Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Regels inzake ammoniakemissie uit tot veehouderijen behorende dierenverblijven (Wet ammoniak en veehouderij) (27836).

(Zie vergadering van 21 november 2001.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Waalkens (PvdA):

Voorzitter. Het daadwerkelijk realiseren van milieuwinst ten gunste van de kwetsbare natuur zal vooral gebeuren via de reconstructiewet. Zonder reconstructiewet zal ook het ammoniakbeleid niet van de grond komen. De PvdA-fractie heeft in het debat een aantal voorstellen gedaan om het ammoniakbeleid zodanig vorm te geven, dat een effectieve bescherming van de natuur en een geslaagde reconstructiewet mogelijk zijn. Deze balans lijkt een meerderheid te kunnen vinden op basis van het regeringsvoorstel, inclusief de nota van wijziging: een zone van 250 meter, emissie-standstill en kwetsbare gebieden. De PvdA-fractie is in het belang van de voortgang van de reconstructie bereid om dit voorstel te steunen en trekt het gewijzigd amendement op stuk nr. 15 in.

De voorzitter:

Het gewijzigde amendement-Waalkens (stuk nr. 15) is ingetrokken.

Het amendement-Stellingwerf (stuk nr. 17) is ingetrokken.

De aanhef van artikel 1 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-M.B. Vos (stuk nr. 10, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 10 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Oplaat/Th.A.M. Meijer (stuk nr. 7, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, het CDA en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement de overige op stuk nr. 7 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

De artikelen 1 t/m 3 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Stellingwerf (stuk nr. 13, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de ChristenUnie voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement de overige op stuk nr. 13 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Artikel 4 wordt zonder stemming aangenomen.

De aanhef van artikel 5, eerste lid, en de onderdelen a en b worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-M.B. Vos (stuk nr. 12, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 12 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

De onderdelen c t/m f worden zonder stemming aangenomen.

Het eerste en tweede lid worden zonder stemming aangenomen.

De artikelen 5 t/m 9 worden zonder stemming aangenomen.

Artikel 10, eerste t/m achtste lid, wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het nader gewijzigde amendement-Oplaat (stuk nr. 16).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks tegen dit nader gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Ik merk op dat door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-Oplaat (stuk nr. 16) een nieuw lid 9 is toegevoegd.

Het gewijzigde artikel 10 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 11 en 12 en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

De heer Stellingwerf (ChristenUnie):

Voorzitter. Na een heel bijzondere tweede termijn en de stemming over de amendementen is het slagveld rond de ammoniakzones min of meer te overzien en moeten wij de balans opmaken over het nu voorliggende geamendeerde wetsvoorstel. Voor ons was de inperking van de zone tot 250 meter cruciaal. De regering is aan die wens tegemoetgekomen. Dat deze zone rond de kwetsbare natuur ligt en dat daarbij wordt uitgegaan van een emissie-standstill, biedt bedrijven flexibiliteit en ligt ook in lijn met onze inbreng. Aangezien wij vinden dat een dier-standstill per bedrijf te verstarrend werkt, hebben wij via amendering een poging gedaan om diersaldering binnen de hele 250-meterzone mogelijk te maken. Helaas kon dat voorstel niet op veel steun rekenen. Wij zijn wel blij dat het amendement van de heer Waalkens inzake een dier-standstill is ingetrokken.

Alles afwegende, komen wij mede daardoor tot de conclusie dat met het nu voorliggende wetsvoorstel sprake is van een forse flexibilisering ten opzichte van de huidige interim-wet. Daarnaast is de regering de Kamer op het cruciale punt tegemoetgekomen. Wij zullen daarom instemmen met het voorliggende wetsvoorstel.

De heer Oplaat (VVD):

Voorzitter. Het Rijk heeft de provincies opgedragen om vanaf 1 januari de reconstructiewet te gaan uitvoeren. Daarvoor is een goed stank- en ammoniakbeleid nodig. De provincies en gemeenten hebben ons laten weten dat de wet in de huidige vorm niet uitvoerbaar zou zijn. De VVD deelde en deelt deze mening. De redenen en argumenten hiervoor hebben wij ook in het debat duidelijk neergelegd. De VVD heeft ook oplossingen aangedragen door middel van het amendement-Oplaat/Th.A.M. Meijer en is zelfs bereid geweest om nog verdergaande compromissen aan te bieden. Al deze handreikingen hebben echter niet geleid tot een uitvoerbare wet. De VVD kan dan ook niet anders dan tegen deze wet stemmen.

De heer Poppe (SP):

Voorzitter. Het slagveld is vanaf het spreekgestoelte vrij goed te overzien. Vanaf deze plaats gezien, is het de rechterkant van de Kamer die de mogelijkheid heeft geblokkeerd om varkens- en pluimveehouders nabij zeer kwetsbare natuurgebieden en kwetsbare natuurgebieden te dwingen om hun bedrijf niet verder te intensiveren. Dat is jammer. Desondanks zal de SP-fractie voor het wetsvoorstel stemmen.

Mevrouw Vos (GroenLinks):

Voorzitter. Wij stemmen over een wetsvoorstel dat voor onze fractie toch als belangrijkste doel heeft bescherming van de natuur in Nederland. Wij zijn zeer teleurgesteld dat het voorstel, zoals het kabinet dat aan ons had voorgelegd, gisteren tijdens de behandeling in de Kamer flink is uitgekleed. De beschermingszone van 500 meter is teruggebracht naar een zone van 250 meter. Mijn fractie had daarmee kunnen leven, als ook afgesproken was dat de bedrijven die daar zitten – het gaat dan met name om de varkens- en kippenbedrijven – niet mogen uitbreiden. Zelfs dat ging echter een deel van de Kamer te ver. De melkveehouderij heeft veel ruimte gekregen in het wetsvoorstel. Al met al ligt er volgens ons een wetsvoorstel voor dat de natuur onvoldoende beschermt. Geen wet is echter nog slechter. Dan zullen de provincies namelijk niet verder kunnen met de reconstructieoperatie, die uiteindelijk tot doel heeft om de natuur, het milieu en een duurzame ontwikkeling van de landbouw mogelijk te maken. Wij zullen dus voor dit wetsvoorstel stemmen.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66 en de ChristenUnie voor dit wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Naar boven