Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Ik stel voor, donderdag na de middagpauze te beslissen over het voorstel van de fractie van de VVD, de wens te kennen te geven dat de voorgenomen oprichting van het waarborgfonds zorgsector een voorafgaande machtiging bij wet behoeft.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Rosenmöller.

De heer Rosenmöller (GroenLinks):

Voorzitter! Eind vorige week meldde een aantal kranten dat er een rapport van het Centraal planbureau in de pijplijn zit dat nogal kritisch zou zijn over de loonkostensubsidies die minister Melkert beschikbaar heeft gesteld om langdurig werklozen aan de slag te helpen. Die loonkostensubsidies zouden onvoldoende terechtkomen bij de mensen voor wie ze bedoeld zijn.

Voorzitter! Wij zouden graag via u de regering – ik kijk haar zo ongeveer in de ogen – willen vragen te bevorderen dat dit rapport van het Centraal planbureau, inclusief een reactie van het kabinet, vóór de behandeling van de begroting bij de Kamer zou kunnen zijn. Ik stel die vraag mede tegen de achtergrond van het feit dat wij schriftelijke vragen hebben kunnen stellen, maar dat de regering daar stelt dat dit in december komt. Vandaar dat ik nog eens met de nodige urgentie via u dat verzoek in de richting van de regering zou willen doen.

De voorzitter:

Ik zie alleen maar collega's ja knikken, ter bevestiging van het verzoek.

Ik stel voor, het stenogram van dit deel van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Reitsma.

De heer Reitsma (CDA):

Voorzitter! De minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij heeft een brief naar de Kamer gestuurd over een motie die hier, in de Tweede Kamer, is aanvaard, ertoe strekkende een onderzoekslocatie te Haren open te houden. De minister heeft in de brief geschreven dat hij de motie niet wenst uit te voeren. Mijn fractie heeft daarom behoefte om deze brief plenair op de agenda te plaatsen.

De heer Ter Veer (D66):

Mijnheer de voorzitter! Ik dacht begrepen te hebben dat er een korte heropening van de begrotingsbehandeling zou komen en dat wij in die zin in de procedurevergadering van de vaste commissie voor Landbouw, Natuurbeheer en Visserij erover hadden besloten, ook in aanwezigheid van iemand van de fractie van het CDA, maar die zie ik nu nee schudden. In ieder geval was dat wel onze bedoeling en is dit dus ook mijn voorstel bij dezen.

De heer Woltjer (PvdA):

Mijnheer de voorzitter! Ik zou mij graag willen aansluiten bij wat collega Ter Veer al heeft gezegd. Het is inderdaad de bedoeling – ik had er nog even Voorzitteroverleg met u over willen voeren – om het debat over de landbouwbegroting nog even kort te herope nen. Dan zou ook deze brief aan de orde kunnen komen.

Mevrouw Van Ardenne-van der Hoeven (CDA):

Voorzitter! Er is bij nader inzien binnen de vaste commissie voor Landbouw, Natuurbeheer en Visserij besloten om die twee thema's los te koppelen. We kunnen ze na elkaar behandelen, maar wij hebben toch gemeend om het onderwerp AB-DLO naar voren te halen en niet te wachten op de heropening.

De heer Reitsma (CDA):

Voorzitter! Het lijkt mij correct weergegeven wat mevrouw Van Ardenne zegt. Dat is ook een nader besluit in de vaste commissie geweest. Bovendien betreft dit een verslag van een algemeen overleg dat losstond van de begroting. Het lijkt me ook redelijk dat het onderwerp los behandeld wordt van de begroting, omdat een aantal fracties in de situatie zit dat zij bij de behandeling van de begroting van Landbouw geen spreektijd meer hebben en dan zouden zij überhaupt hier niet over kunnen spreken. Maar het hoort ook niet bij de begroting.

De voorzitter:

De vraag is nu even, wat te doen. Er is blijkbaar een verschillende interpretatie van datgene wat in de procedurevergadering LNV besproken is. Zou het onder de huidige omstandigheden niet het beste zijn het even terug te verwijzen naar de vaste commissie, om dan morgen bij de regeling de zaken af te concluderen?

Mevrouw Van Ardenne-van der Hoeven (CDA):

Voorzitter! Nader beraad aan deze kant levert op dat we het inderdaad kunnen aanpakken zoals de heer Reitsma dit voorstelt. Deze zaak is in de laatste procedurevergadering afgeconcludeerd.

De voorzitter:

Als dat het geval is – de besluitvorming in dit huis gaat soms zeer snel – rest mij niet anders dan te concluderen dat ik een gaatje moet zoeken in de agenda om dit erop te plaatsen. Het aantal gaatjes is echter gering en de omvang van de gaatjes is ook gering, maar ik zal mijn best doen.

Naar boven