Aan de orde zijn de stemmingen over twee moties, ingediend bij de behandeling van het debat naar aanleiding van een algemeen overleg over het Reglement op de Orde van de Nederlandse Leeuw en de Orde van Oranje-Nassau, te weten:

- de motie-Apostolou/Scheltema-de Nie over het bij automatisme verlenen van onderscheidingen aan ministers, staatssecretarissen en volksvertegenwoordigers (20668, R1354, nr. 28);

- de motie-Poppe/Oedayraj Singh Varma over het verlenen van onderscheidingen aan ministers, staatssecretarissen en volksvertegenwoordigers op grond van hun functie of gewezen functie (20668, R1354, nr. 29).

(Zie vergadering van 14 juni 1995.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf, waarbij ik nog opmerk dat eerst zal worden gestemd over de motie op stuk nr. 29.

De heer Poppe (SP):

Mijnheer de voorzitter! De SP heeft de motie ingediend, omdat wij vinden dat een volksvertegenwoordiger vanwege zijn functie niet in aanmerking moet komen voor een lintje. Als onze motie, die nu als eerste in stemming komt, niet wordt aangenomen, zullen wij de motie-Apostolou steunen. De minister staat na aanneming daarvan immers maar één weg open om politisering te voorkomen en dat is geen lintjes meer uitdelen.

Mevrouw Oedayraj Singh Varma (GroenLinks):

Voorzitter! Indien de motie van de SP en mijn fractie, die het meest zuiver is, het niet haalt, zal mijn fractie, na beraad, toch maar voor de motie van collega Apostolou stemmen, niet omdat het zo'n goede motie is, maar omdat GroenLinks überhaupt tegen lintjes voor kamerleden en andere volksvertegenwoordigers is, vooral als het gaat om een soort automatisme.

Het bezwaar tegen de motie-Apostolou/Scheltema-de Nie is dat de regering de mogelijkheid krijgt volksvertegenwoordigers te beoordelen, om zo een voordracht te maken. Dat vinden wij staatsrechtelijk niet zuiver, maar deze motie plaatst wel een rem op het automatisme. Kamerleden moeten beoordeeld worden op hun maatschappelijke inbreng, net als alle burgers, en niet op het feit dat zij het hier twaalfenhalf jaar hebben volgehouden: dat is geen verdienste. Beter is het, deze dingen af te schaffen voor kamerleden.

In stemming komt de motie-Poppe/Oedayraj Singh Varma (20668, R1354, nr. 29).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks en de SP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Apostolou/Scheltema-de Nie (20668, R1354, nr. 28).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66, GroenLinks, de SP, de RPF, het AOV, de Unie 55+ en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

Naar boven