Aan de orde is de stemming over een motie, ingediend tijdens het debat over de RAZEB, te weten:

- de motie-Koenders over toepassing van het Protocol Oorsprongsregels (21501-02, nr. 546).

(Zie vergadering van 3 juni 2004)

De voorzitter:

De motie-Koenders (21501-02, nr. 546) is in die zin gewijzigd dat het dictum thans luidt:

"verzoekt de regering te bespoedigen dat de Europese Commissie verklaart dat de vaststellingen van de Israëlische douane omtrent de oorsprong van producten uit de Bezette Gebieden niet rechtsgeldig totstandkomen,"

Naar mij blijkt, wordt deze gewijzigde motie voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 556 (21501-02).

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer De Nerée tot Babberich (CDA):

Voorzitter. De motie betreft producten die vanuit Israël naar Europa komen. In de motie wordt de regering verzocht ervoor te zorgen dat de Europese Commissie in een groot aantal gevallen verklaart dat deze goederen niet uit Israël komen. Daar komt het eigenlijk op neer. Deze oproep is zo algemeen dat de Commissie ook in gevallen, waarin er niets aan de hand is, moet verklaren dat er wel iets aan de hand is. Het is een oproep om in strijd te handelen met de associatieovereenkomst tussen de EU en Israël en daarom zal mijn fractie deze motie niet steunen.

Voorzitter. Er speelt nog iets anders. De minister van Buitenlandse Zaken, de heer Bot, heeft zeer recent in deze Kamer verklaard dat hij gaat proberen tijdens het Nederlandse voorzitterschap de onderhandelingen in het Midden-Oosten weer vlot te trekken. Wij hebben hem daarin gesteund en wensen hem daar alle succes mee toe. Het aannemen van dit soort moties is gewoon contraproductief voor een dergelijk proces. Ook daarom steunt mijn fractie deze motie niet.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de Groep Lazrak, D66 en de VVD voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

De vergadering wordt van 15.45 uur tot 15.50 uur geschorst.

Voorzitter: Kraneveldt

Naar boven