Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Vaststelling van de begroting van de uitgaven en de ontvangsten van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 1998 (25600 XVI), en over:

- de motie-Lansink over de eigen bijdrage in de geestelijke gezondheidszorg (25604, nr. 10);

- de motie-Lansink over de logopedie (25604, nr. 11);

- de motie-Vliegenthart/Van Vliet over extra middelen voor dagbesteding van zeer ernstig gehandicapten (25604, nr. 12);

- de gewijzigde motie-Van Blerck-Woerdman over het persoonsgebonden budget (25604, nr. 19);

- de motie-Van Blerck-Woerdman/Oudkerk over de capaciteit van huisartsen (25604, nr. 14);

- de motie-Van der Vlies over een plan van aanpak voor de dagbesteding van zwaar gehandicapten (25604, nr. 16);

- de motie-Van der Vlies c.s. over de taal-spraakdiagnostiek (25604, nr. 17);

- de motie-Mulder-van Dam/Van der Vlies over financiering van de hospicezorg (25600 XVI, nr. 30);

- de motie-Mulder-van Dam over een fonds voor de breedtesport (25600 XVI, nr. 31);

- de motie-Oudkerk over het waarborgen van risicosolidariteit (25600 XVI, nr. 32);

- de motie-Oedayraj Singh Varma over de aanpak van jeugdcriminaliteit onder allochtonen (25600 XVI, nr. 33);

- de motie-Essers c.s. over vrijwilligerswerk onder jongeren in de sport (25600 XVI, nr. 34);

- de motie-Marijnissen over de normen voor zak- en kleedgeld (25600 XVI, nr. 35);

- de motie-Marijnissen over afzien van een eigen bijdrage bij opname in de psychiatrie (25600 XVI, nr. 36);

- de motie-Marijnissen over de positie en arbeidsomstandigheden van personeel in de zorg (25600 XVI, nr. 37).

(Zie vergadering van 19 november 1997.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

De heer Meyer (groep-Nijpels):

Voorzitter! Omdat mijn fractie van mening is dat blijkens de begroting van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in 1998 opnieuw te weinig geld – het is kennelijk structureel – aan gezondheidszorg en welzijn wordt besteed, zullen wij om onze ongerustheid en ons ongenoegen hierover te uiten tegen het wetsvoorstel stemmen.

Mevrouw Mulder-van Dam (CDA):

Voorzitter! Ik wil graag een stemverklaring vooraf afleggen met betrekking tot de amendementen, voorkomende op de stukken nrs. 19, 20 en 21, ingediend door mevrouw Oedayraj Singh Varma en mevrouw Nijpels. De onderwerpen waarop deze amendementen betrekking hebben, hebben de sympathie van de CDA-fractie, maar dat geldt niet voor de manier waarop de indieners het beoogde willen financieren. Daarom zal de CDA-fractie tegen deze amendementen stemmen.

De voorzitter:

Aangezien de amendementen-Mulder-van Dam (stuk nr. 29, I en II) zijn ingetrokken, maken zij geen onderwerp van behandeling meer uit.

De artikelen 1 t/m 4, de begrotingsstaat, onderdeel uitgaven en verplichtingen, en de artikelen 22.01 t/m 24.08 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Mulder-van Dam (stuk nr. 28, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, het GPV, de SGP, de RPF, het CDA, het AOV, de Unie 55+, de CD en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 28 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Artikel 24.09 wordt Voorzitterzonder stemming aangenomen.

De artikelen 25.01 en 25.02 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Oedayraj Singh Varma/Nijpels-Hezemans (stuk nr. 19).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de SGP, de RPF, de groep-Nijpels, de Unie 55+ en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het amendement-Oedayraj Singh Varma/Nijpels-Hezemans (stuk nr. 20).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, de groep-Nijpels, de Unie 55+ en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het amendement-Oedayraj Singh Varma/Nijpels-Hezemans (stuk nr. 21).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, de groep-Nijpels en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 25.03 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 25.04 t/m 27.01, de begrotingsstaat, onderdeel uitgaven en verplichtingen, de begrotingsstaat, onderdeel ontvangsten, het Agentschap Directie College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de groep-Nijpels tegen het wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Na de stemming over de volgende serie moties zal collega Zijlstra de leiding van de vergadering overnemen, omdat ik een dringende verplichting buitenshuis heb.

