Vragen van het lid Verkerk aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de minister van Justitie, over afpersing van Duitse levensmiddelenconcerns door middel van slangegif.

De heer Verkerk (AOV):

Voorzitter! Na de zaak van de gekke-koeienziekte dreigen weer problemen met onze voedingswaren. Een aantal belangrijke regionale bladen, onder andere het Brabants Dagblad en het Eindhovens Dagblad, berichten hedenochtend over de afpersing van Duitse levensmiddelenconcerns.

Er is een afperser die dreigt voedingsmiddelen te vergiftigen met een cocktail van slangegif. Aan meer dan 60 concerns is een ultimatum gesteld. De Duitse justitie houdt de zaak zoveel mogelijk geheim.

Nederland en Duitsland hebben sterke economische banden. Er zijn tal van filialen van levensmiddelenbedrijven in Nederland. Ik noem bijvoorbeeld de Aldi en Jac. Hermans die honderdduizenden klanten hebben. Deze situatie bedreigt wellicht onze volksgezondheid. In Engeland is ook al de noodvlag gehesen.

Kent de staatssecretaris van Volksgezondheid deze berichten en is zij gewaarschuwd? Zijn de Nederlandse filialen van deze bedrijven op de hoogte van de afpersingszaak? Zijn er gevaren voor de gezondheid van de consumenten in ons land? Is de Keuringsdienst van waren ingelicht en neemt deze voorzorgsmaatregelen? Gaat de staatssecretaris de consument inlichten?

Mijn vragen aan de minister van Justitie zijn natuurlijk ook of zij deze berichten kent en of zij geïnformeerd is. Wat zal de Nederlandse justitie doen aan deze zaak?

Staatssecretaris Terpstra:

Voorzitter! Op de vraag of ik de berichten ken, luidt het antwoord bevestigend. Ook ik heb enkele kranteartikelen daarover gelezen. Het is mij niet bekend of de waarschuwing ook doorgevoerd wordt via de moederbedrijven naar de Nederlandse bedrijven. Daarover is mij niets gemeld, maar over het algemeen gebeurt dat wel als dat het geval zou zijn.

Op de vraag of er gevaren zijn voor de volksgezondheid wil ik graag wat langer ingaan. Vanzelfsprekend is het afhankelijk van het soort slangegif...

De voorzitter:

U heeft te zamen met uw collega maximaal vijf minuten!

Staatssecretaris Terpstra:

Voorzitter! Dan kan ik heel kort door de bocht zeggen, dat in het algemeen het gevaar voor de volksgezondheid van slangegif ervan afhangt of het via de huid direct in het bloed komt dan wel dat het oraal binnenkomt via het maagdarmkanaal. Slangegif is een combinatie van enzymen en eiwitten. Eiwitten worden afgebroken in het zurenklimaat van de maag en daarom is het in het algemeen niet waarschijnlijk dat zich ernstige klinische problemen zullen voordoen.

De heer Verkerk heeft gevraagd of de inspectie gezondheidsbescherming op de hoogte is gesteld. De Keuringsdienst van waren is overgegaan naar de inspectie voor de gezondheidsbescherming. Deze inspectie is inderdaad ingelicht. Het nemen van voorzorgsmaatregelen is vanzelfsprekend primair de verantwoordelijkheid van het bedrijfsleven, maar de inspectie voor de gezondheidsbescherming zal het bedrijfsleven wel nader informeren.

Voorzitter! Nu de dreigementen niet op Nederland zijn gericht – voor zover wij weten – acht ik geen redenen aanwezig om het publiek te waarschuwen. Overigens is dit inmiddels al via dit vragenuurtje voor een deel gebeurd.

Minister Sorgdrager:

Voorzitter! We hebben bij de in Nederland werkzame politie-organisaties die contact hebben met het Duitse Bundeskriminalamt navraag gedaan en daaruit blijkt dat geen enkel signaal is binnengekomen. Dat betekent dat het Bundeskriminalamt kennelijk geen aanleiding had om de Nederlandse organisaties in te lichten. Wel is er intensief contact; zodra er een signaal is dat in de richting van Nederland wijst, zullen wij daarover horen opdat wij maatregelen kunnen nemen.

De heer Verkerk (AOV):

Voorzitter! Tot mijn spijt waren de antwoorden niet helemaal te horen. Wellicht is er te veel geluid van anderen als de staatssecretaris of de minister aan het woord is. Om die reden wil ik de staatssecretaris nogmaals vragen of zij wel geïnformeerd heeft en of zij de inspectie heeft ingelicht. Wacht zij de informatie van de inspectie af?

Aan de minister van Justitie wil ik vragen of er een goede afspraak is gemaakt met de Duitse justitie opdat zij onmiddellijk wordt geïnformeerd? Deze zaak loopt al vanaf januari. Er is een ultimatum gesteld, maar de Duitse justitie wil niet zeggen wanneer dat ultimatum afloopt. Men weigert überhaupt – althans volgens de berichten in de krant – te zeggen om welke bedrijven het gaat, maar het zijn er wel 60. Dat zijn er toch wel heel veel. Ik heb de relatie tussen de Duitse levensmiddelenconcerns en de Nederlandse geschetst.

Staatssecretaris Terpstra:

Voorzitter! Ik hoop dat de heer Verkerk en anderen wel goed hebben gehoord dat toediening van slangegif via het voedsel naar alle waarschijnlijkheid niet leidt tot ernstige klinische problemen. Immers, het slangegif wordt oraal opgenomen en wordt naar alle waarschijnlijkheid afgebroken in het maagdarmkanaal door de zuurgraad van de maag.

De heer Verkerk vroeg of de inspectie gezondheidsbescherming wel of niet is ingelicht. Die is vanzelfsprekend ingelicht. Het nemen van voorzorgsmaatregelen is primair een zaak van het bedrijfsleven zelf. Maar de IGB zal het bedrijfsleven wel nader informeren. Nu de dreigementen niet op Nederland zijn gericht, acht ik geen redenen aanwezig om hier een grote voorlichting aan het publiek te geven. Op het moment dat er signalen komen via de contacten van de minister van Justitie wordt het natuurlijk een andere zaak.

Minister Sorgdrager:

Mijn antwoord kan heel kort zijn, voorzitter. De heer Verkerk vroeg of er afspraken zijn gemaakt met de Duitse justitie. Ik kan op die vraag antwoorden dat er regelmatig contact is.

Naar boven