Handeling
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2002-2003 | nr. 81, pagina 4618-4619 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2002-2003 | nr. 81, pagina 4618-4619 |
Regeling van werkzaamheden
De voorzitter:
Ik stel voor, te behandelen donderdag bij het begin van de vergadering de verslagen van de commissie voor de Verzoekschriften (28619, nrs. 110 tot en met 116).
Ik stel voor, donderdag aan het eind van de vergadering te stemmen over:
- de Planologische Kernbeslissing Luchtvaartterreinen Maastricht en Lelystad met de daarbij voorgestelde moties (28730);
- het wetsvoorstel Wijziging van de Huursubsidiewet en enkele andere wetten (introductie van een nieuwe procedure voor huurders die een aanvraag om toekenning van huursubsidie indienen) (28777);
- het wetsvoorstel Wijziging van de Meststoffenwet en van de Wet herstructurering varkenshouderij in verband met het schrappen van de tweede generieke korting en het aanbrengen van enkele praktische verbeteringen (28818).
Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.
De voorzitter:
Het woord is aan mevrouw Arib.
Mevrouw Arib (PvdA):
Voorzitter. Vorige week vond een algemeen overleg plaats over zelfstandige behandelcentra en het rapport van de inspectie voor de gezondheidszorg over de kwaliteit van de zorg in privéklinieken. Ik wil graag het verslag van dat algemeen overleg op de plenaire agenda zetten.
De voorzitter:
Ik stel voor, te voldoen aan dit verzoek en dat verslag toe te voegen aan de agenda van donderdag a.s., aan de rij verslagen van algemene overleggen die wij dan al hebben staan.
Het woord is aan de heer Depla.
De heer Depla (PvdA):
Voorzitter. Ik vraag naar aanleiding van het verschijnen van het boek van twee NRC-journalisten over de bouwenquête vorige week aan de regering, in dit geval de minister van Economische Zaken, of alle relevante informatie, bijvoorbeeld schaduwboekhoudingen van andere bedrijven, de correspondentie met de Europese Commissie eind jaren tachtig en meer correspondentie die in het boek naar voren komt, door het ministerie van Economische Zaken is overgedragen aan de enquêtecommissie en of, mocht dat onverhoopt niet het geval zijn geweest, dat tot andere conclusies had kunnen leiden van de enquêtecommissie en van de regering. Ik krijg hierover graag een brief van de minister van Economische Zaken voor het eind van het reces, zodat wij meteen daarna een debat daarover kunnen houden als er onverhoopt informatie is achtergehouden.
De heer Atsma (CDA):
Ik mag toch aannemen dat dit niet betekent dat de stemmingen van vandaag naar aanleiding van de bouwenquête weer worden uitgesteld?
De voorzitter:
Dat zou niet mijn voorstel zijn geweest.
De heer Depla (PvdA):
Volgens mij heb ik dat ook niet voorgesteld.
De voorzitter:
Ik stel de Kamer voor, het stenogram van dit deel van de vergadering door te geleiden naar het kabinet, in het bijzonder naar de ministers van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en van Economische Zaken.
Daartoe wordt besloten.
De voorzitter:
Het woord is aan mevrouw Karimi.
Mevrouw Karimi (GroenLinks):
Voorzitter. Wij hebben vanavond een plenair debat met de minister-president, de minister van Buitenlandse Zaken en de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken over het verslag van de Europese top. Tijdens die top is de opvang van vluchtelingen en asielzoekers in de regio aan de orde geweest. De manier waarop de regering daarmee is omgegaan, heeft heel veel vragen bij mijn fractie opgeroepen. Wij zouden graag zien dat ook minister Verdonk bij het debat vanavond aanwezig is. Mijn fractie vindt dat de Kamer onjuist is geïnformeerd over de inzet van de regering tijdens de top. Bij de voorbereiding van de JBZ-raad...
De voorzitter:
Nu gaat u op de inhoud in, hetgeen nu niet nodig is.
Ik zie dat vele leden hier iets over willen zeggen. Bij uitzondering maak ik een opmerking vooraf. Ik heb namelijk aarzelingen bij het verzoek van mevrouw Karimi. Een Europese top heeft agendapunten waar iedere keer andere ministers bij betrokken zijn. Dat is nu net de reden waarom standaard de minister-president, de minister van Buitenlandse Zaken en de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken voor zo'n debat worden uitgenodigd. Ten tweede zou ik het aan het kabinet willen overlaten om te beslissen wie voor het debat wordt afgevaardigd.
De heer Van Dijk (CDA):
Voorzitter. Wij ondersteunen uw Voorzitterargumenten. Wij verheugen ons altijd in de aanwezigheid van ministers, ook in die van minister Donner en minister Verdonk, maar wij vragen ons af of het verstandig is dat zij er vanavond bij zijn. Het zou een breuk met onze traditie op dit punt zijn. Daar komt bij dat morgen een algemeen overleg over dit onderwerp zal plaatsvinden.
De heer Van Baalen (VVD):
Voorzitter. Wij onderschrijven de mening van de Kamervoorzitter en de additionele argumenten die namens de CDA-fractie naar voren zijn gebracht.
De heer Rouvoet (ChristenUnie):
Voorzitter. Dat geldt ook voor mijn fractie. Wij hebben niet voor niets het algemeen overleg morgen gepland. Het onderwerp komt veel beter uit de verf als wij het daarin behandelen.
