Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Regeling van de subsidiëring van politieke partijen (Wet subsidiëring politieke partijen) (25704).

(Zie vergadering van heden.)

Artikel 1, eerste lid, onderdelen a t/m d, worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Rehwinkel c.s. (stuk nr. 18, IA).

De voorzitter:

Ik constateer, dat dit gewijzigde amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit gewijzigde amendement de andere op stuk nr. 18 voorkomende gewijzigde amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd en dat het amendement-Rehwinkel (stuk nr. 14) is vervallen.

In stemming komt het amendement-Rehwinkel (stuk nr. 19).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de PvdA voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Onderdeel e, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Rehwinkel c.s. (stuk nr. 18, IA), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel f wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde eerste lid wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik merk op, dat door de aanneming van het gewijzigde amendement-Rehwinkel c.s. (stuk nr. 18, IB) het tweede lid is komen te vervallen.

Het gewijzigde artikel 1 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 2, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Rehwinkel c.s. (stuk nr. 18, II), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 3 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Kamp (stuk nr. 9).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD en D66 voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 3a wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 4 en de aanhef van het eerste lid van artikel 5 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Kant (stuk nr. 11).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de SP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het amendement-Kant (stuk nr. 12, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de SP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 12 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Onderdeel a wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel b wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Harrewijn/Hoekema (stuk nr. 7, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, D66, het GPV, de RPF en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 7 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Onderdeel c wordt zonder stemming aangenomen.

Het eerste lid wordt zonder stemming aangenomen.

Het tweede t/m vierde lid worden zonder stemming aangenomen.

Artikel 5 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 6 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van der Hoeven (stuk nr. 16).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van het CDA voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 7 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 8 t/m 12 worden zonder stemming aangenomen.

Artikel 13, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Rehwinkel c.s. (stuk nr. 18, III), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 14, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Rehwinkel c.s. (stuk nr. 18, IV), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 15, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Rehwinkel c.s. (stuk nr. 18, V), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 16 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Kant (stuk nr. 17).

De voorzitter:

Ik constateer, dat dit amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Artikel 16a, eerste lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Kant (stuk nr. 17), wordt zonder stemming aangenomen.

Het tweede en derde lid worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Kant (stuk nr. 13) tot het toevoegen van een vierde lid.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks en de SP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Het gewijzigde artikel 16a wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 17, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Rehwinkel c.s. (stuk nr. 18, VI), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 17a t/m 21 en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de SP tegen het wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

En nu komt dus die speech van drie kwartier.

"Medeleden", staat hier en dat is het enige wat ik ervan zal uitspreken.

Wij hebben geen collectieve arbeidsovereenkomst als politici. Zo wij die wel hadden, dan zou daar zeker niet in zijn opgenomen dat wij naar het voetballen zouden moeten kijken. Dat zou hoogstens kunnen gelden voor de medewerkers van de Kamer, wanneer wij als Kamerleden vinden dat die misschien naar deze wedstrijd tussen Nederland en Mexico mochten kijken. Ik zeg "misschien", zodat de mensen die dat niet vinden, gewoon hun eigen mening kunnen hebben zonder mij tegen te spreken.

Maar ik kan u toch niet op reces sturen zonder u het volgende te zeggen. Onze fractiemedewerkers en het Kamerpersoneel hebben het van harte verdiend en namens u allen wil ik hen bedanken voor hun inspanningen op ongebruikelijke uren en voor hun flexibiliteit als wij een enkele keer lastig zijn.

(Applaus)

De voorzitter:

Ik ben nog veel te kort voorzitter om u ook maar iets te kunnen vertellen over de mogelijkheid dat wij al rust hebben verdiend. Wij hebben nog maar enkele weken vergaderd in de nieuwe samenstelling. Wij gaan op reces in de wetenschap dat wij waarschijnlijk daarvan teruggeroepen zullen worden. Ik hoop u dan allen in goede gezondheid terug te zien.

(Applaus)

Sluiting 17.13 uur

Naar boven