Aan de orde is de voortzetting van de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de Pensioen- en spaarfondsenwet en enkele andere wetten onder meer met het oog op verbetering van het toezicht op de uitvoering van aanvullende pensioenregelingen, invoering van een verbod op uitstelfinanciering van pensioenaanspraken en verduidelijking van de regels inzake waardeoverdracht van pensioen en aanspraken op pensioen (wijziging PSW in verband met toezicht, verbod op uitstelfinanciering en waardeoverdracht) (26415).

De voorzitter:

Wij hebben de volgorde waarin over de amendementen moet worden gestemd nader bestudeerd. Ik deel aan de Kamer mede dat de volgorde van de stemmingslijst wordt gehandhaafd. Het amendement-Van Zijl c.s. gaat namelijk verder dan het amendement-De Vries en een omgekeerde stemmingsvolgorde kan er theoretisch toe leiden dat beide amendementen aanvaard worden terwijl zij totaal onverenigbaar zijn. Dat betekent dat wij geen andere volgorde kunnen nemen dan die welke op de stemmingslijst aanwezig is.

Mevrouw De Vries (VVD):

Mevrouw de voorzitter! Ik zal mij hierbij moeten neerleggen, maar ik wil wel graag een stemverklaring vooraf geven op het amendement-Van Zijl c.s.

De voorzitter:

Dat lijkt mij een redelijke wens en ik geef u hiertoe nu de gelegenheid omdat het amendement-Van Zijl c.s. het eerste amendement is dat in stemming komt.

Mevrouw De Vries (VVD):

Voorzitter! Uiteraard geeft de VVD de voorkeur aan haar eigen amendement dat kleine pensioenfondsen zich moeten herverzekeren als zij minder dan 25 actieve deelnemers hebben. Helaas kon de staatssecretaris van Sociale Zaken ons geen aanvullende informatie geven waarom het vaak zo fout zit bij die kleine pensioenfondsen. Daarom voelen wij ons genoopt om toch te stemmen voor het amendement van de heer Van Zijl.

Artikel I, onderdelen A t/m L, worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van Zijl c.s. (stuk nr. 11, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat dit amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit amendement de andere op stuk nr. 11 voorkomende amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Tevens stel ik vast, dat over het amendement-De Vries (stuk nr. 10) niet meer kan worden gestemd en dat dit amendement dus is komen te vervallen.

Onderdeel M, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van Zijl c.s. (stuk nr. 11, I), wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen N t/m U worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Harrewijn (stuk nr. 12).

De voorzitter:

Ik constateer, dat dit amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Onderdeel V, zoals het is gewijzigd door de aanneming van hetVoorzitter amendement-Harrewijn (stuk nr. 12) en de amendementen-Van Zijl c.s. (stuk nr. 11, II en III), wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen W t/m DD worden zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel I wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen II t/m IX worden zonder stemming aangenomen.

Artikel X, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van Zijl c.s. (stuk nr. 11, IV), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen XI t/m XVII en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat het wetsvoorstel met algemene stemmen is aangenomen.

Ik geef gelegenheid voor het afleggen van een stemverklaring achteraf.

Arbeid en zorg

Mevrouw Schimmel (D66):

Mevrouw de voorzitter! Ik leg mede namens mevrouw Bussemaker een stemverklaring af over de motie-Bijleveld-Schouten over betaald kraamverlof voor vaders.

Wij hebben tegen deze motie gestemd. Wij hebben echter tijdens het notaoverleg gezegd dat wij het verlof voor vaders – wij kunnen het misschien beter vaderschapsverlof noemen – wel graag aan de orde willen stellen bij de evaluatie over ouderschapsverlof en bij de verkenning naar andere verlofregelingen, met name die van betaald verlof. Wij komen hierop dus nog terug.

De vergadering wordt enkele minuten geschorst.

Voorzitter: Weisglas

Naar boven