Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de Algemene wet bestuursrecht en andere wetten in verband met de afschaffing van de verplichtingen om advies te vragen over algemene beleidsvoornemens van de rijksoverheid, waaronder regelgeving en het stellen van een dwingende termijn aan advisering (afschaffing adviesverplichtingen) (23983).

(Zie vergadering van 15 maart 1995.)

De voorzitter:

De heer Van den Berg wenst een vraag te stellen. Ik stel voor, hem daartoe de gelegenheid te geven en de beraadslaging te heropenen.

Daartoe wordt besloten.

De heer Van den Berg (SGP):

Mijnheer de voorzitter! Na de beraadslaging heb ik nog een amendement ingediend, gedrukt op stuk nr. 10. Dat amendement ondervangt het probleem dat tijdens het plenaire debat naar voren is gekomen en dat de positie van de waterschappen betreft. Dit amendement is in goed overleg met de desbetreffende departementen voorbereid, maar ik zal het zeer op prijs stellen als wij kunnen horen wat de visie van de minister op dit amendement is.

Minister Sorgdrager:

Voorzitter! Ik kan instemmen met het amendement van de heer Van den Berg. Het is een verbetering van het wetsvoorstel.

De beraadslaging wordt gesloten.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

De heer Marijnissen (SP):

Mijnheer de voorzitter! De SP-fractie heeft langdurig en intensief gesproken over het amendement-B.M. de Vries. Na ampel beraad, dat wel vijf minuten duurde, heeft de SP-fractie besloten tegen het amendement te stemmen. Hoewel veel principiële bezwaren zijn in te brengen tegen het fenomeen SER, de Sociaal-economische raad, heeft de SP-fractie in dezen besloten het pragmatisme te laten prevaleren. Immers, onze fractie heeft meer vertrouwen in de SER dan in dit kabinet.

De voorzitter:

Ten overvloede wijs ik erop, dat het zeker niet de bedoeling is van het afleggen van stemverklaringen om polariserende opmerkingen te maken.

Voorts deel ik de Kamer mee, dat mevrouw De Vries over haar amendement op stuk nr. 9 hoofdelijke stemming heeft gevraagd.

De hoofdstukken I t/m VI worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van den Berg (stuk nr. 10).

De voorzitter:

Ik constateer, dat dit amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Hoofdstuk VII, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van den Berg (stuk nr. 10), wordt zonder stemming aangenomen.

De hoofdstukken VIII en IX worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-B.M. de Vries (stuk nr. 9).

Vóór stemmen de leden: Van Walsem, Van Waning, Weisglas, Van Wingerden, Ybema, Zonneveld, Aiking-van Wageningen, Augusteijn-Esser, Bakker, Blaauw, Blauw, Bolkestein, Boogaard, Van den Bos, Van Boxtel, Cherribi, Cornielje, Dees, Van Dijke, Dittrich, Van den Doel, Van Erp, Essers, Fermina, Giskes, De Graaf, Groenman, Van Heemskerck Pillis-Duvekot, Hendriks, Hessing, Hoekema, Hofstra, Van Hoof, Hoogervorst, Janmaat, Jorritsma-van Oosten, H.G.J. Kamp, M.M.H. Kamp, Keur, Klein Molekamp, De Koning, De Korte, Korthals, Lambrechts, Leerkes, Van Middelkoop, Nijpels-Hezemans, Oedayraj Singh Varma, Rabbae, Remkes, Van Rey, Van 't Riet, Rijpstra, Roethof, Rosenmöller, Rouvoet, Scheltema-de Nie, Schimmel, Schutte, Schuurman, Sipkes, Stellingwerf, Van der Stoel, Ter Veer, Te Veldhuis, Verbugt, Verkerk, Versnel-Schmitz, Van Vliet, M.B. Vos, O.P.G. Vos, Voûte-Droste, B.M. de Vries en J.M. de Vries.

Tegen stemmen de leden: Wallage, Witteveen-Hevinga, Woltjer, Van Zijl, Zijlstra, Adelmund, Apostolou, Van Ardenne-van der Hoeven, Beinema, Van den Berg, Biesheuvel, Bijleveld-Schouten, Bukman, M.M. van der Burg, V.A.M. van der Burg, Van de Camp, De Cloe, Crone, Dankers, Deetman, Dijksma, Dijksman, Doelman-Pel, Duivesteijn, Esselink, Gabor, Van Gelder, Van Gijzel, Van Heemst, Heerma, Van der Heijden, Hillen, Hirsch Ballin, Van der Hoeven, De Hoop Scheffer, Houda, Huys, De Jong, Kalsbeek-Jasperse, Koekkoek, Lansink, Leers, Liemburg, Lilipaly, Van der Linden, Marijnissen, Mateman, Middel, Mulder-van Dam, Van Nieuwenhoven, Noorman-den Uyl, Oudkerk, Van Oven, Van der Ploeg, Poppe, Rehwinkel, Reitsma, Van Rooy, Smits, Soutendijk-van Appeldoorn, Sterk, Terpstra, Van Traa, Valk, Verhagen, Verspaget, Vliegenthart, Van der Vlies, H. Vos en Vreeman.

De voorzitter:

Ik constateer, dat dit amendement met 74 tegen 70 stemmen is aangenomen.

Hoofdstuk X, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-B.M. de Vries (stuk nr. 9), wordt zonder stemming aangenomen.

De hoofdstukken XI en XII worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Koekkoek (stuk nr. 8).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, Unie 55+, de CD, GroenLinks en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Hoofdstuk XIII wordt zonder stemming aangenomen.

De beweegreden wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Gelet op de gang van zaken geef ik toe dat het soms lastig is de handen "luid en nadrukkelijk" naar boven te steken, maar ik constateer toch, dat het wetsvoorstel met algemene stemmen is aangenomen.

Naar boven