Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de Mediawet in verband met additionele bezuinigingen op de rijksomroepbijdrage, verbeteringen in de financiële verslaglegging en de naamswijziging van het Bedrijfsfonds voor de pers (30402).

(Zie vergadering van 5 september 2006.)

De onderdelen A tot en met G van artikel I worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement Örgü (stuk nr. 12, tweede herdruk) tot het invoegen van de twee onderdelen Ga en Gb.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, D66, de Groep Wilders, de LPF, de Groep Nawijn en de Groep Van Schijndel voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

De onderdelen H en I worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement Van Dam (stuk nr. 11, I) tot het vervallen van onderdeel J.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de ChristenUnie en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit gewijzigde amendement het overige op stuk nr. 11 voorkomende gewijzigde amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Onderdeel J wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen K tot en met U worden zonder stemming aangenomen.

De artikelen I en II en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

Mevrouw Vergeer (SP):

Voorzitter. Dit wetsvoorstel beoogt een bezuiniging bij de publieke omroep te realiseren van 10 mln. incidenteel en 11 mln. structureel. Om die bezuiniging te effectueren, stelt het kabinet voor om de analoge televisieontvangst met de zogenaamde harkantenne eind november af te schakelen. De SP-fractie is voorstander van die afschakeling, mits er een betaalbaar alternatief is voor mensen die de publieke omroep alleen via de harkantenne ontvangen. Daarvoor heeft zij zich dan ook sterk gemaakt. Het kabinet heeft mijn amendement overgenomen waarin wordt geregeld dat het Rijk bijdraagt aan het doorgeven van de regionale omroepprogramma's via de satelliet. Ook heeft het kabinet na heel lang aandringen van de Kamer de digitale ontvangst "free to air" zonder smartcard geregeld. Dat alles is positief.

De SP-fractie is er echter geen voorstander van dat de besparing als gevolg van de afschakeling door de analoge ontvangst een cadeautje is voor de minister van Financiën. Zij ziet graag dat de besparing ten goede komt van de publieke omroep, die van dit kabinet toch al zwaar moet inleveren. Wij hebben dan ook voor het zojuist in stemming gebrachte amendement-Van Dam gestemd. Omdat dit niet is aangenomen, stemmen wij tegen dit wetsvoorstel.

De heer Van Dam (PvdA):

Voorzitter. Mevrouw Vergeer heeft zojuist opgemerkt dat met dit wetsvoorstel wordt beoogd om 11 mln. per jaar op de publieke omroep te bezuinigen, terwijl die het toch al moeilijk genoeg heeft met het maken van goede programma's. Een deel van het genoemde bedrag zou de publieke omroep kunnen besparen doordat niet langer televisieprogramma's op de bestaande manier via de ether worden uitgezonden. Daardoor kunnen mensen met een antenne op het dak na 26 november alleen nog televisie ontvangen na aankoop van een nieuwe ontvanger en het aanpassen van de antenne. De minister wilde in het debat niet zeggen hoeveel geld daarmee kan worden bespaard. Het is dus gissen voor de Kamer waar zij vandaag over stemt. In andere landen wordt een proces als dit jaren van tevoren aangekondigd. In Nederland krijgen mensen daarvoor drie maanden. Onze zorgen daarover heeft de minister in het debat niet kunnen wegnemen. De fractie van de PvdA kan die omschakeling op 26 november dus niet steunen. Zij zal daarom ook tegen dit wetsvoorstel stemmen.

De heer Slob (ChristenUnie):

Voorzitter. De fractie van de ChristenUnie heeft zich in het afgelopen jaar keer op keer verzet tegen de voorgestelde bezuiniging op de publieke omroep. Die werd indertijd voorgesteld door de coalitie van het CDA, de VVD en D66. Aan het wetsvoorstel waarover wij nu spreken, zijn ook behoorlijke bezuinigingen gekoppeld. Het betreft zowel een structurele bezuiniging als een incidentele. Wij hebben het zojuist in stemming gebrachte amendement-Van Dan daarom gesteund. Helaas hebben wij zojuist geconstateerd dat dit niet door de meerderheid van de Kamer is gesteund. Dat heeft tot gevolg dat wij noodgedwongen tegen dit wetsvoorstel zullen stemmen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van D66, de VVD, het CDA, de SGP, de LPF, de Groep Wilders, de Groep Nawijn, de Groep Van Oudenallen en de Groep Van Schijndel voor dit wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Naar boven