Aan de orde zijn de stemmingen over vijf moties, ingediend tijdens de behandeling van de Vierde nota waterhuishouding (26401), te weten:

- de motie-Herrebrugh c.s. over de sanering van waterbodems (26401, nr. 5);

- de motie-Klein Molekamp c.s. over het beleid inzake riolering buitengebied (26401, nr. 6);

- de motie-Augusteijn-Esser c.s. over tussendoelen m.b.t. de normstelling van waterkwaliteitswaarden (26401, nr. 7);

- de motie-Van der Steenhoven over het realiseren van de streefwaarde voor de waterkwaliteit in uiterlijk 2010 (26401, nr. 8);

- de motie-Van den Berg c.s. over het betrekken van waterschappen bij het opstellen van gemeentelijke bestemmingsplannen (26401, nr. 9).

(Zie notaoverleg van 14 juni 1999.)

De voorzitter:

Op verzoek van de heer Herrebrugh stel ik voor, de motie-Herrebrugh c.s. (26401, nr. 5) van de agenda af te voeren.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

De motie-Van der Steenhoven (26401, nr. 8) is in die zin gewijzigd, dat zij thans luidt:

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

overwegende, dat het Nationaal milieubeleidsplan 3 (NMP-3) stelt dat de streefwaarden voor de waterkwaliteit zo mogelijk gerealiseerd moeten zijn in 2010;

overwegende, dat de Vierde nota waterhuishouding gelijke normen dient te hebben als het NMP-3;

verzoekt de regering in de Vierde nota waterhuishouding het waterbeleid expliciet vast te leggen op het zo mogelijk realiseren van de streefwaarde in uiterlijk 2010,

en gaat over tot de orde van de dag.

Naar mij blijkt, wordt deze gewijzigde motie voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 13 (26401).

Deze gewijzigde motie is reeds rondgedeeld. Op verzoek van de heer Van der Steenhoven stel ik voor, de gewijzigde motie-Van der Steenhoven (26401, nr. 13) van de agenda af te voeren.

Daartoe wordt besloten.

De heer Klein Molekamp (VVD):

Voorzitter! Na het debat is de nota van de heer Vermeend over het rioleringsbeleid uitgekomen. In die context lijkt het mij correcter om eerst die nota te bespreken alvorens wij gaan stemmen over mijn motie op stuk nr. 6. Ik verzoek u dan ook de stemming daarover aan te houden. Het verbaast mij overigens dat de nota van de heer Vermeend noch naar de commissie voor VROM noch naar de commissie voor V en W is gestuurd, terwijl het toch over rioleringsbeleid gaat.

De voorzitter:

Daarvan neem ik kennis. Ik denk dat u dit in een procedurevergadering van de desbetreffende vaste commissies moet regelen.

Op verzoek van de heer Klein Molekamp stel ik voor, de motie-Klein Molekamp c.s. (26401, nr. 6) van de agenda af te voeren.

Daartoe wordt besloten.

In stemming komt de motie-Augusteijn-Esser c.s. (26401, nr. 7).

De voorzitter:

Aangezien de uitslag bij handopsteken niet duidelijk is, gaan wij over tot hoofdelijke stemming.

Vóór stemmen de leden: Hermann, Herrebrugh, Hindriks, Van der Hoek, Kalsbeek-Jasperse, Kant, Karimi, Koenders, Kortram, Kuijper, Lambrechts, Marijnissen, Melkert, Middel, Van Nieuwenhoven, Noorman-den Uyl, Oedayraj Singh Varma, Oudkerk, Van Oven, Poppe, Rabbae, Ravestein, Rehwinkel, Van het Riet, Rosenmöller, Santi, Scheltema-de Nie, Schimmel, Schoenmakers, Smits, Spoelman, Van der Steenhoven, Swildens-Rozendaal, Timmermans, Ter Veer, Vendrik, Van Vliet, Waalkens, Wagenaar, Van Walsem, De Wit, Witteveen-Hevinga, Van Zijl, Zijlstra, Van Zuijlen, Albayrak, Apostolou, Arib, Augusteijn-Esser, Bakker, Barth, Belinfante, Van Bommel, Bos, Bussemaker, De Cloe, Crone, Dijksma, Dittrich, Duivesteijn, Duijkers, Feenstra, Van Gent, Van Gijzel, Giskes, De Graaf, Halsema, Hamer, Harrewijn en Van Heemst.

Tegen stemmen de leden: Hessing, Hillen, Van der Hoeven, Hofstra, De Hoop Scheffer, Kamp, Klein Molekamp, Leers, Luchtenveld, E. Meijer, Th.A.M. Meijer, Van Middelkoop, Mosterd, Nicolaï, Niederer, Oplaat, Örgü, Passtoors, Reitsma, Remak, Rietkerk, Rijpstra, Rouvoet, Schreijer-Pierik, Schutte, Van der Staaij, Stellingwerf, Stroeken, Terpstra, Udo, Te Veldhuis, Visser-van Doorn, Van der Vlies, Voorhoeve, O.P.G. Vos, Voûte-Droste, De Vries, Weekers, Weisglas, Van Wijmen, Wijn, Wilders, Van den Akker, Van Ardenne-van der Hoeven, Atsma, Balkenende, Van Beek, Van den Berg, Biesheuvel, Bijleveld-Schouten, Van Blerck-Woerdman, Blok, Brood, Buijs, Van de Camp, Cherribi, Cornielje, Dankers, Van Dijke, Dijkstal, Van den Doel, Eisses-Timmerman, Essers, Geluk en De Haan.

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met 70 tegen 65 stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van den Berg c.s. (26401, nr. 9).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

Naar boven