Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Gemeentelijke herindeling in de Bommelerwaard (25655).

(Zie vergadering van 17 februari 1998.)

In stemming komt het gewijzigde amendement-Rouvoet/Van den Berg (stuk nr. 8, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de SGP, de RPF en het AOV voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit gewijzigde amendement de andere op stuk nr. 8 voorkomende gewijzigde amendementen als ver- worpen kunnen worden beschouwd.

Artikel 1 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Oedayraj Singh Varma/Hoekema (stuk nr. 12, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks en D66 voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 12 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Artikel 2 wordt Voorzitterzonder stemming aangenomen.

De artikelen 3 t/m 11, het kaartbeeld en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Rouvoet (RPF):

Voorzitter! Voor de Bommelerwaard waren er drie opties: één Bommelerwaard, een tweedeling en een driedeling. De fractie van de RPF heeft van meet af aan aangegeven een tweedeling van het wetsvoorstel een slechte keuze te vinden. Het draagvlak onder de bevolking en de gemeentebesturen is aanzienlijk minder dan voorgesteld, er zijn grote sociaal-culturele verschillen tussen de verschillende betrokken gemeenten en de financiële problemen van Zaltbommel dreigen te worden afgewenteld op Brakel en Kerkwijk.

De driedeling is van meet af aan niet serieus in de discussie betrokken. Nu mijn amendement voor een driedeling is verworpen, resteert de vraag: stemmen voor dit wetsvoorstel en een tweedeling of geen herindeling en dus stemmen tegen het wetsvoorstel? Aangezien de voortgang van de vrijwillige samenwerking en samenvoeging in de Oost-Bommelerwaard dan nog het enige argument is voor het wetsvoorstel en gezien het enthousiasme aldaar, heb ik er alle vertrouwen in dat men daarvoor dit wetsvoorstel niet nodig heeft. Mijn fractie zal dan ook tegenstemmen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66, het GPV, de VVD, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV en de CD voor het wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Naar boven