Aan de orde zijn de stemmingen over zeven moties, ingediend tijdens het debat over Maastricht Aachen Airport, te weten:

- de motie-Verbugt over een extensieregeling van het kabinetsbesluit (25089, nr. 6);

- de motie-Van Rooy over het samenwerkingsvoorstel van Schiphol en Maastricht Aachen Airport (25089, nr. 9);

- de motie-Van Rooy over het betalen van de exploitatieverliezen door het Rijk (25089, nr. 10);

- de motie-Rosenmöller c.s. over het niet toestaan van nachtvluchten (25089, nr. 13);

- de motie-Crone over het opnemen van het aantal nachtvluchten in de aanwijzing (25089, nr. 14);

- de motie-Crone over het uitsluiten van nachtvluchten op regionale en kleine luchthavens (25089, nr. 15).

(Zie vergadering van 27 november 1996.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

De heer Rosenmöller (GroenLinks):

Voorzitter! Ik heb behoefte een stemverklaring af te leggen naar aanleiding van de moties van collega Crone op de stukken nrs. 14 en 15. Ik zal die verklaring afleggen op basis van inhoudelijke gronden en zonder te polemiseren.

De voorzitter:

Dat zal ook moeten.

De heer Rosenmöller (GroenLinks):

Ja, dat weet ik. Zelfs op uw laatste dag als voorzitter probeer ik datgene wat u de Kamer heeft voorgehouden, in de praktijk te brengen.

Voorzitter! De motie op stuk nr. 14 gaat over het opnemen van het aantal nachtvluchten in de aanwijzing. Mijn fractie vindt de gekozen formulering te open. Het getal van 950 komt er niet in voor. Op grond van de motie zou je er dus rekening mee moeten houden dat voor het aantal nachtvluchten een hoger getal wordt opgenomen. Mijn fractie is daar niet voor. Bovendien teken ik aan dat ook volgend jaar een definitief debat over de aanwijzing zal worden gehouden. Dan zullen wij er weer alles aan doen om het aantal nachtvluchten niet op 950 maar op nul te laten uitkomen.

De motie op stuk nr. 15 gaat over het niet toestaan van nachtvluchten op andere regionale luchthavens. Aan de hand van het debat zal duidelijk zijn geworden dat de fractie van GroenLinks op geen enkele regionale luchthaven nachtvluchten wil toestaan. In deze motie wordt expliciet uitgesproken dat ook op Maastricht Aachen Airport 's nachts start en landingen dienen plaats te vinden. Dat lijkt mij een overtuigende argumentatie om tegen deze motie te stemmen.

Mevrouw Van 't Riet (D66):

Voorzitter! Ook ik wil een stemverklaring afleggen over de moties op de stukken nrs. 14 en 15. En ook ik zal de emoties van gisteren daarbij onderdrukken.

De motie op stuk nr. 14 betreft het opnemen van het aantal nachtvluchten in de aanwijzing. Ook ik heb in het dictum niet het aantal nachtvluchten kunnen vinden. Bovendien komt de aanwijzing pas eind 1998 in de Tweede Kamer aan de orde. Dan zitten wij in een nieuwe kabinetsperiode en wie weet wat er tussentijds nog allemaal gebeurt. Wij zijn dus tegen deze motie. Wij zijn trouwens überhaupt tegen nachtvluchten in de aanwijzing.

De motie op stuk nr. 15 gaat over nachtvluchten op regionale luchthavens. Het is duidelijk dat D66 tegen nachtvluchten op alle regionale luchthavens is, dus inclusief Beek. Beek wordt in de motie echter genoemd als een uitzondering. Wij zijn dan ook tegen deze motie. Het debat ging trouwens niet over regionale luchthavens in het algemeen, maar over Beek. Deze motie is dus eigenlijk buiten de orde. Wij willen dit hele item trouwens betrekken bij de discussie over de toekomst van de luchtvaart in Nederland of die over de nota Relus. Wij zullen hier in dit kader op terugkomen.

De voorzitter:

De motie is toegelaten tot het debat en valt dus binnen de orde. Wij kunnen daar nu dan ook over stemmen.

In stemming komt de motie-Verbugt (25089, nr. 6).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, het CDA, de groep-Nijpels, de CD en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van Rooy (25089, nr. 9).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA en de CD voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van Rooy (25089, nr. 10).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA en de CD voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Rosenmöller c.s. (25089, nr. 13).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, D66, de RPF, de SGP, het GPV en het AOV voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Crone (25089, nr. 14).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, het GPV, de CD en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Crone (25089, nr. 15).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de PvdA en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven