Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Samenvoeging van de gemeenten Sassenheim, Voorhout en Warmond (30033).

(Zie vergadering van 14 juni 2005.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

Mevrouw Smilde (CDA):

Voorzitter. De CDA-fractie zal tegen het wetsvoorstel stemmen, omdat het niet gedragen wordt door de gemeente Voorhout. Wij realiseren ons ten zeerste dat de problemen van Warmond groot zijn en wij hebben om die reden serieus naar het amendement van de fractie van GroenLinks gekeken. Het is ons echter duidelijk dat er in de gemeenten Warmond en Sassenheim geen draagvlak voor is. Dat blijkt uit de uitspraken van de raden van gisteravond. Wij zullen dat amendement om die reden dan ook niet steunen. De CDA-fractie betreurt het dat op zo'n laat moment de beslissing valt en vindt dat nu de provincie Zuid-Holland haar huiswerk moet overdoen om de problemen van en met de gemeente Warmond op te lossen.

De heer Van der Ham (D66):

De fractie van D66 is tegen herindelingen van bovenaf en deze herindeling is als zodanig te kwalificeren. De gemeente Voorhout heeft zich tegen deze herindeling uitgesproken. Daarom is het consequent om tegen dit wetsvoorstel te stemmen. Wij zullen overigens voor het amendement van mevrouw Van Gent stemmen. Zij probeert Voorhout er nog uit te krijgen, maar wij hebben al gezien dat daar geen meerderheid voor is.

De heer Slob (ChristenUnie):

Voorzitter. Wij hebben dinsdagavond een indringend debat gehad met minister Remkes over dit omstreden herindelingsvoorstel. Mijn fractie heeft toen aangegeven dat zij echt worstelde met het bepalen van een standpunt. Dat had onder andere te maken met de opstelling van de gemeente Voorhout. Mevrouw Smilde wees al op de afweging die de CDA-fractie heeft gemaakt. In dat opzicht zou tegenstemmen een optie zijn geweest, maar dan blijft pregnant aanwezig de problematiek waar Warmond mee te maken heeft. Deze gemeente op de oude voet verder te laten gaan, is naar onze mening onverantwoord. Mevrouw Van Gent heeft een amendement ingediend om Sassenheim en Warmond te koppelen maar dat alternatief is, zo blijkt, niet realistisch. Sassenheim en Voorhout zijn beide nodig om Warmond verder te helpen in de toekomst. Dat alles in ogenschouw nemend, heeft onze fractie – het was geen gemakkelijke afweging – uiteindelijk toch de keuze gemaakt om voor dit wetsvoorstel te stemmen.

De heer Van As (LPF):

Voorzitter. De fractie van de LPF vindt dat democratie van onderaf moet plaatsvinden. Als een meerderheid van de inwoners zich niet kan vinden in een samenvoeging, dan moet die ook niet worden doorgezet. Derhalve zullen wij tegen dit wetsvoorstel stemmen.

De heer Van der Staaij (SGP):

Voorzitter. De SGP-fractie ziet zich voor een dilemma gesteld. Wij onderkennen dat er een oplossing moet worden gevonden voor de problemen van Warmond, maar vinden dat het te ver gaat om tegen de zin van de bevolking, zie de uitslag van de stemming in de gemeenteraad, de gemeente Voorhout hiervoor op te offeren. Het alternatief, het amendement van de GroenLinks-fractie, om de gemeente Voorhout eruit te laten, kunnen wij niet steunen. De gemeenten Sassenheim en Warmond hebben namelijk duidelijk te kennen gegeven deze oplossing niet te kunnen accepteren. Dat zo zijnde kunnen wij niet anders dan tegen het wetsvoorstel stemmen.

De heer Boelhouwer (PvdA):

Voorzitter. De PvdA-fractie is zich ervan bewust dat herindelingen altijd pijn doen bij de burgers van de betrokken gemeenten. Afgelopen dinsdag hebben wij uitvoerig met elkaar gesproken en in dat debat is duidelijk geworden dat er geen reëel alternatief is voor het voorliggende wetsvoorstel. Een samenvoeging van Sassenheim en Warmond stuit op groot verzet van beide gemeenten. Twee gemeenten zijn dus voor dit voorstel en één gemeente is ertegen. De provincie is ook een voorstander van deze samenvoeging en dat betekent dat je van goeden huize moet komen om niet voor dit wetsvoorstel te stemmen, zeker als je vindt dat een dergelijke beslissing door de bevolking moet worden gedragen. Vandaar dat de PvdA-fractie voor het wetsvoorstel zal stemmen en het amendement van de fractie van GroenLinks niet zal steunen. De samenvoeging van Sassenheim en Warmond stuit namelijk op grote bezwaren van beide gemeenten.

De heer De Wit (SP):

Voorzitter. De SP-fractie zal tegen het wetsvoorstel stemmen. Ons belangrijkste motief om dat te doen, zijn de volksraadplegingen die in de drie gemeenten zijn gehouden. Daarbij weegt voor ons de opstelling van de gemeenteraad van Voorhout bijzonder zwaar, omdat deze raad zich een, en andermaal heeft uitgesproken tegen herindeling. Omdat wij burgers serieus willen nemen bij dit soort belangrijke onderwerpen, is de stem van de bevolking voor mijn fractie van buitengewoon grote betekenis. Het amendement van de GroenLinks-fractie zal mijn fractie niet steunen, omdat de oplossing van dit amendement geen draagvlak heeft bij de betrokken gemeenten.

De voorzitter:

Ik deel mee dat de heer Lazrak afwezig is.

In stemming komt het amendement-Van Gent (stuk nr. 8, II).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, D66 en de Groep Wilders voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement de overige op stuk nr. 8 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Artikel 1 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 2 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Boelhouwer/Van Beek (stuk nr. 7, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, de VVD en de ChristenUnie voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 7 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Artikel 3 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 4 t/m 10, de kaart behorende bij het wetsvoorstel en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

Voorzitter. Andere woordvoerder hebben terecht opgemerkt dat wij een spannend debat hebben gevoerd over deze herindeling. Op de manier waarop deze herindeling is verlopen, valt dan ook wel het een en ander aan te merken. Ik kan verklappen dat de GroenLinks-fractie zich voor een lastige afweging zag gesteld toen zij moest beslissen voor of tegen de herindeling van Sassenheim, Voorhout en Warmond te stemmen.

Mijn fractie had graag gezien dat Voorhout zelfstandig zou blijven. Een meerderheid van de bevolking van Voorhout heeft zich daar ook duidelijk voor uitgesproken. Het is van groot belang voor de GroenLinks-fractie dat herindelingen niet van bovenaf worden opgelegd, maar van onderop gestalte krijgen. Burgers moeten verder op een goede manier bij de beslissing worden betrokken. Ook moet de Kamer niet keer op keer voor het blok worden gezet. Dat moet in onze ogen anders en beter. Helaas is ons amendement waarin de zelfstandigheid van Voorhout werd geregeld, verworpen. Dat betreuren wij natuurlijk. Desondanks zullen wij met frisse tegenzin vandaag onze verantwoordelijkheid nemen om het probleem van Warmond en Sassenheim op te lossen. Afwijzing van het wetsvoorstel nu zou te veel problemen veroorzaken die in onze ogen juist moeten worden opgelost. Daarom zullen wij, ondanks veel mitsen en maren, het wetsvoorstel steunen. Wij wensen de nieuwe gemeente een zonnige toekomst.

De voorzitter:

Die wens kunt u eigenlijk pas na de stemming uitspreken.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, de VVD en de ChristenUnie voor dit wetvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Naar boven