Aan de orde zijn de stemmingen over vier moties, ingediend bij de behandeling van het wetsvoorstel Verlenging van de werkingsduur van het Sanctiebesluit Irak, te weten:

- de motie-Marijnissen over opheffing van het economische embargo tegen Irak (26949, nr. 6);

- de motie-Marijnissen over militaire activiteiten tegen Irak waarvoor de Veiligheidsraad geen toestemming heeft gegeven (26949, nr. 7);

- de motie-M.B. Vos over opheffing van de economische sancties tegen Irak (26949, nr. 8);

- de motie-Koenders/Hoekema over intelligente sancties en instelling van een investeringsfonds (26949, nr. 9).

(Zie vergadering van 6 september 2000.)

De voorzitter:

De motie-Marijnissen (26949, nr. 6) is in die zin gewijzigd, dat het dictum thans luidt:

"verzoekt de regering er in EU- en VN-kader voor te pleiten dat een toezegging van Irak om mee te werken aan de VN-resoluties onverwijld wordt gevolgd door een afkondiging van de opheffing van het economische embargo tegen Irak met uitzondering van het wapenembargo, en voor het instellen van slimme sancties tegen het regime zelf,".

Deze gewijzigde motie is voorgesteld door de leden Marijnissen en M.B. Vos. Naar mij blijkt, wordt zij voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 10 (26949).

De motie is rondgedeeld. Ik neem aan dat wij er thans over kunnen stemmen.

Mevrouw Vos trekt haar motie (26949, nr. 8) in.

In stemming komt de gewijzigde motie-Marijnissen/M.B. Vos (26949, nr. 10).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Marijnissen (26949, nr. 7).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Koenders/Hoekema (26949, nr. 9).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en D66 voor deze motie hebben gestemd. Daarmee is de uitslag onduidelijk. Wij moeten hier dus hoofdelijk over stemmen.

Vóór stemmen de leden: Herrebrugh, Hindriks, Van der Hoek, Hoekema, Kant, Karimi, Koenders, Kortram, Kuijper, Lambrechts, Marijnissen, Melkert, Middel, Molenaar, Van Nieuwenhoven, Noorman-den Uyl, Oudkerk, Poppe, Rabbae, Ravestein, Rehwinkel, Van 't Riet, Rosenmöller, Santi, Scheltema-de Nie, Schimmel, Schoenmakers, Smits, Spoelman, Van der Steenhoven, Timmermans, Valk, Ter Veer, Vendrik, Van Vliet, M.B. Vos, Waalkens, Wagenaar, Van Walsem, De Wit, Witteveen-Hevinga, Van Zijl, Zijlstra, Albayrak, Apostolou, Arib, Augusteijn-Esser, Bakker, Barth, Belinfante, De Boer, Van Bommel, Bussemaker, De Cloe, Crone, Dijksma, Dijsselbloem, Dittrich, Duivesteijn, Duijkers, Feenstra, Van Gent, Van Gijzel, Giskes, Gortzak, De Graaf, Halsema, Hamer, Harrewijn, Van Heemst en Hermann.

Tegen stemmen de leden: Hessing, Hillen, Van der Hoeven, Hofstra, De Hoop Scheffer, Kamp, Klein Molekamp, Van der Knaap, Leers, Luchtenveld, E. Meijer, Th.A.M. Meijer, Van Middelkoop, Mosterd, Nicolaï, Niederer, Oplaat, Örgü, Passtoors, Reitsma, Remak, Rietkerk, Rijpstra, Ross-van Dorp, Rouvoet, Schreijer-Pierik, Schutte, Snijder-Hazelhoff, Van der Staaij, Stellingwerf, Stroeken, De Swart, Udo, Te Veldhuis, Verbugt, Verburg, Verhagen, Visser-van Doorn, Van der Vlies, O.P.G. Vos, Voûte-Droste, De Vries, Weekers, Weisglas, Van Wijmen, Wijn, Wilders, Van den Akker, Van Ardenne-van der Hoeven, Van Baalen, Balemans, Balkenende, Van Beek, Van den Berg, Biesheuvel, Bijleveld-Schouten, Blaauw, Van Blerck-Woerdman, Blok, Buijs, Van de Camp, Cherribi, Cornielje, Dankers, Van Dijke, Dijkstal, Van den Doel, Essers, Eurlings, Geluk en De Haan.

De voorzitter:

Ik constateer, dat 71 leden zich voor en 71 leden zich tegen deze motie verklaren.

Aangezien de stemmen staken en de vergadering niet voltallig is, zal ingevolge het tweede lid van artikel 73 van het Reglement van orde in een volgende vergadering een nieuwe stemming moeten plaatsvinden. Ik verzoek de leden er rekening mee te houden dat wij donderdag na de middagpauze opnieuw zullen stemmen.

Naar boven