Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Ik stel op verzoek van de fractie van het CDA voor, de stemmingen over de Technische Herstelwet 2003 (29026) een week uit te stellen in verband met een nog te wijzigen amendement.

Ik stel tevens op verzoek van de vaste commissie voor Financiën voor, de stemmingen over de begroting van het ministerie van Financiën (29200-IXA en 29200-IXB) een week uit te stellen.

Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.

De voorzitter:

Nadat ik enige tijd geleden mevrouw Gerkens heb kunnen feliciteren met de geboorte van Guus, is het mij nu een plezier om namens u mevrouw Dijksma te feliciteren met de geboorte van Boudewijn en mevrouw Halsema met de geboorte van Suzie en Bruno. Ik heb hun namens u allen wat toegezonden, maar om het geheim te houden voor mevrouw Van der Laan en mevrouw Van Vroonhoven-Kok vertel ik niet wat.

Verder heb ik op een objectieve website het volgende gelezen: "In de geweldige tijd van 3 uur en 34 minuten en 7 seconden heeft Gerda Verburg op 2 november de marathon van NY gelopen. Het was zwaar en tegelijkertijd één groot feest. Vanaf de start tot de finish stonden er massaal toeschouwers langs de route. De support was geweldig, er waren spandoeken voor Gerda." Bij dezen wil ik mevrouw Verburg hartelijk feliciteren.

Het woord is aan mevrouw Hamer, de voorzitter van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Mevrouw Hamer (PvdA):

Mijnheer de voorzitter. Namens de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid doe ik het verzoek om nog deze week een hoofdlijnendebat over de WAO te houden. Wij stellen voor om daarvoor ruimte te maken door het wetsvoorstel WWOW (28862) van de agenda af te voeren en in plaats daarvan het hoofdlijnendebat WAO te houden.

De voorzitter:

Ik stel voor, aan dit verzoek te voldoen en het debat te laten plaatsvinden donderdagavond aanstaande vanaf 20.00 uur. Gezien de overvolle agenda van deze week met de begrotingsbehandelingen van Verkeer en Waterstaat en OCW stel ik voor, de spreektijden voor dit hoofdlijnendebat vast te stellen op maximaal drie minuten per fractie.

Mevrouw Bussemaker (PvdA):

Voorzitter. Ik vind drie minuten spreektijd voor een hoofdlijnendebat erg kort. Ik stel voor om uit te gaan van zeven minuten per fractie.

Mevrouw Bibi de Vries (VVD):

Voorzitter. Zeven minuten is goed.

De heer Dittrich (D66):

Ik sluit mij daarbij aan. Drie minuten spreektijd voor een hoofdlijnendebat over de toekomst van de WAO kan niet.

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

Voorzitter. Ook mij lijkt dat het niet kan in drie minuten. Er is namelijk van alles aan de hand. Ik zal een toelichting geven.

Wij hebben de minister al een paar keer gevraagd om een nieuwe hoofdlijnenbrief te schrijven over de consequenties van het najaarsakkoord voor de WAO. De minister heeft daarin niet veel zin, wat ik betreur. Het kost dus extra tijd om dat nog eens goed door te spreken. Zeven minuten spreektijd lijkt mij het absolute minimum.

Mevrouw Verburg (CDA):

Als wij de hoofdlijnen in drie minuten moeten bespreken, worden het potloodstrepen. Het gaat om een belangrijk onderwerp dat na twintig jaar discussie een nieuwe vorm krijgt. Ik sluit aan bij het voorstel om zeven minuten spreektijd te hanteren.

Mevrouw Hamer (PvdA):

Misschien heeft u mij niet helemaal goed begrepen, voorzitter. Ik gaf al de ruimte aan met het voorstel om het wetsvoorstel WWOW, waarbij de spreektijden ongetwijfeld langer zullen zijn, van de agenda af te voeren. Wij willen graag een debat op hoofdlijnen voeren. Wij kunnen de behandeling van het wetsvoorstel verschuiven naar een wetgevingsoverleg, zodat wij zeven minuten spreektijd kunnen vaststellen.

De voorzitter:

Wij weten hoe het gaat bij de begrotingsbehandeling van OCW. Naar alle verwachting zal die over de tijdslimiet heen gaan. Niet veel, maar het zou kunnen. Ik krijg een strenge blik van iemand uit de zaal!

Ik stel voor om ook wetsvoorstel 28967 (positie van de Centrale Landinrichtingscommissie) van de agenda van deze week af te voeren. Ik stel voor om voor het hoofdlijnendebat over de WAO de spreektijden vast te stellen op vijf minuten per fractie.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Bussemaker.

Mevrouw Bussemaker (PvdA):

Voorzitter. Wij hebben al de schriftelijke inbrengen geleverd over het tweede jaar loondoorbetaling. Daarin zijn ook een aantal algemene vragen gesteld. Ik wil de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verzoeken, de antwoorden op de algemene vragen over dit onderdeel voor aanvang van het debat naar de Kamer te sturen zodat wij die kunnen betrekken bij het hoofdlijnendebat.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering, inclusief de beraadslaging over het te voeren debat, door te geleiden naar het kabinet, in het bijzonder naar de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Daartoe wordt besloten.

De heer Atsma (CDA):

Voorzitter. Naar aanleiding van het vervallen van de behandeling van de Landinrichtingswet komende donderdag vraag ik u om dat onderdeel bij voorrang in de komende weken opnieuw op de plenaire agenda te plaatsen, gezien de belangen die daarmee gemoeid zijn.

De voorzitter:

Dat spreekt vanzelf. Wij doen er onze uiterste best voor.

Het woord is aan mevrouw Van der Laan.

Mevrouw Van der Laan (D66):

Voorzitter. Vorige week is bij de behandeling van de begroting van Justitie een motie ingediend over het bilaterale verdrag met Thailand. Dat is nu ineens ongelooflijk actueel geworden vanwege de veroordeling tot levenslang van Machiel Kuijt. Wij wilden de motie vandaag nog niet in stemming brengen, omdat het niet op de agenda stond en niemand er rekening mee kon houden. Mijn vraag is of de motie in ieder geval volgende week dinsdag in stemming kan worden gebracht, zelfs als dan de andere moties van de begroting van Justitie niet worden behandeld.

De voorzitter:

Ik stel de Kamer voor, aan dit verzoek te voldoen.

Overeenkomstig het voorstel van de voorzitter wordt besloten.

Naar boven