 2005.)

De voorzitter:

De motie-de Wit (19637, nr. 946) is in die zin gewijzigd dat zij thans luidt:

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

overwegende dat er onduidelijkheid bestaat over de risico's die uitgezette ex-asielzoekers in Congo lopen om te worden vastgehouden, afgeperst en mishandeld;

overwegende dat de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie onderzoek laat doen naar deze risico's;

overwegende dat totdat dit onderzoek duidelijkheid biedt over de behandeling van ex-asielzoekers in Congo en de risico's die zij lopen het onwenselijk is om uitgeprocedeerde Congolese asielzoekers in vreemdelingenbewaring te houden, aangezien uitzetting op korte termijn niet aan de orde is, vanwege de afgekondigde opschorting van de uitzettingen;

verzoekt de regering om per direct de vreemdelingenbewaring ter fine van uitzetting van uitgeprocedeerde Congolese asielzoekers op te heffen, behalve in die gevallen dat de openbare orde zich daar nadrukkelijk tegen verzet,

en gaat over tot de orde van de dag.

Naar mij blijkt, wordt deze gewijzigde motie voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 952 (19637).

Ik stel vast dat wij direct over deze motie kunnen stemmen.

Op verzoek van de heer De Wit stel ik voor, zijn motie (19637, nr. 948) van de agenda af te voeren.

Daartoe wordt besloten.

In stemming komt de gewijzigde motie-De Wit (19637, nr. 952).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de Groep Lazrak, D66 en de ChristenUnie voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-De Wit (19637, nr. 947).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de Groep Lazrak, D66, de ChristenUnie en de LPF voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat ook deze motie, gelet op de verhouding tussen de fracties, een uitslag kent van 75-75. Ik constateer wederom dat geen leden de zaal hebben verlaten of zijn binnengekomen. Ik vraag daarom toestemming om ook de uitslag van deze stemming vast te stellen op basis van de eerste hoofdelijke stemming, dat wil zeggen 69 stemmen voor en 70 tegen, zodat de motie is verworpen.

De heer De Wit (SP):

Ik kan mij vergissen, maar ik dacht dat de heer De Nerée tot Babberich was vertrokken.

De voorzitter:

Als het zó gaat, is dat geen verantwoorde manier van stemmen. Ik bedoel dit niet als verwijt, maar bij onduidelijkheid gaan wij over tot een hoofdelijke stemming.

Vóór stemmen de leden: Eerdmans, Eijsink, Fierens, Van Gent, Gerkens, Halsema, Van der Ham, Hamer, Heemskerk, Van Heemst, Herben, Hermans, Van Heteren, Huizinga-Heringa, Kalsbeek, Kant, Karimi, Koenders, Koser-Kaya, Kraneveldt, Kruijsen, Van der Laan, Lambrechts, Lazrak, Leerdam, Noorman-den Uyl, Roefs, Rouvoet, Samsom, Slob, Smeets, Straub, Stuurman, Timmer, Timmermans, Tjon-A-Ten, Tonkens, Varela, Van Velzen, Vendrik, Verbeet, Verdaas, Vergeer, Klaas de Vries, Waalkens, De Wit, Wolfsen, Adelmund, Albayrak, Arib, Van As, Azough, Bakker, Boelhouwer, Van Bommel, Bos, Van den Brink, Bussemaker, Crone, Van Dam, Depla, Van Dijken, Dijksma, Dijsselbloem, Dittrich, Douma, Dubbelboer, Duivesteijn en Duyvendak.

Tegen stemmen de leden: Van Egerschot, Eski, Ferrier, Van Fessem, Geluk, De Haan, Van Haersma Buma, Haverkamp, Hessels, Van Hijum, Hirsi Ali, Hofstra, Ten Hoopen, Jager, Joldersma, Jonker, Koomen, Koopmans, Kortenhorst, De Krom, Van Lith, Luchtenveld, Mastwijk, Mosterd, De Nerée tot Babberich, Nijs, Van Oerle-van der Horst, Omtzigt, Oplaat, Örgü, Ormel, De Pater-van der Meer, Schippers, Schreijer-Pierik, Smilde, Snijder-Hazelhoff, Spies, Van der Staaij, Sterk, Szabó, Veenendaal, Verburg, Verhagen, Vietsch, Visser, Van der Vlies, Bibi de Vries, Jan de Vries, Van Vroonhoven-Kok, Weekers, Weisglas, Wilders, Van Winsen, Van Aartsen, Aasted Madsen-van Stiphout, Algra, Atsma, Van Baalen, Balemans, Van Beek, Blok, Van Bochove, Brinkel, Bruls, Buijs, Van de Camp, Cornielje, Çörüz, Dezentjé Hamming en Van Dijk.

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met 70 tegen 69 stemmen is verworpen.

In stemming komt de motie-De Wit (19637, nr. 949).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de Groep Lazrak, D66 en de ChristenUnie voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Huizinga-Heringa c.s. (19637, nr. 950).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de LPF tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

Naar boven