Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Vaststelling van de begroting van de uitgaven en de ontvangsten van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (XI) voor het jaar 1996 (24400-XI), en over:

- de motie-Assen inzake renovatie van woningen van eigenaar-bewoners (24400-XI, nr. 18);

- de motie-Lansink inzake het hoofdstuk Afvalstoffen van de Wet milieubeheer (24400-XI, nr. 19);

- de motie-Duivesteijn c.s. inzake het tegengaan van ruimtelijke segregatie (24400-XI, nr. 20);

- de motie-Crone c.s. inzake de hoogte van milieuheffingen (24400-XI, nr. 21);

- de motie-Dijksma inzake een duurzaamheidscontract met Roemenië (24400-XI, nr. 22);

- de motie-Dijksma c.s. inzake financiering van de EPCEM (24400-XI, nr. 23);

- de gewijzigde motie-M.B. Vos inzake het budget voor natuur- en milieu-educatie en milieu-organisaties (24400-XI, nr. 40);

- de motie-M.B. Vos inzake het bestrijden van nadelige milieu- en energie-effecten (24400-XI, nr. 25);

- de motie-M.B. Vos inzake een premieregeling voor nieuwbouwwoningen (24400-XI, nr. 26);

- de motie-Klein Molekamp c.s. inzake bodemsaneringen (24400-XI, nr. 27);

- de motie-Klein Molekamp c.s. inzake een beleidsnotitie over afvalverwerking (24400-XI, nr. 28);

- de motie-Nijpels-Hezemans/Oedayraj Singh Varma inzake een normkader voor de huurquote (24400-XI, nr. 31);

- de motie-Nijpels-Hezemans/Oedayraj Singh Varma inzake de stichtingskosten van sociale huurwoningen (24400-XI, nr. 32);

- de motie-Stellingwerf c.s. inzake milieuhygiënisch rendement (24400-XI, nr. 33);

- de motie-Poppe inzake de huurverhoging in 1996 (24400-XI, nr. 34);

- de motie-Poppe inzake de IHS en een maximaal redelijke huurquote (24400-XI, nr. 35);

- de motie-Poppe/M.B. Vos inzake milieuvervuiling door bestrijdingsmiddelen (24400-XI, nr. 36).

(Zie vergadering van 13 december 1995.)

De voorzitter:

Mevrouw Vos heeft heropening van de beraadslaging gevraagd, omdat zij een motie wenst aan te houden.

Mevrouw Vos (GroenLinks):

Voorzitter! Ik wil de motie op stuk nr. 25 aanhouden. De minister van VROM heeft bij de begrotingsbehandeling toegezegd dat zij zich er hard voor zal maken om een deel van de economische meevallers te besteden aan het versterken van een duurzame structuur. Dat is eerder eveneens door de minister van Economische Zaken gedaan. Ook een meerderheid van de Kamer heeft zich hier expliciet voor uitgesproken, onder andere de Partij van de Arbeid, D66 en het CDA. Ik wens de motie aan te houden om, zo nodig, het kabinet te prikkelen om deze toezeggingen ook waar te maken.

De voorzitter:

Op verzoek van mevrouw Vos stel ik voor, haar motie (24400-XI, nr. 25) van de agenda af te voeren.

Daartoe wordt besloten.

De heer Lansink (CDA):

Voorzitter! De motie van mevrouw Assen op stuk nr. 18 wordt aangehouden, omdat daarover vanmiddag nog een kort debat plaatsvindt. De motie op stuk nr. 19 over het afvalstoffenbeleid kan worden aangehouden, omdat de minister een notitie heeft toegezegd. Na ommekomst van die notitie en de behandeling daarvan zullen wij bezien wat er met die motie moet gebeuren.

De voorzitter:

Op verzoek van de heer Lansink stel ik voor, de motie-Assen (24400-XI, nr. 18) en de motie-Lansink (24400-XI, nr. 19) van de agenda af te voeren.

Daartoe wordt besloten.

