Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Regels inzake het recht op aanpassing van de arbeidsduur (Wet aanpassing arbeidsduur) (26358).

(Zie vergadering van 12 oktober 1999.)

In stemming komt het nader gewijzigde amendement-Bijleveld-Schouten/Van Middelkoop (stuk nr. 34, II) tot het laten vervallen van artikel 1.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, het CDA, het GPV, de RPF en de SGP voor dit nader gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit nader gewijzigde amendement de andere op stuk nr. 34 voorkomende nader gewijzigde amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Artikel 1 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Bijleveld-Schouten (stuk nr. 28, II).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, het GPV, de RPF en de SGP voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit gewijzigde amendement de andere op stuk nr. 28 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Het opschrift boven artikel 2 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Bussemaker c.s. (stuk nr. 14).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, het CDA, het GPV en de RPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

In stemming komt het amendement-Örgü (stuk nr. 15).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, het CDA en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 2, eerste lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Bussemaker c.s. (stuk nr. 14), wordt zonder stemming aangenomen.

Het tweede lid wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Örgü (stuk nr. 16).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de VVD voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het amendement-Örgü (stuk nr. 31).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, het CDA en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Van Middelkoop (stuk nr. 18, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het GPV, de RPF en de SGP voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit gewijzigde amendement het andere op stuk nr. 18 voorkomende gewijzigde amendement als verworpen kan worden beschouwd.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Rosenmöller (stuk nr. 24).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en D66 voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd. Ik kan niet goed zien of het amendement is aangenomen of verworpen. Wij zullen er dus hoofdelijk over moeten stemmen.

Vóór stemmen de leden: Waalkens, Wagenaar, Van Walsem, De Wit, Witteveen-Hevinga, Van Zijl, Zijlstra, Van Zuijlen, Albayrak, Apostolou, Arib, Augusteijn-Esser, Bakker, Barth, Van Bommel, Bos, Bussemaker, Crone, Dijksma, Dittrich, Duivesteijn, Duijkers, Feenstra, Van Gent, Van Gijzel, Giskes, Gortzak, De Graaf, Halsema, Hamer, Harrewijn, Van Heemst, Hermann, Herrebrugh, Hindriks, Van der Hoek, Kalsbeek-Jasperse, Kant, Karimi, Kortram, Kuijper, Lambrechts, Marijnissen, Melkert, Middel, Van Nieuwenhoven, Noorman-den Uyl, Oedayraj Singh Varma, Oudkerk, Van Oven, Poppe, Rabbae, Ravestein, Rehwinkel, Van 't Riet, Rosenmöller, Santi, Schel- tema-de Nie, Schimmel, Schoenmakers, Smits, Spoelman, Van der Steenhoven, Swildens-Rozendaal, Timmermans, Ter Veer, Vendrik, Van Vliet en M.B. Vos.

Tegen stemmen de leden: O.P.G. Vos, Voûte-Droste, De Vries, Weekers, Van Wijmen, Wijn, Wilders, Van den Akker, Van Ardenne-van der Hoeven, Atsma, Van Baalen, Balemans, Balkenende, Van Beek, Van den Berg, Biesheuvel, Bijleveld-Schouten, Blaauw, Van Blerck-Woerdman, Blok, Brood, Buijs, Van de Camp, Cherribi, Dankers, Van Dijke, Dijkstal, Van den Doel, Eisses-Timmerman, Essers, Eurlings, Geluk, De Haan, Hessing, Hillen, Van der Hoeven, Hofstra, De Hoop Scheffer, Kamp, Klein Molekamp, Van der Knaap, Leers, Luchtenveld, E. Meijer, Th.A.M. Meijer, Mosterd, Nicolaï, Niederer, Oplaat, Örgü, Passtoors, Patijn, Reitsma, Remak, Rietkerk, Ross-van Dorp, Rouvoet, Schreijer-Pierik, Schutte, Van der Staaij, Stellingwerf, Stroeken, Terpstra, Udo, Te Veldhuis, Verbugt, Verburg, Visser-van Doorn, Van der Vlies en Voorhoeve.

De voorzitter:

Ik constateer, dat dit gewijzigde amendement met 69 tegen 70 stemmen is verworpen.

Het derde lid wordt zonder stemming aangenomen.

Het vierde en vijfde lid worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Rosenmöller c.s. (stuk nr. 20).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, D66 en het CDA voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Het zesde lid wordt zonder stemming aangenomen.

Het zevende lid wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Rosenmöller/Bijleveld-Schouten (stuk nr. 33, I) tot het laten vervallen van het achtste lid.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en het CDA voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 33 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Het achtste lid wordt zonder stemming aangenomen.

Het negende en tiende lid worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Bijleveld-Schouten (stuk nr. 29) tot het invoegen van een nieuw elfde lid.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, het CDA, het GPV, de RPF en de SGP voor dit amendement hebben gestemd.

Ik moet eens even nadenken of ik wel goed kan zien of dit amendement is aangenomen. U vindt dat ik het wel kan zien. Tot nu toe hebben wij steeds twee keer gekeken of ik het wel goed zag. Misschien help ik ons allemaal wel door maar te zien dat het amendement is aangenomen. Ik kan nog wel een keer hoofdelijk laten stemmen , maar ik denk dat dit hetzelfde resultaat zal hebben.

