Aan de orde zijn de stemmingen over zestien moties, ingediend tijdens het debat over het mestbeleid, te weten:

- de motie-Oplaat over Minas (26729, nr. 22);

- de motie-Oplaat c.s. over aanpassing van normen (26729, nr. 23);

- de motie-Stellingwerf over de sloopregeling (26729, nr. 24);

- de motie-Stellingwerf over het aantal voor productie gehouden dieren (26729, nr. 25);

- de motie-Poppe over het ruimte-voor-ruimtebeleid (26729, nr. 26);

- de motie-Poppe over een waarborgfonds in de veehouderij (26729, nr. 27);

- de motie-Van der Vlies c.s. over mesttransport (26729, nr. 28);

- de motie-Van der Vlies c.s. over gevolgen van de inkrimping in de totale kolom (26729, nr. 29);

- de motie-Van der Vlies/Th.A.M. Meijer over de emissienorm voor ammoniak (26729, nr. 30);

- de motie-Waalkens c.s. over de PKB Vinac (26729, nr. 31);

- de motie-Waalkens/M.B. Vos over de opkoopregeling voor bedrijven in kwetsbare natuurgebieden (26729, nr. 32);

- de motie-Waalkens over verhandelbaarheid van grondgeboden varkensrechten (26729, nr. 33);

- de motie-Th.A.M. Meijer/Van der Vlies over de beëindigingsregeling en ondernemers in de EHS (26729, nr. 34);

- de motie-Th.A.M. Meijer/Van der Vlies over desinvesteringen en de beëindigingsregeling (26729, nr. 35);

- de motie-Th.A.M. Meijer c.s. over toepassing van de beëindigingsregeling voor het gehele land (26729, nr. 36);

- de motie-Th.A.M. Meijer/Van der Vlies over de berekeningsmethode voor cumulatieve stank (26729, nr. 37).

(Zie vergadering van 30 maart 2000.)

De voorzitter:

De motie-Stellingwerf (26729, nr. 24) is in die zin gewijzigd, dat het dictum thans luidt:

"verzoekt de regering de sloopregeling zodanig aan te passen dat zoveel mogelijk leegkomende agrarische opstallen zullen worden gesloopt,".

Naar mij blijkt, wordt deze gewijzigde motie voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 38 (26729).

Aangezien de motie-Oplaat (26729, nr. 22), de motie-Waalkens c.s. (26729, nr. 31), de motie-Waalkens/M.B. Vos (26729, nr. 32), de motie-Waalkens (26729, nr. 33), de motie-Th.A.M. Meijer/Van der Vlies (26729, nr. 34), de motie-Th.A.M. Meijer/Van der Vlies (26729, nr. 35) en de motie-Th.A.M. Meijer c.s. (26729, nr. 36) zijn afgevoerd, maken zij geen onderdeel van behandeling meer uit.

Al deze aanhoudingen brengen mij tot de opmerking dat ik niet zo goed begrijp waarom bij de behandeling van een verslag van een algemeen overleg zoveel moties moeten worden ingediend, als enkele dagen later al blijkt dat het overgrote deel van de ingediende moties aangehouden kan worden. Ik denk dat het zinnig is eens in de vaste commissie te spreken over de vraag of dit wel een goede werkwijze is.

In stemming komt de motie-Oplaat c.s. (26729, nr. 23).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de VVD, het CDA, het GPV, de RPF en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de gewijzigde motie-Stellingwerf (26729, nr. 38).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, het GPV en de RPF voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Stellingwerf (26729, nr. 25).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, het GPV en de RPF voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Poppe (26729, nr. 26).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, het GPV, de RPF en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Poppe (26729, nr. 27).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de SP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van der Vlies c.s. (26729, nr. 28).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de VVD, het CDA, het GPV, de RPF en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van der Vlies c.s. (26729, nr. 29).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van D66 tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van der Vlies/Th.A.M. Meijer (26729, nr. 30).

De voorzitter:

Ik kan niet goed zien hoe de uitslag is. Wij zullen er hoofdelijk over stemmen.

Vóór stemmen de leden: Rietkerk, Rijpstra, Ross-van Dorp, Rouvoet, Schreijer-Pierik, Schutte, Snijder, Van der Staaij, Stellingwerf, Stroeken, Udo, Te Veldhuis, Verbugt, Verburg, Verhagen, Visser-van Doorn, Van der Vlies, O.P.G. Vos, Voûte-Droste, De Vries, Weekers, Weisglas, Wijn, Wilders, Van den Akker, Van Ardenne-van der Hoeven, Atsma, Van Baalen, Balemans, Balkenende, Van Beek, Van den Berg, Biesheuvel, Bijleveld-Schouten, Blaauw, Van Blerck-Woerdman, Blok, Brood, Buijs, Van de Camp, Cherribi, Cornielje, Dankers, Van Dijke, Dijkstal, Van den Doel, Essers, Eurlings, Geluk, De Haan, Hessing, Hillen, Van der Hoeven, Hofstra, De Hoop Scheffer, Kamp, Klein Molekamp, Van der Knaap, Luchtenveld, E. Meijer, Th.A.M. Meijer, Van Middelkoop, Mosterd, Nicolaï, Niederer, Örgü, Passtoors, Patijn, Reitsma en Remak.

Tegen stemmen de leden: Rosenmöller, Santi, Scheltema-de Nie, Schimmel, Schoenmakers, Smits, Spoelman, Van der Steenhoven, Swildens-Rozendaal, Ter Veer, Vendrik, M.B. Vos, Waalkens, Wagenaar, Van Walsem, De Wit, Witteveen-Hevinga, Van Zijl, Zijlstra, Van Zuijlen, Albayrak, Apostolou, Arib, Augusteijn-Esser, Bakker, Barth, Belinfante, De Boer, Van Bommel, Bussemaker, De Cloe, Crone, Dijksma, Dijsselbloem, Dittrich, Duijkers, Duivesteijn, Van Gent, Van Gijzel, Giskes, Gortzak, De Graaf, Halsema, Hamer, Harrewijn, Van Heemst, Hermann, Herrebrugh, Hindriks, Van der Hoek, Hoekema, Kalsbeek, Kant, Karimi, Koenders, Kortram, Kuijper, Lambrechts, Marijnissen, Melkert, Middel, Van Nieuwenhoven, Noorman-den Uyl, Oedayraj Singh Varma, Van Oven, Poppe, Rabbae, Ravestein en Rehwinkel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met 70 tegen 69 stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Th.A.M. Meijer/Van der Vlies (26729, nr. 37).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, het CDA en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven