Aan de orde zijn de stemmingen over acht moties, ingediend tijdens het notaoverleg over het nader kabinetsstandpunt "Op weg naar een nieuw evenwicht tussen arbeid en zorg", te weten:

- de gewijzigde motie-Bussemaker/Schimmel over beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt (26447, nr. 27);

- de motie-Bijleveld-Schouten over ontheffing van de sollicitatieplicht (26447, nr. 18);

- de motie-Bijleveld-Schouten over aanbod van scholingstrajecten (26447, nr. 19);

- de motie-Bijleveld-Schouten over betaald kraamverlof voor vaders (26447, nr. 21);

- de motie-Schimmel over arbeid en zorg in het kader van het nieuwe belastingstelsel (26447, nr. 22);

- de motie-Van Gent over uitbreiding van het zorgverlof (26447, nr. 23);

- de motie-Van Gent over het aantal dagen voor zorgverlof (26447, nr. 24);

- de motie-De Wit over afzien van de arbeidsplicht (26447, nr. 26).

(Zie notaoverleg van 25 oktober 1999.)

De voorzitter:

De motie-Van Gent (26447, nr. 23) is in die zin gewijzigd, dat zij thans luidt:

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

constaterende, dat het voorliggende voorstel voor zorgverlof uitgaat van een traditionele gezinssituatie waardoor het zorgverlof alleen gebruikt kan worden voor thuiswonende gezinsleden;

overwegende, dat deze regeling geen mogelijkheden biedt zorgverlof op te nemen voor ouders, kinderen en partners die niet onder hetzelfde dak wonen;

overwegende, dat dit niet aansluit bij moderne samenlevingsvormen;

verzoekt de regering de mogelijkheden voor het opnemen van zorgverlof uit te breiden tot de kring van ouders, kinderen en partners die niet thuiswonend zijn,

en gaat over tot de orde van de dag.

Deze gewijzigde motie is voorgesteld door het lid Van Gent. Naar mij blijkt, wordt zij voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 31 (26447).

Mevrouw Bijleveld verzoekt de stemmingsvolgorde aan te passen, in die zin dat allereerst wordt gestemd over de motie-De Wit (26447, nr. 26), vervolgens over de motie-Bijleveld-Schouten (26447, nr. 18) en daarna over de gewijzigde motie-Bussemaker/Schimmel (26447, nr. 27).

Ik stel voor, deze volgorde aan te houden.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Op verzoek van mevrouw Schimmel stel ik voor, haar motie (26447, nr. 22) van de agenda af te voeren.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Van Dijke (RPF):

Voorzitter! Nu de stemvolgorde is gewijzigd, zal ik mijn stemverklaring moeten aanpassen.

Ik zou het erg fijn vinden als de Kamer voor de moties van collega De Wit en Bijleveld zou stemmen. Indien dit onverhoopt niet het geval is, komen wij voor de vraag te staan of wij voor de gewijzigde motie-Bussemaker moeten stemmen. Daar zijn een aantal argumenten voor en daar zijn een aantal argumenten tegen. De argumenten tegen hebben wij in het notaoverleg genoemd. Wij vinden het ongewenst dat wordt gekomen aan de bestaande ontheffing van de sollicitatieplicht voor alleenwonende ouders met kinderen jonger dan 5 jaar. Wij zouden die route niet op willen gaan en zeker niet de suggestie willen wekken als zouden wij daarover willen nadenken.

Voor het overige betekent het een verruiming van de Algemene bijstandswet. Die ruimte zouden wij graag willen benutten. Daarom zullen wij met in achtneming van de door mij gemaakte kanttekeningen voor deze motie stemmen. Ik heb deze stemverklaring mede uitgesproken namens de fracties van SGP en GPV.

In stemming komt de motie-De Wit (26447, nr. 26).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, het GPV, de RPF en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Bijleveld-Schouten (26447, nr. 18).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, het CDA, het GPV, de RPF en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de gewijzigde motie-Bussemaker/Schimmel (26447, nr. 27).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de VVD tegen deze gewijzigde motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Bijleveld-Schouten (26447, nr. 19).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, het CDA, het GPV,Voorzitter de RPF en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Bijleveld-Schouten (26447, nr. 21).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, het CDA, het GPV, de RPF en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de gewijzigde motie-Van Gent (26447, nr. 31).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van Gent (26447, nr. 24).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, het GPV, de RPF en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven