Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de wet van... tot wijziging van de Mediawet met het oog op de verbetering van de openheid en continuïteit van de landelijke publieke omroep, teneinde aan die wijzigingswet een tijdelijk karakter te geven (29749).

(Zie vergadering van 11 november 2004.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

Mevrouw Kraneveldt (LPF):

Voorzitter. Een paar maanden geleden heeft de Tweede Kamer een wijziging van de Mediawet aangenomen met de titel "Wijziging van de Mediawet met het oog op de verbetering van de openheid en continuïteit van de landelijke publieke omroep". Een hele mond vol en een heel verhullende titel. Deze wijziging diende namelijk alleen om BNN in het publieke bestel te houden. Die omroep kon niet voldoen aan de minimumeis van 300.000 leden. Er zou toch eens een omroep uit het bestel vallen, dus heeft de staatssecretaris in een wetswijziging de eis verlaagd naar 150.000. Wij sympathiseren met BNN en met de rol van deze omroep in het publieke bestel, maar dit wetsvoorstel vonden wij gelegenheidswetgeving. Destijds hebben wij er dan ook tegen gestemd.

De Eerste Kamer kwam tot een soortgelijke conclusie, wonder boven wonder, en heeft een novelle gevraagd. Die ligt nu ter stemming voor. Hiermee wordt een wat tijdelijker karakter gegeven aan de wetswijziging dan de staatssecretaris voor ogen had. Ook dat vinden wij echter gelegenheidswetgeving, dus wij zullen ook tegen het nu voorliggende wetsvoorstel stemmen.

Tot slot wil ik graag benadrukken dat mijn fractie had kunnen kiezen voor een plenair debat over dit onderwerp. Het wetsvoorstel wordt echter toch wel aangenomen, zodat dit alleen maar vertraging had opgeleverd. In dat geval zou BNN op 1 januari op zwart gaan, wat een slechte zaak zou zijn voor de kijker. Vandaar dat wij ons hebben beperkt tot deze stemverklaring.

De artikelen I en II worden zonder stemming aangenomen.

De beweegreden wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de Groep Lazrak, D66, de Groep Wilders, de VVD en het CDA voor dit wetvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

De vergadering wordt enkele minuten geschorst.

Naar boven