Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het Voorstel van wet van de leden Karimi, Dubbelboer en Van der Ham betreffende het houden van een raadplegend referendum over het grondwettelijke verdrag voor de Europese Unie (Wet raadplegend referendum Europese Grondwet) (28885),

- over:

- de motie-Van As over de uitslag van een referendum bij een opkomstpercentage van meer dan 50 (28885, nr. 18).

(Zie vergadering van 20 november 2003.)

De voorzitter:

Het amendement-Luchtenveld (stuk nr. 16) wordt ingetrokken.

In stemming komt het nader gewijzigde amendement-Luchtenveld c.s. (stuk nr. 21, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, de SGP en het CDA voor dit nader gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit nader gewijzigde amendement de andere op stuk nr. 21 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Artikel 1 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 2 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Van der Staaij/Spies tot invoegen van een nieuw artikel 2a (stuk nr. 19, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de ChristenUnie, de SGP en het CDA voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit gewijzigde amendement de overige op stuk nr. 19 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

De artikelen 3 t/m 23 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Luchtenveld (stuk nr. 22).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, de VVD, de ChristenUnie, de SGP, het CDA en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Artikel 24, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Luchtenveld (stuk nr. 22), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 25 t/m 31 en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Voordat wij over het wetsvoorstel stemmen, geef ik op zijn verzoek heel kort het woord aan de minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties.

Minister De Graaf:

Voorzitter. Dank dat u aan mijn verzoek hebt willen voldoen. Ik voldoe op mijn beurt aan een verzoek van de Kamer vorige week bij de behandeling van het initiatiefvoorstel van de leden Karimi, Dubbelboer en Van der Ham. Mij is gevraagd om voor de eindstemming duidelijk te maken wat de positie van de regering is wat betreft haar eigen bevoegdheid tot bekrachtiging, indien het wetsvoorstel niet alleen door deze Kamer wordt aanvaard, maar ook door de Eerste Kamer. Ik kan het volgende mededelen. Indien het wetsvoorstel de eindstreep haalt, zowel in de Tweede als in de Eerste Kamer, zal de regering het bekrachtigen en dus ook meewerken aan de uitvoering.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, de LPF en de VVD voor dit wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Mag ik ervan uitgaan dat de indieners bereid zijn om dit wetsvoorstel in de Eerste Kamer te verdedigen?

Mevrouw Karimi (GroenLinks):

Voorzitter. Dat zullen wij met veel graagte doen.

In stemming komt de motie-Van As (28885, nr. 18).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de LPF voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven