Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Het onderbrengen van de zorg, bestaande uit duurzaam verblijf en verzorging in een verzorgingshuis, in de aanspraken op grond van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en tijdelijke regeling van de subsidiëring van verzorgingshuizen door de Ziekenfondsraad (Overgangswet verzorgingshuizen) (24606), en over:

- de motie-Van Boxtel c.s. over de eigen bijdragen van verpleeghuisbewoners (24606, nr. 17);

- de motie-Van Boxtel/Vliegenthart over een menu à la carte in de ouderenzorg (24606, nr. 18);

- de motie-Van Blerck-Woerdman c.s. over de scheiding van de kosten van wonen en zorg (24606, nr. 19).

(Zie vergadering van 20 juni 1996.)

De voorzitter:

De heer Van der Vlies vraagt heropening van de beraadslaging. Ik stel voor, aan dit verzoek te voldoen.

Daartoe wordt besloten.

De heer Van der Vlies (SGP):

Voorzitter! Over het subamendement op stuk nr. 21 is uitvoerig gediscussieerd. In die discussie is gebleken dat er tussen regering en Kamer over de inhoud van de amendering en derhalve voor de plaats van de bejaardenoorden met bijzondere functie overeenstemming bestaat. De meerderheid van de Kamer vindt daarin aanleiding het subamendement als overbodig te verklaren. Ik moet dus rekening houden met het feit dat het verworpen zal worden. Dat kan contraproduktief worden uitgelegd. Gelet op de inhoudelijke uitwisseling van gedachten erover, trek ik bij dezen het subamendement in.

De voorzitter:

Aangezien het subamendement-Van der Vlies (stuk nr. 21) is ingetrokken, maakt het geen onderwerp van beraadslaging meer uit.

De beraadslaging wordt gesloten.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Vliegenthart c.s. (stuk nr. 20, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat dit gewijzigde amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit gewijzigde amendement de andere op stuk nr. 20 voorkomende gewijzigde amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Artikel 1, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Vliegenthart c.s. (stuk nr. 20, I), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Van der Vlies (stuk nr. 15).

De voorzitter:

Ik constateer, dat dit gewijzigde amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Artikel 2, eerste lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Van der Vlies (stuk nr. 15), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 2, tweede lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Vliegenthart c.s. (stuk nr. 20, II), wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel 2 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 3 en 4 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van der Vlies (stuk nr. 12, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SGP, de RPF, het GPV, de SP en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 12 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Artikel 5 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 5a, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Vliegenthart c.s. (stuk nr. 20, III), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 5b, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Vliegenthart c.s. (stuk nr. 20, IV), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 6 t/m 12 worden zonder stemming aangenomen.

Het opschrift van hoofdstuk V, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Vliegenthart c.s. (stuk nr. 20, V), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 13, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Vliegenthart c.s. (stuk nr. 20, VI), wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Door de aanneming van het gewijzigde amendement-Vliegenthart c.s. (stuk nr. 20, VII) is een artikel 13a ingevoegd.

De artikelen 14 t/m 62 en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat het wetsvoorstel met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van Boxtel c.s. (24606, nr. 17).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van Boxtel/Vliegenthart (24606, nr. 18).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van D66, de RPF, de SGP, het GPV, de PvdA, GroenLinks, de SP, het CDA, het AOV, de Unie 55+, de CD en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van Blerck-Woerdman c.s. (24606, nr. 19).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de SP tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

Naar boven