De beraadslaging wordt gesloten.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Poppe (SP):

Mijnheer de voorzitter! De motie op stuk nr. 20 is vrijwel kamerbreed onderschreven. Deze motie vraagt om aanvullende maatregelen binnen de volkshuisvesting ter bestrijding van segregatie. De bestaande convenanten voor het grote-stedenbeleid zijn daarvoor niet voldoende. Het staat vrijwel zo in het tweede dictum van deze motie en zo is het ook bedoeld door de indiener. Het gaat om aanvullende maatregelen. Daarom heeft de SP deze motie ondersteund, mede omdat de volkshuisvesting aan de markt is overgedaan en de overheid daardoor niet voldoende wettelijke middelen meer heeft om verdere gettovorming te voorkomen.

De staatssecretaris heeft tijdens het debat deze motie omarmd, maar hij heeft later in een brief aangegeven dat hij van mening is dat aanvullende maatregelen niet nodig zijn. Daarmee zou de motie in feite, wat het tweede dictum betreft, niet uitgevoerd worden. Ik blijf deze motie steunen en stel met nadruk vast dat ik dat doe om juist die aanvullende maatregelen te krijgen. Die moeten dan ook uitgevoerd worden ter bestrijding van gettovorming.

De artikelen 1 t/m 5 en de artikelen 01.01 t/m 03A.39 van de begrotingsstaat IXA, onderdeel uitgaven en verplichtingen, worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Lansink (stuk nr. 17, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+, de RPF, de SGP, het GPV en GroenLinks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement, de overige op stuk nr. 17 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Artikel 03A.40 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 03B.73 t/m 04.01 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Hendriks (stuk nr. 16, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat niemand voor dit amendement heeft gestemd, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement, het andere op stuk nr. 16 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Artikel 04.03 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 04.05 t/m 05.19 worden zonder stemming aangenomen.

De begrotingsstaat XIA, onderdeel uitgaven en verplichtingen, wordt zonder stemming aangenomen.

De begrotingsstaat XIA, onderdeel ontvangsten, de begrotingsstaat XIB, onderdeel uitgaven en verplichtingen, de begrotingsstaat XIB, onderdeel ontvangsten, en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat het wetsvoorstel met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Duivesteijn c.s. (24400-XI, nr. 20).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Crone c.s. (24400-XI, nr. 21).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, GroenLinks, D66, de RPF, de SGP, het GPV, de VVD en de groep-Nijpels voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Dijksma c.s. (24400-XI, nr. 22).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, de SP, D66, de RPF, de SGP, het GPV, het CDA, de Unie 55+ en het AOV voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Dijksma c.s. (24400-XI, nr. 23).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, GroenLinks, de SP, D66, de RPF, de SGP, het GPV, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV en de Unie 55+ voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de gewijzigde motie-M.B. Vos (24400-XI, nr. 40).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de RPF, de SGP, het GPV, het CDA, de groep-Nijpels, de Unie 55+ en de SP voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-M.B. Vos (24400-XI, nr. 26).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, de RPF, de groep-Nijpels, het AOV en de Unie 55+ voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Klein Molekamp c.s. (24400-XI, nr. 27).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, de PvdA, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+, D66, GroenLinks, de SP, het GPV, de RPF en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Klein Molekamp c.s. (24400-XI, nr. 28).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de CD tegen deze motie hebben gestemd en die van de andere fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Nijpels-Hezemans/Oedayraj Singh Varma (24400-XI, nr. 31).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+, de PvdA, GroenLinks en de SP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Nijpels-Hezemans/Oedayraj Singh Varma (24400-XI, nr. 32).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de groep-Nijpels, de Unie 55+, GroenLinks en de SP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Stellingwerf c.s. (24400-XI, nr. 33).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Poppe (24400-XI, nr. 34).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de groep-Nijpels, het AOV en de Unie 55+ voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Poppe (24400-XI, nr. 35).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en de groep-Nijpels voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Poppe/M.B. Vos (24400-XI, nr. 36).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de groep-Nijpels en de Unie 55+ voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven