Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Aanpassing van wetten in verband met de nieuwe staatsrechtelijke positie van Bonaire, Sint Eustatius en Saba als openbaar lichaam binnen Nederland (Aanpassingswet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba) (31959).

(Zie vergadering van 4 maart 2010.)

De voorzitter:

De heer Remkes wenst zijn amendement op stuk nr. 17 in te trekken.

Ik stel vast dat daarmee wordt ingestemd.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

Mevrouw Ortega-Martijn (ChristenUnie):

Voorzitter. De fractie van de ChristenUnie wil een stemverklaring afleggen over de amendementen op 31959, stuk nrs. 23, 24 en 25.

In het onderhandelingsproces met de BES-eilanden is steeds aan de orde geweest dat niet zomaar alle Nederlandse wetgeving op de BES-eilanden van toepassing kan worden verklaard. Hiermee zou rekening worden gehouden door zowel in staatkundige zin als in materiële zin in aparte wetgeving te voorzien die voor de nabije toekomst op deze eilanden van kracht zal zijn. Dit proces zou gebeuren in goed overleg met de eilanden, rekening houdend met onder andere de eigenheden, schaalgrootte en cultuur van de eilanden. Het is tegen de geest van deze afspraken in om op belangrijke ethische punten – daar behoren deze amendementen toe – daarvan af te wijken.

De ChristenUnie vindt het getuigen van weinig respect dat met deze amendementen wetgeving wordt opgelegd waar deze eilanden niet op zitten te wachten. Dit maakt behoorlijk inbreuk op het principe dat de opneming van de eilanden in het land Nederland een tweezijdig proces behoort te zijn en zet daarmee ook de verhoudingen weer onnodig op scherp. Daarom zal de fractie van de ChristenUnie tegen de amendementen stemmen op 31959, stuk nrs. 23, 24 en 25.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Remkes/Van Gent (stuk nr. 24, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, GroenLinks, D66, de PvdD, de VVD, de PVV en het lid Verdonk voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit gewijzigde amendement de overige op stuk nr. 24 voorkomende gewijzigde amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Remkes c.s. (stuk nr. 25, I) tot het invoegen van artikel 8.6a.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, GroenLinks, D66, de PvdD, de VVD, de PVV en het lid Verdonk voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit gewijzigde amendement de overige op stuk nr. 25 voorkomende gewijzigde amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

In stemming komen de gewijzigde amendementen-Van Gent/Remkes (stuk nrs. 23, I tot en met IV).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, GroenLinks, D66, de PvdD, de VVD, het CDA, de PVV en het lid Verdonk voor deze gewijzigde amendementen hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij zijn aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van deze gewijzigde amendementen het andere op stuk nr. 23 voorkomende gewijzigde amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

In stemming komt het wetsvoorstel, zoals op onderdelen gewijzigd door de aanneming van de gewijzigde amendementen Remkes/Van Gent (stuk nrs. 24, I tot en met V), de amendementen-Remkes c.s. (stuk nrs. 25, I tot en met IV) en de gewijzigde amendementen-Van Gent/Remkes (stuk nrs. 23, I tot en met V).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, GroenLinks, D66, de PvdD, de VVD, het CDA en het lid Verdonk voor dit wetsvoorstel hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring achteraf.

De heer Van der Staaij (SGP):

Voorzitter. Er is even iets misgegaan met het moment van de stemverklaring. Ik had deze stemverklaring eigenlijk willen afleggen tussen de stemming over de amendementen en het wetsvoorstel bij het vorige wetsvoorstel, de aanpassingswet. Bij die stemming is een drietal amendementen aangenomen in deze Kamer waar de SGP-fractie zeer ernstige bezwaren tegen heeft. Het gaat hier over abortus, euthanasie en het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht. De SGP-fractie is het met de gemaakte keuzes inhoudelijk principieel oneens. Bovendien vinden wij het onterecht dat de BES-eilanden op ethisch gevoelige onderwerpen hier geen eigen afwegingsruimte wordt gegund. Dit weegt voor de SGP-fractie zo zwaar, dat zij meende tegen de aanpassingswet te moeten stemmen.

Naar boven