Aan de orde zijn de stemmingen over twaalf moties, ingediend bij de behandeling van de begroting van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, te weten:

- de motie-Marijnissen over de eigen bijdrage voor de huisartsenhulp (24400, nr. 29);

- de motie-De Jong over het Gendercentrum (24400-XVI, nr. 43);

- de motie-De Jong over extra financiële middelen voor meer verplegend personeel in verpleeghuizen (24400-XVI, nr. 44);

- de motie-De Jong over een extra stimulans voor de thuiszorg (24400-XVI, nr. 45);

- de motie-Esselink c.s. over subsidiëring van de stichting Arachne (24400-XVI, nr. 46);

- de motie-Esselink c.s. over subsidiëring van de ouderenbonden (24400-XVI, nr. 47);

- de motie-Essers c.s. over een integrale interdepartementale sportnota (24400-XVI, nr. 50);

- de motie-Nijpels-Hezemans c.s. over bijlage 6 van de regeling farmaceutische hulp (24400-XVI, nr. 52);

- de motie-Marijnissen over voorrangsbehandeling voor zieke werknemers (24400-XVI, nr. 53);

- de motie-Marijnissen over opneming van de gebitsprothese in het basispakket (24400-XVI, nr. 54);

- de motie-Verkerk over het opzetten van een geriatrische afdeling in Groningen (24400-XVI, nr. 55);

- de motie-Verkerk over patiënten die via bloedtransfusie met het HIV-virus zijn besmet (24400-XVI, nr. 56).

(Zie vergadering van 12 december 1995.)

De voorzitter:

Mij is gevraagd om heropening van de beraadslaging. Ik stel voor, aan dit verzoek te voldoen.

Daartoe wordt besloten.

De heer Verkerk (AOV):

Voorzitter! Mevrouw Terpstra heeft een goede toezegging gedaan, toen het ging over het accepteren van mijn motie op stuk nr. 55 over het opzetten van een geriatrische afdeling in Groningen. Zij heeft beloofd dat zij haar zorg binnen de regio kenbaar zal maken, mocht er in Groningen nog geruime tijd een witte vlek blijven in de concrete plannen. Ik wil haar daar graag aan houden. Wij kunnen misschien nog verschillen van mening over de uitleg van "nog geruime tijd", maar ik wil deze motie op stuk nr. 55 aanhouden.

De voorzitter:

Op verzoek van de heer Verkerk stel ik voor, zijn motie (24400-XVI, nr. 55) van de agenda af te voeren.

Daartoe wordt besloten.

De algemene beraadslaging wordt gesloten.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

De heer Oudkerk (PvdA):

Voorzitter! Als je kijkt naar de motie van de heer Marijnissen over de eigen bijdrage voor de huisartsenhulp, dan valt op dat de woorden die de heer Marijnissen kiest, vaak overeenkomen met soortgelijke bewoordingen of andere uitspraken die de fractie van de PvdA de afgelopen maanden heeft gedaan, niet in de laatste plaats door mijn fractievoorzitter, de heer Wallage, tijdens de algemene politieke beschouwingen. Het betrof met name de toegankelijkheid van de huisarts en de mogelijke drempel die een eigen bijdrage kan opwerpen voor de poortwachter, zoals wij die in het regeerakkoord hebben willen versterken.

De inhoud van de motie komt bij ons uiterst sympathiek over. Twee weken geleden is alleen een technisch advies over eigen bijdragen aan het kabinet uitgebracht. Naar mijn beste weten hebben wij daarover nog geen kabinetsstandpunt mogen vernemen. Dat betekent dat wij het kabinetsstandpunt over de vorm, het hoe en waar van eigen bijdragen afwachten. Derhalve zullen wij de motie niet ondersteunen.

In stemming komt de motie-Marijnissen (24400, nr. 29).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de groep-Nijpels, het AOV en de Unie 55+ voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-De Jong (24400-XVI, nr. 43).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+, de CD, de RPF, de SGP en het GPV voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-De Jong (24400-XVI, nr. 44).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+, de CD, de RPF, de SGP, GroenLinks en de SP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-De Jong (24400-XVI, nr. 45).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+, de CD, de RPF, de SGP, GroenLinks en de SP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Esselink c.s. (24400-XVI, nr. 46).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+, GroenLinks en de SP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Esselink c.s. (24400-XVI, nr. 47).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+, GroenLinks en de SP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Essers c.s. (24400-XVI, nr. 50).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, het CDA, de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+, de CD, D66, de PvdA, GroenLinks en de SP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Nijpels-Hezemans c.s. (24400-XVI, nr. 52).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de groep-Nijpels, het AOV, de Unie 55+ en de SP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Marijnissen (24400-XVI, nr. 53).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, het AOV, de Unie 55+, de RPF en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Marijnissen (24400-XVI, nr. 54).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de RPF, de groep-Nijpels, het AOV en de Unie 55+ voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Verkerk (24400-XVI, nr. 56).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het AOV, GroenLinks en de SP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

De stemmingen over de moties die zijn ingediend tijdens het debat over de nota Herijking buitenlands beleid, zijn in verband met een heropening verschoven naar morgenavond.

De motie-Van den Bos/Valk (24337, nr. 7) is in het nota-overleg ingetrokken.

Naar boven