Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Aanpassing van enkele wetten in verband met de afschaffing van de titelbescherming en beëdiging van makelaars (26667), en over:

- de motie-Leers c.s. over uitstel van de aanpassing tot 1 januari 2001 (26667, nr. 6).

(Zie vergadering van 28 maart 2000.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

De heer De Wit (SP):

Mevrouw de voorzitter! De bestaande voorschriften met betrekking het beroep van makelaar hebben een tweeledig doel: in de eerste plaats het waarborgen van de kwaliteit van dat beroep en in de tweede plaats de bescherming van de consument. Het voorstel zoals het er nu ligt, het zoveelste MDW-project, betekent zowel het afschaffen van de bescherming van de titel, alsook het afschaffen van de beëdiging. Naar de mening van de SP-fractie houdt dat het risico in van wildgroei met betrekking tot het beroep van makelaar, alsook van ondeskundigheid. In de derde plaats houdt het een aantasting van de bescherming van de consumentenbelangen in. Wat ons betreft geldt dat de certificering zoals die voorgenomen is in het wetsvoorstel, er nog niet is en dat deze onvoldoende waarborgen biedt om voor dit wetsvoorstel te stemmen; vandaar dat de SP-fractie tegen zal stemmen.

De heer Vendrik (GroenLinks):

Voorzitter! Het is inderdaad altijd even oppassen als er weer een MDW-project passeert. Wettelijke titelbescherming en de beëdiging van de makelaar maken nu plaats voor een door de sector opgebouwde certificeringsregeling. Dat is een verbetering, omdat de makelaar nieuwe stijl niet meer voor het leven wordt benoemd, maar periodiek zijn kwaliteiten zal moeten bewijzen. Bovendien betreft het, als het allemaal goed gaat, een regeling die door de sector zelf zal worden gedragen. Dat is winst. Anderzijds is er sprake van een achteruitgang, omdat het beroep makelaar niet langer wettelijk is beschermd. Ondanks de nieuwe certificeringsregeling zal het dus mogelijk blijven dat types met duistere bedoelingen de vastgoedmarkt zullen gaan betreden. Per saldo stemt de fractie van GroenLinks voor het wetsvoorstel, nu de minister zo nadrukkelijk heeft toegezegd dat het ministerie van Economische Zaken de komende jaren zeer nauwkeurig de ontwikkelingen op de vastgoedmarkt zal volgen en het desnoods bereid zal zijn om aanvullende maatregelen te nemen.

De voorzitter:

Tenzij fracties Voorzitterdat zelf doen, lijkt het mij dat binnenkort maar eens les moet worden gegeven in het afleggen van stemverklaringen. Er is namelijk iets ingeslopen wat niet gebruikelijk is. In een stemverklaring zegt men wat men zelf vindt, wat de eigen fractie ervan vindt en geeft men geen algemene beoordeling van zowel wat er aan de orde was als van de discussie daarover. Wij gaan nu over tot de stemming over dit wetsvoorstel.

De artikelen I t/m IX en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de SP tegen het wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

De motie-Leers c.s. (26667, nr. 6) is in die zin gewijzigd, dat het dictum thans luidt:

"verzoekt de regering te bewerkstelligen dat de afschaffing van de huidige regeling zo mogelijk wordt gecompenseerd door het gelijktijdig realiseren van een adequate en functionerende certificeringsregeling en daarvoor de aanpassing van de wet in verband met de afschaffing van de titelbescherming en beëdiging tot uiterlijk 1 januari 2001 uit te stellen,".

Naar mij blijkt, wordt deze gewijzigde motie voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 7 (26667).

In stemming komt de gewijzigde motie-Leers c.s. (26667, nr. 7).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze gewijzigde motie met algemene stemmen is aangenomen.

Naar boven