De heer Rosenmöller (GroenLinks):

Voorzitter! Ik wil terugkomen op het gewijzigde amendement op stuk nr. 20, waarover wat geroezemoes ontstond. Ik wil mij op voorhand verontschuldigen, maar mag ik u vragen om de stemming hierover opnieuw te doen plaatsvinden? Ik denk namelijk dat de uitslag niet correct was omdat niet alle fracties hebben gestemd zoals zij beoogden.

De voorzitter:

Mijnheer Rosenmöller, men kan achteraf wel zeggen dat men anders had willen stemmen, maar ik zie niet goed in hoe ik nogmaals kan laten stemmen over een amendement dat reeds is verworpen.

Mevrouw Bussemaker (PvdA):

Voorzitter! Ik kon achterin de zaal niet goed horen over welk nummer u het had. Vandaar dat ik mijn hand opstak toen het over stuk nr. 20 ging. Ik zou het verzoek om dit gewijzigde amendement opnieuw in stemming te brengen dus graag ondersteunen.

De voorzitter:

Het lijkt mij erg sterk dat u het niet hebt gehoord, mevrouw Bussemaker, want zoals u allen wellicht hebt gemerkt, staat de microfoon vandaag iets harder dan normaal. Ik vind het heel erg vervelend, maar dit is echt geen oplossing.

Mevrouw Van Zuijlen (PvdA):

Voorzitter! Voor de Handelingen: de PvdA wordt geacht om voor het gewijzigde amendement op stuk nr. 20 te hebben gestemd. Dat heeft zij medeondertekend, dus dit lijkt mij niet meer dan logisch.

De voorzitter:

Dat is helemaal slordig, maar het lijkt mij nog steeds geen argument.

  • Wij gaan door met de stemmingen. Aan het eind daarvan zullen wij wel zien of er al dan niet iets moet gebeuren. De Kamer moet gewoon blijven opletten en blijven stemmen op de manier waarop zij dat wenst. Volgens mij waren wij gebleven bij het gewijzigde amendement-Bijleveld-Schouten op stuk nr. 29 en had ik al geconstateerd dat het was aangenomen.

In stemming komt het amendement-Bijleveld-Schouten/Van Middelkoop (stuk nr. 11).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, het GPV, de RPF en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het amendement-Örgü (stuk nr. 32).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66, de VVD, het CDA, het GPV, de RPF en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Het elfde lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Örgü (stuk nr. 32), wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel 2 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van der Staaij (stuk nr. 19) tot het laten vervallen van artikel 3.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 3 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 4 t/m 6 en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

Mevrouw Van Zuijlen (PvdA):

Voorzitter! De fractie van de Partij van de Arbeid wil graag de eindstemming over het wetsvoorstel uitstellen.

De voorzitter:

Wij hebben al eerder geconstateerd dat het wetsvoorstel zo ingewikkeld is dat wij er wellicht in twee keer over moeten stemmen. Ik kan het voorstel van mevrouw Van Zuijlen dan ook alleen maar interpreteren als een voorstel van orde.

Mevrouw Bijleveld-Schouten (CDA):

Voorzitter! Ik hoor toch graag de reden van mevrouw Van Zuijlen om dit verzoek te doen. Wij waren het er immers al over eens dat deze stemmingen heel ingewikkeld zouden worden als mijn technische amendementen zouden worden aangenomen. Dat is niet gebeurd en er lijkt mij dan ook geen reden te zijn om het voorstel van mevrouw Van Zuijlen te honoreren.

De voorzitter:

Dit is vragen naar de bekende weg, want wij weten beiden heel goed waarom mevrouw Van Zuijlen dit voorstel doet. Een voorstel van orde mag een lid te allen tijde doen en ik zal dit voorstel dan ook in stemming brengen.

In stemming komt het voorstel van orde van het lid Van Zuijlen om de eindstemming over het wetsvoorstel uit te stellen.

De voorzitter:

Ik constateer dat dit voorstel van orde is verworpen.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

Mevrouw Bijleveld-Schouten (CDA):

Voorzitter! Er is lang en herhaaldelijk in deze Kamer gesproken over de deeltijdwetgeving in Nederland. Vandaag stemmen wij over het wetsvoorstel aanpassing arbeidsduur. De gekozen wetgevingssystematiek heeft niet de voorkeur van de CDA-fractie. Wij hebben dan ook geprobeerd om dit wetsvoorstel te amenderen. De amendementen op de stukken nrs. 11 en 34 die wij samen met de heer Middelkoop hebben ingediend, waren voor ons van groot belang. Deze amendementen betroffen het BW en de CAO's. Deze amendementen hebben het helaas niet gehaald. Door het aannemen van het amendement op stuk nr. 32 van de coalitiefracties is de systematiek nog onduidelijker geworden. Deze wetssystematiek heeft het CDA afgewogen tegen het belang dat ook wij, vanuit onze visie op arbeid en zorg, hechten aan een vorm van wettelijk recht op deeltijd. Wij hebben al gezegd dat wij zo mogelijk over onze eigen schaduw heen willen stappen. Na een lastige afweging heeft mijn fractie het inhoudelijk belang van een vorm van wettelijk recht op deeltijd de doorslag laten geven. Wij zullen daarom voor het wetsvoorstel stemmen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de SGP tegen dit wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Naar boven