Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Regels voor het heffen van mobiliteitstarieven ter zake van het rijden op de weg met een motorrijtuig en de ondersteuning van regionale mobiliteitsfondsen (Wet bereikbaarheid en mobiliteit) (27552),

- over:

- de motie-Giskes over het wetsvoorstel kilometerheffing (27552, nr. 31);

- de motie-Van Bommel over variabilisatie van autolasten via brandstofaccijnzen (27552, nr. 33);

- de motie-Stellingwerf over integratie van diverse heffingen (27552, nr. 34);

- de motie-Hofstra/Eurlings over een verdeling over de twaalf mobiliteitsfondsen (27552, nr. 36);

- de motie-Van der Steenhoven over completering van het Rondje Randstad (27552, nr. 37).

(Zie vergadering van 14 maart 2002.)

De voorzitter:

Het amendement-Van Heemst/Eurlings (stuk nr. 22) is ingetrokken.

Ik geef gelegenheid voor het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Eurlings (CDA):

Voorzitter. De CDA-fractie heeft jarenlang gepleit voor het mogelijk maken van betaalstroken op onze wegen. Het ging daarbij om een aantal uitgangspunten: extra capaciteit, keuzevrijheid voor automobilisten en PPS-financiering, waarbij het gedeelte van de weg dat wij niet zelf als belastingbetaler betalen, met de geheven tol wordt betaald. In het voorliggende wetsvoorstel is dit begrip als tolweg mogelijk gemaakt. Er is echter ook een ander begrip geïntroduceerd: de zogenaamde expresbaan. Bij deze baan gaat het om het gebruik van bestaande infrastructuur die al door de belastingbetaler is betaald. Het exprestarief wordt niet geheven om die weg te betalen, maar puur om het verkeer te reguleren. Daarmee hebben wij twee problemen. Allereerst dat automobilisten dubbel gaan betalen. Zij betalen namelijk voor een weg die reeds betaald is door de belastingbetaler. Het tweede probleem is dat uitgegaan wordt van de sturingsgedachte van mobiliteit en dan zijn wij weer terug bij het aloude rekeningrijden of bij het kilometer heffen met spitstarief.

Het moge dan ook niet verbazen dat de CDA-fractie haar steun aan dit wetsvoorstel laat afhangen van de aanname van haar amendement op stuk nr. 47 dat ertoe strekt om de expresbanen tegen te houden.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Giskes c.s. ( stuk nr. 35, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, de ChristenUnie en de SGP voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit gewijzigde amendement het andere op stuk nr. 35 voorkomende gewijzigde amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

Artikel 1, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Giskes c.s. (stuk nr. 35, I), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 2 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Hofstra (stuk nr. 40, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat dit gewijzigde amendement met algemene stemmen is aangenomen,

Ik stel vast dat door de aanneming van dit gewijzigde amendement het andere op stuk nr. 40 voorkomende gewijzigde amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

Artikel 3, eerste lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Hofstra (stuk nr. 40, I) wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 3, tweede lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Hofstra (stuk nr. 40, II) wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Hofstra (stuk nr. 41) tot invoeging van een nieuw derde lid.

De voorzitter:

Aangezien ik niet kan zien hoe de uitslag van de stemming over deze dit amendement is, zullen wij hoofdelijk stemmen.

Voor stemmen de leden: Niederer, Oplaat, Örgü, Passtoors, De Pater-van der Meer, Poppe, Remak, Rietkerk, Rijpstra, Ross-van Dorp, Schreijer-Pierik, Snijder-Hazelhoff, Van Splunter, Van der Staaij, Stroeken, De Swart, Terpstra, Udo, Te Veldhuis, Verbugt, Verburg, Verhagen, Van der Vlies, O.P.G. Vos, Voûte-Droste, De Vries, Weekers, Weisglas, Van Wijmen, Wijn, Wilders, De Wit, Van den Akker, Van Ardenne-van der Hoeven, Atsma, Van Baalen, Balemans, Balkenende, Van Beek, Van den Berg, Biesheuvel, Blaauw, Van Blerck-Woerdman, Blok, Van Bommel, Buijs, Van de Camp, Cherribi, Cornielje, Çörüz, Dijkstal, Van den Doel, Eurlings, Geluk, De Haan, Hessing, Hillen, Van der Hoeven, Hofstra, Ten Hoopen, De Hoop Scheffer, Jonker, Kamp, Kant, Klein Molekamp, Van der Knaap, Van Lente, Luchtenveld, Marijnissen, E. Meijer, Th.A.M. Meijer, Mosterd en Nicolaï.

Tegen stemmen de leden: Van Nieuwenhoven, Noorman-den Uyl, Oudkerk, Van Oven, Pitstra, Rabbae, Ravestein, Rehwinkel, Van 't Riet, Rosenmöller, Rouvoet, Santi, Scheltema-de Nie, Schimmel, Schoenmakers, Slob, Smits, Spoelman, Van der Steenhoven, Stellingwerf, Swildens-Rozendaal, Timmermans, Valk, Ter Veer, Vendrik, Verbeet, Van Vliet, M.B. Vos, Waalkens, Wagenaar, Van Walsem, Witteveen-Hevinga, Zijlstra, Albayrak, Apostolou, Arib, Augusteijn-Esser, Bakker, Barth, Belinfante, Bolhuis, Bussemaker, De Cloe, Crone, Depla, Van Dijke, Dijksma, Dijsselbloem, Dittrich, Duivesteijn, Duijkers, Feenstra, Van Gent, Giskes, Gortzak, De Graaf, Halsema, Hamer, Harrewijn, Van Heemst, Hermann, Herrebrugh, Hindriks, Van der Hoek, Hoekema, Horn, Karimi, Koenders, Kuijper, Lambrechts, Melkert, Middel, Van Middelkoop en Molenaar.

De voorzitter:

Ik constateer dat dit gewijzigde amendement met 74 tegen 73 stemmen is verworpen.

Artikel 3, vierde lid, wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel 3 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Hofstra (stuk nr. 12).

De voorzitter:

Ik constateer dat dit amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Artikel 4, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Hofstra (stuk nr. 12), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 5 t/m 8 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Hofstra tot invoeging van een nieuw artikel 8a (stuk nr. 42, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66, de VVD, het CDA, de ChristenUnie en de SGP voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit gewijzigde amendement het andere op stuk nr. 42 voorkomende gewijzigde amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Hofstra tot invoeging van een artikel 8a (stuk nr. 43, I).

De voorzitter:

VoorzitterIk constateer dat de aanwezige leden van de fractie van D66 tegen dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit amendement het andere op stuk nr. 43 voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

De artikelen 9 en 10 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Hofstra (stuk nr. 44).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66, de VVD, het CDA, de ChristenUnie en de SGP voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Artikel 11, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Hofstra (stuk nr. 44), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 12 t/m 16 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het nader gewijzigde amendement-Eurlings tot invoeging van een nieuw artikel 16a (stuk nr. 47, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de VVD, het CDA, de ChristenUnie en de SGP voor dit nader gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

De artikelen 22 t/m 25 worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Als gevolg van de aanneming van het amendement-Hofstra (stuk nr. 43, II) is artikel 26 vervallen.

Artikel 27 wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Als gevolg van de aanneming van het gewijzigde amendement-Hofstra (stuk nr. 42, II) is artikel 28 vervallen.

Ik merk op dat door de aanneming van het gewijzigde amendement-Giskes (stuk nr. 35, II) een nieuw artikel 28a is ingevoegd.

De artikelen 29 t/m 40 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van Heemst/Giskes (stuk nr. 23).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD en het CDA tegen dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van Heemst/Giskes (stuk nr. 39).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van het CDA tegen dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

De amendementen op de stukken nrs. 23 en 39 zullen worden verwerkt in het nader gewijzigde amendement op stuk nr. 47, I.

Ik merk op dat door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-Eurlings (stuk nr. 47, II) artikel 41 is vervallen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Hofstra tot invoeging van een nieuw artikel 42 (stuk nr. 45).

De voorzitter:

Ik constateer dat dit gewijzigde amendement met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt het amendement-Hofstra (stuk nr. 21).

De voorzitter:

Ik constateer dat dit amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Artikel 43, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Hofstra (stuk nr. 21), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 44 t/m 51a worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Stellingwerf (stuk nr. 27).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de ChristenUnie en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 52 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 53 en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, D66, de VVD en het CDA voor dit wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf over de moties bij dit wetsvoorstel.

De heer Van Heemst (PvdA):

Voorzitter. De PvdA-fractie zal tegen de motie op stuk nr. 36 (27552) stemmen. In die motie wordt gevraagd om het geld dat is gestort in de regionale mobiliteitsfondsen van de vier Randstadregio's, daaruit te halen en uit te smeren over twaalf provinciale mobiliteitsfondsen. Wij vinden dat wij dat niet op deze manier moeten doen. Ten eerste zien wij graag dat elke provincie haar eigen fonds krijgt, maar ook een substantiële storting in het fonds moet kunnen krijgen. Ten tweede zijn bestuurlijke afspraken gemaakt met de vier regio's, waarop wij geen inbreuk willen maken. Er is dus onvoldoende reden om de spoeling nog dunner te maken en alle provincies een heel klein beetje te geven. Dat is niet de weg die wij willen opgaan.

De voorzitter:

Aangezien de motie-Giskes (27552, nr. 31) is ingetrokken, maakt zij geen onderwerp van behandeling meer uit.

In stemming komt de motie-Van Bommel (27552, nr. 33).

De voorzitter:

VoorzitterIk constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en het CDA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Stellingwerf (27552, nr. 34).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, D66, de Christen-Unie en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Hofstra/Eurlings (27552, nr. 36).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de PvdA tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van der Steenhoven (27552, nr. 37).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, D66, de Christen-Unie en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven