Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Algemene Regels over de advisering in zaken van algemeen verbindende voorschriften of te voeren beleid van het Rijk (Kaderwet adviescolleges) (24503), en over:

- de motie-Assen over een controle van de vaste adviescolleges (24503, nr. 25);

- de motie-Rehwinkel over de rol van belangenorganisaties en belanghebbenden (24503, nr. 27).

(Zie vergadering van 2 april 1996.)

De voorzitter:

Mevrouw Scheltema-de Nie vraagt heropening van de beraadslaging. Ik stel voor, aan dit verzoek te voldoen.

Daartoe wordt besloten.

Mevrouw Scheltema-de Nie (D66):

Voorzitter! Ik heb nog een motie ingediend. Deze is al rondgedeeld.

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

overwegende, dat in het nieuwe adviesstelsel wordt uitgegaan van advisering aan de rijksoverheid, dus aan regering en Staten-Generaal;

van mening, dat in zo'n stelsel het lidmaatschap van een van beide Kamers der Staten-Generaal zich slecht verdraagt met het lidmaatschap van een adviescollege;

verzoekt de regering met spoed een voorstel tot wijziging van de Wet incompatibiliteiten Staten-Generaal en Europees Parlement voor te bereiden waarin de onverenigbaarheid van het lidmaatschap van een van beide Kamers der Staten-Generaal met dat van een adviescollege in de zin van de Kaderwet adviescolleges wordt verankerd,

en gaat over tot de orde van de dag.

De voorzitter:

Deze motie is voorgesteld door het lid Scheltema-de Nie. Naar mij blijkt, wordt zij voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 29 (24503).

De beraadslaging wordt gesloten.

De voorzitter:

Ik stel voor, aanstonds over deze motie te stemmen.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

Mevrouw Assen (CDA):

Voorzitter! Er bestaat een incompatibiliteitswet. In deze wet wordt de verenigbaarheid en de onverenigbaarheid van functies van leden van de Eerste en de Tweede Kamer geregeld als het om andere functies gaat. In deze wet is de verenigbaarheid of de onverenigbaarheid van functies van leden van adviesraden met de functie van het Eerste of Tweede-Kamerlidmaatschap niet opgenomen. Niettemin vinden wij dat dit in deze wet moet worden opgenomen. Er zal een herziening van deze wet plaatsvinden, maar helaas zal dat nog enige tijd duren. Op grond daarvan heeft mevrouw Scheltema een motie ingediend. Wij zullen die motie steunen. De heer Te Veldhuis heeft een amendement ingediend, maar dat steunen wij niet, want wij vinden niet dat deze regeling in de wet afzonderlijk moet worden geregeld. Een en ander moet als geheel in één wet worden geregeld.

De voorzitter:

De heer Rehwinkel heeft mij medegedeeld dat hij zijn amendement op stuk nr. 15 intrekt.

Mevrouw Scheltema trekt haar amendementen op stuk nr. 12 in.

De artikelen 1 t/m 6 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Scheltema-de Nie/Rehwinkel tot invoeging van artikel 6a (stuk nr. 7).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66, GroenLinks, de SP, de SGP, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+, het lid Hendriks en de CD voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

In stemming komt het amendement-Scheltema-de Nie/Rehwinkel (stuk nr. 8, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66, de SP, GroenLinks, de RPF, de SGP, het GPV, de VVD, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+ en de CD voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit amendement het andere op stuk nr. 8 voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

Artikel 7, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Scheltema-de Nie/Rehwinkel (stuk nr. 8, I), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 8 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 9, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Scheltema-de Nie/Rehwinkel (stuk nr. 8, II), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Assen/Koekkoek (stuk nr. 23).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+, het lid Hendriks, de CD, de RPF, de SGP, het GPV en de SP voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

De leden 1 en 2 van artikel 10 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Scheltema-de Nie tot toevoeging van een lid 3 (stuk nr. 17).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van D66, de RPF, de SGP, het GPV, de PvdA, GroenLinks, de SP, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+ en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

In stemming komt het amendement-Scheltema-de Nie (stuk nr. 9, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van D66, GroenLinks, de SP, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+ en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 9 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Artikel 10 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Rehwinkel (stuk nr. 24).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, GroenLinks, de SP, D66, de VVD, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+, de CD en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Lid 1 van artikel 11, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Rehwinkel (stuk nr. 24), wordt zonder stemming aangenomen.

Lid 2 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Scheltema-de Nie (stuk nr. 10).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van D66, de PvdA, GroenLinks, de SP, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+ en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Lid 3, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Scheltema-de Nie (stuk nr. 10) wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Rouvoet/Schutte (stuk nr. 13).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de RPF, het GPV, de SGP, het CDA, het AOV en de Unie 55+ voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Het gewijzigde artikel 11 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 12 t/m 16 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Te Veldhuis (stuk nr. 21).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD en de CD voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het amendement-Scheltema-de Nie (stuk nr. 18).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van D66, de PvdA, GroenLinks, de SP, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV en de Unie 55+ voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Artikel 17, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Scheltema-de Nie (stuk nr. 18), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Assen/Koekkoek (stuk nr. 19).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+, de CD, GroenLinks, de SP en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 18 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 19 t/m 22 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Schutte/Rehwinkel (stuk nr. 16).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het GPV, de PvdA, de SGP, de RPF, GroenLinks, de SP, het CDA, het AOV en de Unie 55+ voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Artikel 23, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Schutte/Rehwinkel (stuk nr. 16), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen en 24 t/m 31 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Te Veldhuis (stuk nr. 22).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, D66, GroenLinks, de SP, het AOV, de Unie 55+, de CD en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 32 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 32a t/m 34 en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat het wetsvoorstel met algemene stemmen is aangenomen.

De motie-Assen (24503, nr. 26) is in die zin gewijzigd, dat het dictum thans luidt: "verzoekt de regering zo spoedig mogelijk aan de Kamer een inventarisatie te zenden van de vaste colleges van advies over uitvoering in zaken van bestuur van het Rijk,"

Naar mij blijkt, wordt deze gewijzigde motie voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 30 (24503).

Ik stel voor, aanstonds over deze gewijzigde motie te stemmen.

Daartoe wordt besloten.

In stemming komt de gewijzigde motie-Assen (24503, nr. 30).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+, de VVD, de RPF, de SGP, het GPV, de PvdA, GroenLinks en de SP voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Rehwinkel (24503, nr. 27).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66, GroenLinks, de SP en het AOV voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Scheltema-de Nie over wijziging van de Wet incompatibiliteiten Staten-Generaal en Europees Parlement (24503, nr. 29).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

Naar boven