Noot 1 (zie blz. 4624)

Interpellatievragen

Den Haag, 24 juni 2003

Deze vragen zijn heden aan de orde.

Interpellatievragen van het lid Eerdmans (LPF) aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Justitie inzake winkelcriminaliteit.

1

Deelt u de mening dat de huidige situatie inzake winkelcriminaliteit, nu in 2002 meer dan 5 miljoen winkeldiefstallen zijn gepleegd, die een schade van 750 miljoen Euro veroorzaakten, verontrustend is?

2

Deelt u de mening dat het aanpakken van winkeldieven een verantwoordelijkheid is van de overheid, terwijl die verantwoordelijkheid nu ook terecht komt bij de winkelier die met winkeldiefstel wordt geconfronteerd?

3

Bent u van mening dat er nog steeds onduidelijkheid bestaat over de wijze waarop winkeliers mogen optreden als zij worden geconfronteerd met diefstal uit hun winkel? Bent u ook van mening dat, gezien het gestelde in de regeringsverklaring over burgers die hun verantwoordelijkheid moeten nemen, duidelijkheid geschapen moet worden?

4

Hoe beoordeelt u in dit verband het voorstel om duidelijkheid te scheppen door toevoeging van een extra lid aan artikel 41 van het Wetboek van Strafboek betreffende noodweer/noodweerexces, luidende:

«Niet strafbaar is hij die bij aanhouding in geval van een verdediging tegen ogenblikkelijke wederrechtelijke aanranding van eigen of eens anders lijf, eerbaarheid of goed gepast geweld gebruikt»?

5

Is de coördinator overvalcriminaliteit als bedoeld in het convenant «Naar een gezamenlijke aanpak van de winkelcriminaliteit» inmiddels aangesteld? Zo neen, waarom niet?

6

Bent u van mening dat het, om interne winkeldiefstal tegen te gaan, van belang is dat de mogelijkheid bestaat tot het opstellen van een zwarte lijst van winkelpersoneel (conform afspraak 6 uit het convenant) dat zich schuldig heeft gemaakt aan winkeldiefstal? Zo ja, wat vindt u van het oordeel van het College Bescherming Personeelsgegevens dat het aanleggen van een dergelijke zwarte lijst niet in overeenstemming is met de Wet bescherming persoonsgegevens en daarom niet mogelijk is?

7

Welke actie is van overheidszijde tot nu toe ondernomen ten aanzien van deze urgentiegebieden van het platformdetailhandel.nl?

8

Welke vorderingen zijn tot nu toe gemaakt met een uniform aangifteformulier voor de detailhandel, afspraak nr. 7. van het Convenant?

Naar boven