Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij het debat over Schiphol, te weten:

- de motie-Duyvendak c.s. over onderzoek van alternatieven in de MER-procedure (26959, nr. 46);

- de motie-Duyvendak/Samsom over onderzoek naar de afhankelijkheid van de mainport van een bepaald baangebruik (26959, nr. 47);

- de motie-Haverkamp c.s. over overname van het advies van de CROS (26959, nr. 49).

(Zie vergadering van 28 oktober 2003.)

De voorzitter:

Ik geef het woord aan de heer Samsom voor een stemverklaring.

De heer Samsom (PvdA):

Voorzitter. De motie op stuk nr. 49 vraagt de regering om de bewoners van Spaarndam te helpen door een vliegroute te verleggen. Daar zijn wij voor. Het was een belangrijk punt in het debat en het is door de staatssecretaris in datzelfde debat overgenomen. Tot zover is de motie dus overbodig. Daarnaast vraagt de motie expliciet om voorlopig niets te veranderen waarvan bewoners profijt zouden kunnen hebben. De Partij van de Arbeid wil juist de bescherming van de omwonenden van Schiphol verder verbeteren, en stemt dus tegen deze motie.

In stemming komt de motie-Duyvendak c.s. (26959, nr. 46).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, de ChristenUnie en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Duyvendak/Samsom (26959, nr. 47).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66 en de ChristenUnie voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Haverkamp c.s. (26959, nr. 49).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, de VVD, de SGP en de LPF voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

Naar boven