Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij het debat over de werving van mensen met een Irakese achtergrond,

- weten:

- de motie-Koenders over een onvolledig antwoord op schriftelijke vragen (29307, nr. 1);

- de motie-Koenders over de handelwijze ten aanzien van Irakese asielzoekers (29307, nr. 2).

(Zie vergadering van 20 november 2003.)

De heer Koenders (PvdA):

Voorzitter. Het is mogelijk dat de minister van Buitenlandse Zaken door het tijdstip waarop de stemmingen plaatsvinden, nog niet aanwezig is. Het gaat hierbij evenwel om een stemming over een motie over het onvolledig beantwoorden van Kamervragen. De minister van Buitenlandse Zaken is wel de eerstverantwoordelijke ondertekenaar van Kamervragen. Misschien weet u of de minister verlaat is, voorzitter?

De voorzitter:

Ik stel voor dat wij overgaan tot stemmen en dat de Kamer akkoord gaat met de vertegenwoordiging van het kabinet door een van de twee ministers die het debat hebben gevoerd, en dat is de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie. Ik constateer dat de Kamer daarmee akkoord gaat. De minister is hartelijk welkom.

De heer Koenders (PvdA):

Dat was mijn vraag niet. Mijn vraag was of u informatie heeft gekregen. Ik heb daarop nog geen antwoord gekregen.

De voorzitter:

Ik heb geen informatie gekregen over de minister van Buitenlandse Zaken.

De heer Koenders (PvdA):

Dank u wel.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Bakker (D66):

Voorzitter. Bij de interpellatie vorige week heb ik in tweede termijn de conclusie getrokken dat de informatievoorziening aan de Kamer bij de eerdere schriftelijke Kamervragen niet adequaat is geweest. In het dictum van de motie-Koenders wordt gesproken over onvolledige informatievoorziening. Materieel komt dat dichtbij elkaar. De motie kan ook verdergaand worden opgevat als een motie van wantrouwen. Aan de mogelijkheid van zo'n uitleg heeft mijn fractie geen behoefte. Wij zullen daarom tegen de motie-Koenders op stuk nr. 1 stemmen. Wij stemmen wel voor de motie op stuk nr. 2, omdat inderdaad een onwenselijke precedent is geschapen in de bijzondere behandeling van deze twee asielzoekers.

In stemming komt de motie-Koenders (29307, nr. 1).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en de PvdA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Koenders (29307, nr. 2).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA en D66 voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Ik schors de vergadering iets langer dan gebruikelijk, omdat enkele bewindslieden die zijn uitgenodigd voor agendapunten hier, tot drie uur verplichtingen in de Eerste Kamer hebben.

De vergadering wordt van 14.52 uur tot 15.05 uur geschorst.

Naar boven