De heer Timmermans (PvdA):
Voorzitter. Ik ben het eens met de argumenten. In de Europese Raad doet de minister-president namens de regering het woord. Hij is voor ons ook degene die wij op alle onderwerpen kunnen aanspreken.
De heer Van der Staaij (SGP):
Voorzitter. Ook wij hebben geen behoefte aan de aanwezigheid van andere bewindslieden. Het algemeen overleg van morgenochtend zou ik als reden willen zien om vanavond niet in extenso op dit onderwerp in te gaan.
Mevrouw Karimi (GroenLinks):
Voorzitter. Het gaat om een verschil in beoordeling van de situatie. Ik ga, als u het mij toestaat, toch uitvoeriger op de inhoud in.
De voorzitter:
Niet uitvoerig.
Mevrouw Karimi (GroenLinks):
Er heeft een algemeen overleg ter voorbereiding van de JBZ-raad plaatsgevonden. Tijdens dat overleg zijn posities namens de regering verwoord die geheel anders zijn dan datgene wat de minister-president tijdens de Europese top aan de orde heeft gesteld. Voor mijn fractie is het een cruciale vraag of de minister-president ministerraadsbesluiten vertegenwoordigt tijdens Europese Raden. Ik blijf bij mijn verzoek om minister Verdonk vanavond aanwezig te laten zijn. Tegen de collega's zeg ik dat wij de traditie kennen dat wij bij de bespreking van toppen waarop een bepaald onderwerp prominent aan de orde komt, de desbetreffende vakminister uitnodigen. Wat ik voorstel, is geen novum. Het algemeen overleg dat voor morgen gepland is gebruik ik juist als een argument om minister Verdonk vandaag te horen. Anders zou het mosterd na de maaltijd zijn. Tijdens de Europese Raad heeft de minister-president een standpunt verkondigd dat naar onze mening geheel anders is...
De voorzitter:
Dat hebt u al opgemerkt. Ik denk dat de opvattingen duidelijk zijn. Ik stel voor, het stenogram van dit deel van de vergadering door te geleiden naar het kabinet, in het bijzonder de minister-president, de minister en de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken – zij zullen in ieder geval bij het debat zijn – en ter informatie aan de minister voor Vreemdelingenbeleid en Integratie. Daarbij merk ik nog op dat het, zoals gebruikelijk, aan het kabinet wordt overgelaten wie vanavond bij het debat aanwezig is.
Mevrouw Karimi (GroenLinks):
Mijn verzoek heeft mede betrekking op de belasting van de Kamer. Immers, anders ben ik waarschijnlijk gedwongen om morgen na het AO een VAO aan te vragen.
De voorzitter:
Dat is uw goed recht. Zoals gezegd, stel ik voor, het stenogram door te geleiden naar het kabinet.
Daartoe wordt besloten.
De voorzitter:
Het woord is aan mevrouw Albayrak.
Mevrouw Albayrak (PvdA):
Voorzitter. De vaste commissie voor Defensie is eerder vandaag in een extra procedurevergadering bijeen geweest. De conclusie van die vergadering is dat de commissie in het openbaar geïnformeerd wenst te worden over de hervormingsplannen voor de krijgsmacht en de in dit kader aangekondigde ontslagen. Daartoe wil zij van de regering een brief ontvangen waarin wordt aangegeven welke punten van het Integraal defensieplan bij Defensie reeds uitgewerkt en besloten zijn. Die brief wil de commissie graag ontvangen na ommekomst van de ministerraad van aanstaande vrijdag, doch uiterlijk maandag 30 juni.
De voorzitter:
Ik stel voor, het stenogram van dit deel van de vergadering door te geleiden naar het kabinet, in het bijzonder de minister van Defensie.
Daartoe wordt besloten.
De voorzitter:
Het woord is aan de heer Vendrik.
De heer Vendrik (GroenLinks):
Voorzitter. Donderdag spreken wij in een VAO over de radiofrequenties. De uitkomst van het algemeen overleg van vorige week was dat de staatssecretaris ons met name over de uitvoering van de programmatische toets voor de geclausuleerde kavels nader tekst en uitleg zou verschaffen. Die brief hebben wij tot op heden niet gekregen. Wij zitten daar evenwel naar te snakken. Tevens wil ik van de gelegenheid gebruikmaken om u te vragen of er donderdag op de plenaire agenda enige ruimte is om bij dat VAO nog enkele vragen te stellen over die brief en het kerstregime dus niet van toepassing te laten zijn op dit VAO.
De voorzitter:
Deze vraag had eigenlijk in de commissie gesteld kunnen zijn, maar ik ben er voor om ook in deze drukke week praktisch te blijven. Ik stel dan ook voor, het stenogram van dit deel van de vergadering door te geleiden naar het kabinet, in het bijzonder de minister van Economische Zaken.
Daartoe wordt besloten.
De voorzitter:
Het woord is aan mevrouw Tonkens.
Mevrouw Tonkens (GroenLinks):
Voorzitter. Ik verzoek u, het verslag van het algemeen overleg over de huisartsenzorg van 18 juni jl. en het verslag van het algemeen overleg over de Tabakswet van eveneens 18 juni op de agenda te plaatsen.
De voorzitter:
Ik stel voor, aan beide verzoeken te voldoen en deze twee verslagen van algemene overleggen toe te voegen aan de agenda van deze week voor de donderdag. De rij VAO's wordt steeds langer, maar dat is geen onbekend fenomeen op onze laatste vergaderdag.
Daartoe wordt besloten.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/h-tk-20022003-4618-4619.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.