Aan de orde zijn de stemmingen over moties ingediend tijdens het debat over de Landbouwraad, te weten:

- de motie-Vos c.s. over een limiet aan de transportduur van alle slachtvee (21501-32, nr. 70);

- de motie-Vos c.s. over verbetering van de vervoersomstandigheden voor vee (21501-32, nr. 71);

- de motie-Van Velzen over toelating van Bt-11-maïs (21501-32, nr. 72).

(Zie vergadering van heden.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen.

De heer Oplaat (VVD):

Mijnheer de voorzitter. Namens de VVD-fractie wil ik een stemverklaring afleggen over de beide moties over diertransporten, die zijn ingediend door collega Vos van de GroenLinks-fractie.

Inhoudelijk zijn wij voor en zijn wij het er helemaal mee eens. Ook de minister was ervoor. De minister heeft gisteren in een algemeen overleg toegezegd dat hij in de Landbouwraad in Brussel zal tegenstemmen, als deze punten niet worden binnengehaald. Volgens de nieuwe werkwijze betekent dit dat de moties eigenlijk ingetrokken moeten worden; sterker nog: dat zij eigenlijk niet ingediend hadden moeten worden. Dit zijn wel de meest overbodige moties die ik in mijn dossier ooit heb gezien.

Laat geen misverstand bestaan over de opvatting. Iedereen wil stappen vooruit doen op het gebied van dierenwelzijn. Daarover zijn wij allen het eens. Wij moeten echter stoppen met de overbodige theatermoties. Daarom zal de VVD-fractie tegen deze moties stemmen.

De heer Herben (LPF):

Voorzitter. Ik kan de heer Oplaat een heel eind volgen in zijn opmerking dat de moties overbodig zijn. Soms echter is iets wat overbodig is, maar wat heel sympathiek is en een krachtig signaal geeft, wel nuttig om te steunen.

Laat men echter niet te vroeg juichen. Wij hebben een probleem met de motie op stuk nr. 70, omdat zeker de overweging ervan onjuist is. De motie op stuk nr. 71, waarin duidelijk verbetering van de vervoersomstandigheden wordt bepleit – en daar gaat het toch om – is een motie die je in goede gemoede moet steunen. Die zullen wij dan ook steunen.

De voorzitter:

Ik stel vast dat de Groep Lazrak afwezig is.

In stemming komt de motie-Vos c.s. (21501-32, nr. 70).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66 en de ChristenUnie en het lid Eerdmans voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Vos c.s. (21501-32, nr. 71).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, de ChristenUnie en de LPF voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van Velzen (21501-32, nr. 72).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.

Naar boven