Aan de orde zijn de stemmingen over tien moties, ingediend in het nota-overleg over eigen bijdragen in de Ziekenfondswet, te weten:

- de motie-Lansink c.s. over een wetsvoorstel inzake de convergentie van ziektekostenverzekeringen (24678, nr. 4);

- de motie-Lansink c.s. over de grondslagen van de financiering van de zorg voor 1997 (24678, nr. 5);

- de motie-Lansink c.s. over invoering van een systeem van inkomensgenormeerde eigen bijdragen in de curatieve zorg (24678, nr. 6);

- de motie-Lansink over het indienen van een wetsvoorstel met betrekking tot de invoering van eigen bijdragen in de Ziekenfondswet (24678, nr. 7);

- de motie-Oudkerk over verbetering van de doelmatigheid in de gezondheidszorg (24678, nr. 8);

- de motie-Oudkerk over de werkzaamheden aan de convergentiewet (24678, nr. 9);

- de motie-Rouvoet/Van der Vlies over het afzien van het invoeren van het systeem van eigen bijdragen in de Ziekenfondswet (24678, nr. 10);

- de motie-Marijnissen over het achterwege laten van de invoering van het systeem van eigen bijdragen in de Ziekenfondswet (24678, nr. 11);

- de motie-Marijnissen over een maximumquote voor de eigen bijdragen in het kader van de Ziekenfondswet, de AWBZ en de WVG (24678, nr. 12);

- de motie-Marijnissen over het uitsluiten van de huisartsenhulp bij invoering van een IZA-achtig systeem van eigen bijdragen (24678, nr. 13).

(Zie nota-overleg van 20 mei 1996.)

De voorzitter:

De motie-Rouvoet/Van der Vlies (24678, nr. 10) is in die zin gewijzigd, dat het dictum thans luidt:

"spreekt als haar mening uit dat de financiering van de Ziekenfondswet, waarvan een systeem van eigen bijdragen deel kan uitmaken, een essentieel onderdeel vormt van een integrale afweging betreffende de toekomst van de Ziekenfondswet;

verzoekt de regering te bevorderen dat over een totaalpakket van voorstellen als uitvloeisel van deze integrale afweging zo mogelijk nog dit jaar een debat met de Kamer kan plaatsvinden,".

Naar mij blijkt, wordt deze gewijzigde motie voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 15 (24678).

Ik stel voor, aanstonds over deze gewijzigde motie te stemmen.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

De heer Oudkerk (PvdA):

Voorzitter! Deze stemverklaring gaat over de motie op stuk nr. 13 van de heer Marijnissen over het vrijwaren van de huisartsenzorg in een eventueel nieuw in te voeren eigen-bijdragesysteem. Het kabinet heeft een- en andermaal, zowel schriftelijk als mondeling, tijdens de debatten over de eigen bijdrage gezegd dat de reden om de huisartsenzorg te vrijwaren van een eigen bijdrage een zorginhoudelijke is, teneinde de drempelvrije toegang tot de huisarts te waarborgen en diens poortwachtersfunctie te versterken. Wij hebben geen enkele reden om aan te nemen dat het kabinet bij een eventueel in te voeren nieuw systeem van eigen bijdragen opeens zou afstappen van dit zorginhoudelijke motief, dat wij overigens van harte ondersteunen. Dientengevolge is de motie van de heer Marijnissen wat ons betreft prematuur en op dit moment in elk geval overbodig. Wij zullen haar dan ook niet steunen.

In stemming komt de motie-Lansink c.s. (24678, nr. 4).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+, de CD, de RPF, de SGP, het GPV, GroenLinks, de SP en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Lansink c.s. (24678, nr. 5).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+, de CD, de RPF, de SGP, het GPV, GroenLinks, de SP en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Lansink c.s. (24678, nr. 6).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+, het GPV, de SGP, de RPF en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Lansink (24678, nr. 7).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+, GroenLinks en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij isVoorzitter verworpen.

In stemming komt de motie-Oudkerk (24678, nr. 8).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Oudkerk (24678, nr. 9).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, GroenLinks, de RPF, de SGP, het GPV, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+, de CD en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de gewijzigde motie-Rouvoet/Van der Vlies (24678, nr. 15).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de RPF, de SGP, het GPV, GroenLinks, de SP, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+, de CD en het lid Hendriks voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Marijnissen (24678, nr. 11).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, de RPF, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+, de CD en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Marijnissen (24678, nr. 12).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de RPF, de groep-Nijpels, de Unie 55+ en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Marijnissen (24678, nr. 13).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de groep-Nijpels, de Unie 55+ en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven