4 Regeling van werkzaamheden

Regeling van werkzaamheden

Devoorzitter:

Op verzoek van de PvdA-fractie benoem ik:

  • - in de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken het lid Hilkens tot lid in de bestaande vacature;

  • - in de vaste commissie voor Europese Zaken het lid Hilkens tot lid in de bestaande vacature.

Op verzoek van de VVD-fractie heb ik benoemd in de commissie voor de Verzoekschriften en Burgerinitiatieven het lid Harbers tot plaatsvervangend lid in de bestaande vacature.

Ik deel de Kamer mee dat de Contactgroep België tot haar voorzitter heeft gekozen het lid Straus.

Ik stel voor, toe te voegen aan de agenda:

  • - het VAO modernisering GBA, naar aanleiding van het algemeen overleg van 13 april 2011, met als eerste spreker het lid Koopmans van het CDA;

  • - het VAO arbeidsmarktbeleid, naar aanleiding van het algemeen overleg van 13 april 2011, met als eerste spreker het lid Van den Besselaar van de PVV;

  • - het VAO politie, naar aanleiding van het algemeen overleg van 7 april 2011, met als eerste spreker het lid Dibi van GroenLinks.

Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.

Devoorzitter:

Het woord is aan de heer Dijsselbloem.

De heerDijsselbloem (PvdA):

Voorzitter. Ik rappelleer namens mijn collega Kuiken over de onbeantwoorde schriftelijke vragen aan de minister van Veiligheid en Justitie over het schrappen van brandweerwagens. Die vragen zijn ingezonden op 3 maart.

Devoorzitter:

We zullen het stenogram doorgeleiden naar het kabinet.

Het woord is aan de heer Voordewind.

De heerVoordewind (ChristenUnie):

Voorzitter. De klap van de bezuiniging op de zorgleerlingen valt nu niet in 2012, maar wordt verder gespreid. De ChristenUnie is blij met deze ommezwaai van het kabinet ten gunste van de kinderen die het zo hard nodig hebben, vooral de kinderen in het speciaal onderwijs. Dat de minister daarbij de constructieve moties afgelopen dinsdag liet wegstemmen, nemen we dan maar voor lief. Het gaat om het resultaat. Met deze ommezwaai is er wel duidelijkheid nodig, vooral voor de schoolbesturen die eerder een brief van de minister hebben gehad naar aanleiding waarvan zij de ambulante medewerkers moesten ontslaan. Vandaar het verzoek aan de collega's om daarover zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen in een debat. Ik doe dit verzoek namens de voltallige oppositie.

MevrouwLucas (VVD):

Wij zullen ons daar zeker niet tegen verzetten.

De heerDijkgraaf (SGP):

De heer Voordewind deed zijn verzoek in elk geval niet namens mij, want hij heeft mij er niet over benaderd. Dat onderstreept weer onze bijzondere positie tussen coalitie en oppositie. Wij zullen ons er echter niet tegen verzetten.

De heerVoordewind (ChristenUnie):

Ik moet de heer Dijkgraaf ietwat corrigeren, want ik heb hem er wel over benaderd, maar we hebben te weinig tijd gehad om dit te overleggen. Het staat op uw telefoon, mijnheer Dijkgraaf.

De heerDijkgraaf (SGP):

Het staat ongetwijfeld op mijn telefoon, maar als daarop geen antwoord komt, noem ik dat geen contact.

De heerVoordewind (ChristenUnie):

Laat ik het zo zeggen: ik heb het wel geprobeerd.

MevrouwFerrier (CDA):

Als hiervoor een grote meerderheid is in de Kamer, zal de CDA-fractie zich hier niet tegen verzetten.

Devoorzitter:

Dan krijgen we een gewoon debat met een spreektijd van drie minuten per fractie.

De heerVoordewind (ChristenUnie):

Ik zou graag wat meer spreektijd hebben om dit goed duidelijk te krijgen. Het is de gewoonte om bij een gewoon debat meer spreektijd te nemen dan bij een spoeddebat. Laten we er vier minuten van maken.

Devoorzitter:

Dat is goed. Ik ga het debat plannen.

Het woord is aan mevrouw Leijten.

MevrouwLeijten (SP):

Voorzitter. Wij horen veel over misstanden in de ouderenzorg, maar dat het personeel collectief in opstand komt tegen de mensonterende situatie waarin zich de mensen bevinden die zij moeten verplegen en verzorgen, is werkelijk uniek. Dat gebeurt nu in Amsterdam. Ik vind dat wij daarover een debat moeten voeren.

MevrouwWolbert (PvdA):

Aangezien mevrouw Leijten om een gewoon debat vraagt, wil ik graag eerst een reactie van de staatssecretaris. Daarna kunnen we bekijken in welke vorm we hierover spreken. Misschien is het ook mogelijk om dit in te passen in een ander debat, bijvoorbeeld dat over de AWBZ.

De heerSchouw (D66):

De fractie van D66 heeft na ampel beraad besloten, naar aanleiding van dit verzoek een ander verzoek neer te leggen, namelijk een reactie van de staatssecretaris, en afhankelijk van die reactie te kijken of we daarover nog een debat moeten voeren.

Devoorzitter:

Dat is hetzelfde als wat mevrouw Wolbert zei!

MevrouwVenrooy-van Ark (VVD):

Voorzitter. Ook wij willen graag een brief, maar dan vraag ik of daarin kan worden ingegaan – we hebben al een aantal AO's gehad over een individueel verpleeg- of verzorgingshuis – op de relatie tussen een eenmalige gebeurtenis en een heel verleden dat al ernstig genoeg is enerzijds, en de situatie in haar totaliteit anderzijds.

MevrouwFerrier (CDA):

Voorzitter. De CDA-fractie sluit zich aan bij het verzoek van mevrouw Wolbert: eerst een brief en dan praten.

Devoorzitter:

Zo gaan we het doen. Dan zien we u weer terug als de brief daartoe aanleiding geeft.

MevrouwLeijten (SP):

Voorzitter. Dit is geen incident meer, zo geef ik via u aan de staatssecretaris mee.

Devoorzitter:

Het stenogram wordt doorgeleid naar de staatssecretaris.

Het woord is aan de heer Ulenbelt voor een rappel.

De heerUlenbelt (SP):

Voorzitter. Ik wil rappelleren op onbeantwoorde schriftelijke vragen aan de minister van SZW. De bottleneck zit echter bij de minister van Infrastructuur en Milieu, en het gaat over liberalisering van het Europees goederenvervoer. Op 21 maart kregen wij een uitstelbericht. Tegelijkertijd kondig ik aan dat ik, als deze vragen niet binnen een week zijn beantwoord, aan u zal verzoeken om ze tijdens het vragenuur te laten beantwoorden.

Devoorzitter:

We zullen het stenogram doorgeleiden naar het kabinet.

Het woord is aan de heer Van Hijum.

De heerVan Hijum (CDA):

Voorzitter. U hebt net vastgesteld dat we een VAO arbeidsmarkt zullen houden. Kan de minister van Sociale Zaken worden gevraagd om nog voordat dit VAO plaatsvindt de Kamer te informeren over de vraag of hij bereid is om te overleggen met sociale partners, vakbonden en werkgevers, over de toepassing van de regels van het Ontslagbesluit? Wij vinden het namelijk nogal merkwaardig dat vakbonden en werkgevers elkaar in de haren vliegen over dit punt. Kan de minister de Kamer informeren over de mogelijkheden om onderling tot een oplossing te komen?

Devoorzitter:

We zullen het stenogram doorgeleiden naar het kabinet.

De heerUlenbelt (SP):

Ik neem aan dat de heer Van Hijum dit vraagt als voorzitter van de vaste commissie.

De heerVan Hijum (CDA):

Dit VAO is net aangevraagd door de heer Van den Besselaar.

Devoorzitter:

Ik heb het VAO net op de agenda gezet.

De heerUlenbelt (SP):

De heer Van Hijum vraagt dus geen uitstel van het VAO.

Devoorzitter:

Nee, zo heb ik althans niet besloten.

Dan zijn we gekomen aan het eind van de regeling van werkzaamheden.

Naar boven