Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van enkele belastingwetten c.a. (belastingplan 1998) (25691), en over:

- de motie-van Dijke over de grondslag van de motorrijtuigenbelasting (25691, nr. 14);

- de motie-van Dijke over stimulering van tariefdifferentiatie in de afvalstoffenheffing (25691, nr. 15);

- de motie-Reitsma over een lager huurwaardeforfait (25691, nr. 17).

(Zie vergadering van 26 november 1997.)

De voorzitter:

Het amendement-Giskes (stuk nr. 10) is vervangen door het gewijzigde amendement-Giskes (stuk nr. 20).

De aanhef van artikel I en de onderdelen A en B worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van Dijke (stuk nr. 9, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de RPF en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 9 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Onderdeel C wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen D t/m E worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Schutte c.s. (stuk nr. 11, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, het GPV, de SGP, de RPF, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 11 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Onderdeel F wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel G wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Rabbae (stuk nr. 4, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP en de groep-Nijpels voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 4 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Onderdeel H wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel I wordt zonder stemming aangenomen.

De aanhef van onderdeel J en punt 1 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van Dijke (stuk nr. 13, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, het GPV, de SGP, de RPF, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 13 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Punt 2 wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel J wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen K t/m Q worden zonder stemming aangenomen.

Artikel I wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen II t/m IV worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Giskes c.s. (stuk nr. 20).

De voorzitter:

Mevrouw Giskes verlangt hoofdelijke stemming over het amendement.

Vóór stemmen de leden: Van Vliet, M.B. Vos, Van Walsem, Van Waning, Van Wingerden, Wolffensperger, Wolters, Ybema, Aiking-van Wageningen, Van Ardenne-van der Hoeven, Assen, Augusteijn-Esser, Bakker, Van den Berg, Biesheuvel, Bijleveld-Schouten, Van den Bos, Van Boxtel, Bremmer, Bukman, Van de Camp, Dittrich, Doelman-Pel, Fermina, Gabor, Giskes, De Graaf, De Haan, Heeringa, Van der Heijden, Hendriks, Hillen, Hoekema, Van der Hoeven, De Hoop Scheffer, Ten Hoopen, Janmaat, Jeekel, G. de Jong, Jorritsma-van Oosten, Koekkoek, Lambrechts, Van der Linden, Marijnissen, Meijer, Meyer, Mulder-van Dam, Nijpels-Hezemans, Oedayraj Singh Varma, Poppe, Rabbae, Reitsma, Van 't Riet, Roethof, Rosenmöller, Scheltema-de Nie, Schimmel, Schuurman, Sipkes, Smits, Soutendijk-van Appeldoorn, Terpstra, Ter Veer, Verhagen, Versnel-Schmitz, Visser-van Doorn en Van der Vlies.

Tegen stemmen de leden: H. Vos, Voûte-Droste, B.M. de Vries, Wallage, Weisglas, Witteveen-Hevinga, Van Zijl, Van Zuijlen, Adelmund, Apostolou, Blauw, Van Blerck-Woerdman, M.M. van der Burg, Cherribi, Cornielje, Crone, Van Dijke, Van den Doel, Duivesteijn, Essers, Feenstra, Van Gelder, Van Gijzel, Van Heemskerck Pillis-Duvekot, Van Heemst, Hofstra, Van Hoof, Hoogervorst, Huys, A. de Jong, Kalsbeek-Jasperse, H.G.J. Kamp, M.M.H. Kamp, Keur, Klein Molekamp, Koenders, Korthals, Liemburg, Lilipaly, Luchtenveld, Van Middelkoop, Noorman-den Uyl, Oudkerk, Van Oven, Passtoors, Van der Ploeg, Rehwinkel, Remkes, Van Rey, Rijpstra, Schutte, Stellingwerf, Sterk, Van der Stoel, Swildens-Rozendaal, Valk, Te Veldhuis, Verbugt en Vliegenthart.

De voorzitter:

Ik constateer, dat dit gewijzigde amendement met 67 tegen 59 stemmen is aangenomen.

Artikel V, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Giskes c.s. (stuk nr. 20), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen VI en VII worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Reitsma (stuk nr. 12).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SGP, het CDA, de VVD, de groep-Nijpels, het AOV, de CD en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Artikel VIII, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Reitsma (stuk nr. 12), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen IX t/m XII en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat het wetsvoorstel met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van Dijke (25691, nr. 14).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de SP, het GPV, de SGP, de RPF en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van Dijke (25691, nr. 15).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de RPF, de groep-Nijpels en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Reitsma (25691, nr. 17).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SGP, de RPF, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de CD en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven