Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij het debat over de Staat van de Europese Unie (30802), te weten:

- de motie-Ormel c.s. over het uitdragen van de Europese Unie als samenwerkingsverband van soevereine staten (31702, nr. 3);

- de motie-Ormel c.s. over beperking van de export van kinderbijslag (31702, nr. 4);

- de motie-Van Bommel over een verplicht register voor lobbyisten (31702, nr. 5);

- de motie-Van Baalen over de mogelijkheden van het Verdrag van Nice om aan bepaalde uitdagingen het hoofd te bieden (31702, nr. 6);

- de motie-Van Baalen over de uitkering van werkloosheidsverzekeringen gebaseerd op de betaalde premies (31702, nr. 7);

- de motie-Van Baalen over het wegnemen van belemmeringen voor het leveren van een Nederlandse operationele bijdrage aan Frontex (31702, nr. 8);

- de motie-Diks c.s. over de besluitvorming in de Europese Raad over het klimaat- en energiepakket (31702, nr. 9);

- de motie-Wiegman-van Meppelen Scheppink/Van der Staaij over verbetering van de leef- en werksituatie in bronlanden van illegale migratie en mensenhandel (31702, nr. 10);

- de motie-Wiegman-van Meppelen Scheppink c.s. over slachtoffers van mensenhandel uit Roemenië en Bulgarije (31702, nr. 11);

- de motie-Van der Ham/Ormel over internationalisering van het Nederlandse middelbaar en beroepsonderwijs (31702, nr. 12).

(Zie vergadering van 6 november 2008.)

In stemming komt de motie-Ormel c.s. (31702, nr. 3).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66, de VVD, de ChristenUnie, de SGP en het CDA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Ormel c.s. (31702, nr. 4).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, de PvdD, de VVD, de ChristenUnie, de SGP, het CDA, de PVV en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van Bommel (31702, nr. 5).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdD en de PVV voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van Baalen (31702, nr. 6).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, D66, de PvdD, de VVD, de SGP, de PVV en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van Baalen (31702, nr. 7).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, het CDA, de PVV en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van Baalen (31702, nr. 8).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de VVD, de ChristenUnie, de SGP en het CDA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Diks c.s. (31702, nr. 9).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, GroenLinks, D66 en de PvdD voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Wiegman-van Meppelen Scheppink/Van der Staaij (31702, nr. 10).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, GroenLinks, D66, de PvdD, de VVD, de ChristenUnie, de SGP en het CDA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Wiegman-van Meppelen Scheppink c.s. (31702, nr. 11).

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van der Ham/Ormel (31702, nr. 12).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, D66, de PvdD, de VVD, de SGP, het CDA, de PVV en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

Mevrouw Wiegman-van Meppelen Scheppink (ChristenUnie):

Voorzitter. De ChristenUnie wil als medeondertekenaar worden geacht, voor de motie op stuk nr. 9 te hebben gestemd.

De voorzitter:

De fractie van de ChristenUnie heeft voor de motie op stuk nr. 9 gestemd, maar zij blijft verworpen.

De heer Van der Ham (D66):

Ik wil voor de behandeling van de begroting van Onderwijs van het kabinet weten hoe zij de motie op stuk nr. 12 wil uitvoeren.

De voorzitter:

Wij zullen het stenogram van dit gedeelte van de vergadering doorgeleiden naar het kabinet.

Naar boven