De heer Marijnissen heeft verzocht eerst te stemmen over zijn motie over het afzien van een eigen bijdrage bij opname in de psychiatrie (25600-XVI, nr. 36).

Ik stel voor, aan dit verzoek te voldoen.

Daartoe wordt besloten.

In stemming komt de motie-Marijnissen (25600-XVI, nr. 36).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de groep-Nijpels, de Unie 55+ en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Lansink (25604, nr. 10).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, GroenLinks, de SP, het GPV, de SGP, de RPF, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+ en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Lansink (25604, nr. 11).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, GroenLinks, de SP, het GPV, de SGP, de RPF, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+ en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Vliegenthart/Van Vliet (25604, nr. 12).

Mevrouw Vliegenthart (PvdA):

Voorzitter! Tijdens het debat is gevraagd deze motie aan te houden tot het debat over de Najaarsnota en de suppletore begrotingen.

De voorzitter:

Dan is dat dezerzijds niet goed geregistreerd. Aangezien deze motie van de agenda is afgevoerd, hoeft er nu niet over gestemd te worden.

In stemming komt de gewijzigde motie-Van Blerck-Woerdman (25604, nr. 19).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze gewijzigde motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van Blerck-Woerdman/Oudkerk (25604, nr. 14).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van der Vlies (25604, nr. 16).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SGP, GroenLinks, de SP, de PvdA, het GPV, de RPF, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+ en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van der Vlies c.s. (25604, nr. 17).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SGP, GroenLinks, de SP, de PvdA, D66, het GPV, de RPF, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+ en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

Voorzitter: Zijlstra

In stemming komt de motie-Mulder-van Dam/Van der Vlies (25600-XVI, nr. 30).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, de SGP, het GPV, de RPF, GroenLinks, de SP, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+ en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Mulder-van Dam (25600-XVI, nr. 31).

Mevrouw Mulder-van Dam (CDA):

Voorzitter! Deze motie is aangehouden.

De voorzitter:

Aangezien de motie van de agenda is afgevoerd, hoeft er nu niet over gestemd te worden.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Van Boxtel (D66):

Voorzitter! De fractie van D66 wenst de risicosolidariteit in de zorgverzekeringen in de volgende regeerperiode te handhaven. Daarover is met de PvdA geen enkel meningsverschil. Maar de motie die hier voorligt, vraagt tevens om een inhoudelijke reactie op het rapport van de WRR over de volksgezondheid. Die inhoudelijke reactie hebben wij al gekregen van premier Kok bij brief van 29 september 1997. Daarin is door het kabinet geweigerd verder in te gaan op de inhoud, omdat die verantwoordelijkheid wordt toegerekend aan de politieke partijen in de komende verkiezingsprogramma's. Om die reden vinden wij het niet gepast om daar waar het kabinet al gesproken heeft, toch aan minister Borst opnieuw een inhoudelijke reactie te vragen. Daarom stemt D66 tegen deze motie.

In stemming komt de motie-Oudkerk (25600-XVI, nr. 32).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, D66 en de CD tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Oedayraj Singh Varma (25600-XVI, nr. 33).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, de groep-Nijpels, het AOV en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Essers c.s. (25600-XVI, nr. 34).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de PvdA tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Marijnissen (25600-XVI, nr. 35).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+ en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Marijnissen (25600-XVI, nr. 37).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de groep-Nijpels, het CDA, de Unie 55+, het AOV, de SP, het GPV, de SGP, de RPF, GroenLinks en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven