Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Ik stel voor, hedenmiddag ook te stemmen over de aangehouden motie-Koşer Kaya (32123-XVI, nr. 67).

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Op verzoek van de CDA-fractie benoem ik in de algemene commissie voor Wonen, Wijken en Integratie het lid Eski tot lid in de bestaande vacature, en in de contactgroepen Duitsland en België het lid Eski tot lid.

Het woord is aan de heer Van Gerven. Ik verzoek de leden om hun gesprekken buiten deze zaal voort te zetten of, liever nog, in deze zaal plaats te nemen en te gaan luisteren naar het ongetwijfeld buitengewoon interessante voorstel van de heer Van Gerven.

De heer Van Gerven (SP):

Voorzitter. Bij de bestrijding van de Q-koorts wordt met twee maten gemeten. Een besmet geitenbedrijf in Laren waar geen directe besmetting van mensen is geconstateerd, wordt geruimd. Bij een besmet schapenbedrijf waar een directe link wordt gelegd met 46 besmette humane gevallen, gebeurt helemaal niets. Er wordt met twee maten gemeten. Volksgezondheid is vervolgens niet leidend bij de bestrijding van de Q-koorts. De vraag dient zich aan welke maatregelen nu nodig zijn om tot een eenduidig beleid te komen. Daarom wil ik mede namens de VVD een spoeddebat aanvragen met de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de Q-koortsbestrijding.

De voorzitter:

Ik wil u allen graag het woord geven, maar u hebt gehoord dat het verzoek ook is gedaan namens de VVD-fractie. Dat betekent dat het al door 30 leden wordt gesteund.

Mevrouw Thieme (PvdD):

Ik steun het verzoek van harte. Voorafgaand aan dat spoeddebat wil ik de toegezegde brief ontvangen over de kinderboerderij. Daarin zal ook het fokverbod worden meegewogen.

De heer Ormel (CDA):

Ik vraag de VVD-fractie waarom zij nu een spoeddebat wil houden. Wij hebben vorige week immers een algemeen overleg over dit onderwerp gehouden. Bovendien hebben wij zojuist tijdens het mondelinge vragenuur een halfuur over deze problematiek gesproken. Ik vraag de fracties van de SP en de VVD of het niet zinvoller zou zijn om naar aanleiding van het algemeen overleg van vorige week een VAO te houden. Indien nodig, kunnen wij dan moties indienen. Gezien de volle agenda, lijkt mij dat beter dan het houden van een spoeddebat. Ik verzoek de fracties om het gezonde verstand te laten zegevieren en er geen IQ-koorts van te maken.

De voorzitter:

Wij gaan in de regeling van werkzaamheden niet inhoudelijk discussiëren. Dat doen wij nooit, althans dat hoop ik. Het is de bedoeling dat u reageert op het verzoek van de heer Ormel.

Mevrouw Snijder-Hazelhoff (VVD):

Ik vind dit een heel vreemd verzoek. De fracties van de SP en de VVD vragen dit spoeddebat aan. Wij hebben zojuist allemaal deelgenomen aan het mondelinge vragenuur. Voor de VVD-fractie was de beantwoording van de ministers in het vragenuur duidelijk onvoldoende.

Mevrouw Agema (PVV):

IQ-koorts of niet, er staan nog steeds geen borden in de tuin. Wij zullen elk verzoek om een debat in de Kamer steunen totdat die borden er eindelijk staan.

De heer Dibi (GroenLinks):

Ook ik spreek expliciet mijn steun uit voor het verzoek van de fracties van de SP en de VVD.

De voorzitter:

Ik zal dat spoeddebat aan de lijst toevoegen. De spreektijd is drie minuten per fractie.

Het woord is aan de heer Poppe. Hij doet een aanvullend verzoek op een spoeddebat dat reeds is toegestaan. Ik hoop van harte dat hij dat heel kort kan doen.

De heer Poppe (SP):

Voorzitter. Ik zal mijn best doen.

De Kamer heeft vorige week besloten om een spoeddebat te houden, omdat het onderzoeksrapport over het naleven van asbestregels geheim werd gehouden. Inmiddels heeft de Kamer dat rapport ontvangen. Zij heeft de minister gevraagd om daarop te reageren. De minister stuurde echter geen reactie, maar een brief waarin staat dat er deze maand nog een rapport komt, namelijk van de VROM-inspectie. Zij verzoekt de Kamer daarom, het spoeddebat uit te stellen tot na de brief die in februari zal worden gestuurd.

Ik stel voor dat de Kamer op die brief wacht, mits die uiterlijk op 15 februari komt. Dan kan het debat nog voor het krokusreces plaatsvinden. Graag wil ik voor die tijd wel een reactie ontvangen op het rapport dat de Kamer al heeft, alsmede een reactie op het rapport van de VROM-inspectie dat deze maand verschijnt. Verder wil ik de al toegezegde reactie van de regering op het rapport van de SP-fractie over de sanering van asbestdaken.

De voorzitter:

Ik zie dat niemand daartegen bezwaar heeft, dus ik zal het stenogram doorgeleiden naar het kabinet.

Mevrouw Vietsch (CDA):

Ik ben het ermee eens dat wij die rapporten nodig hebben, maar de vraag is of wij dat spoeddebat niet kunnen omzetten in een algemeen overleg. Het is namelijk te veel voor een spoeddebat.

De voorzitter:

Daarover neem ik geen beslissing. De heer Poppe heeft steun voor een spoeddebat. Als hij dat wil omzetten in een algemeen overleg, kan hij dat in de commissie verzoeken. Mocht dat gebeuren, dan hoor ik dat wel. Die debatten voeren we niet hier. Aldus wordt besloten.

Het woord is aan mevrouw Gerkens.

Mevrouw Gerkens (SP):

Voorzitter. Ik heb twee verzoeken. In de eerste plaats verzoek ik u om het verslag van het algemeen overleg over tapstatistieken op de plenaire agenda te plaatsen.

De voorzitter:

We voegen dat toe aan de agenda.

Mevrouw Gerkens (SP):

Voorzitter. Dan mijn tweede verzoek. 25% van de Nederlandse jongeren zit opgescheept met een ongewild sms-abonnement. De kosten daarvan variëren van € 10 tot € 250, met uitschieters naar duizenden euro's. In 2003 kwam de staatssecretaris van EZ met een gedragscode, maar ondanks vele aanpassingen is er nog ellende en vindt er misleiding plaats. Daaraan moet een einde komen. Ik vraag dan ook een spoeddebat aan met de staatssecretaris van EZ over de sms-misleiding.

De heer Vendrik (GroenLinks):

Daar heb ik ook oren naar. Ik kan mij ook voorstellen dat wij spoedig een algemeen overleg houden, gelet op de "drukke" plenaire agenda.

De voorzitter:

Als u haast hebt, is dat inderdaad het beste.

De heer Vendrik (GroenLinks):

Precies! Wij zouden dat vanmiddag kunnen aftikken in de procedurevergadering van de commissie voor EZ. Daarna kan snel een gesprek volgen met de staatssecretaris van EZ.

De heer Graus (PVV):

De fractie van de PVV steunt het verzoek om een spoeddebat.

De heer Atsma (CDA):

De CDA-fractie heeft al vragen over dit onderwerp gesteld. Mocht er een debat hierover komen, dan zien wij uiteraard graag dat die vragen voorafgaand daaraan worden beantwoord. Aangezien er echter op korte termijn meer onderwerpen op het gebied van de telecomwetgeving spelen, kan ik mij ook goed voorstellen dat wij snel een debat daarover plannen. Wij hebben geen behoefte aan een spoeddebat.

De heer Van Dam (PvdA):

Er is alle reden om de regels aan te scherpen. Het is dan ook goed om daarover in debat te gaan. Wat mij betreft, kan dit prima in een AO. Dat hoeft dus niet per se hier. Het lijkt mij wel prettig dat de staatssecretaris de Kamer per brief informeert over de wijze waarop hij hiertegen aankijkt. Ik heb begrepen dat er volgende week een nieuwe sms-gedragscode zal verschijnen. Het lijkt mij logisch om met het debat daarop te wachten. Dan weten wij ook wat de sector zelf hieraan denkt te gaan doen.

De voorzitter:

Mevrouw Gerkens, u hebt steun voor een spoeddebat. Er is echter ook een tegenvoorstel gedaan waar u nog op kunt reageren.

Mevrouw Gerkens (SP):

Dat wil ik graag doen. Ik begrijp dat de plenaire agenda vrij vol is. Het heeft mijn voorkeur om snel met de staatssecretaris hierover te overleggen, deze week dan wel volgende week. Als de Kamer mij wil steunen, wil ik kijken of het omgezet kan worden in een algemeen overleg, mits dit spoedig kan worden gehouden.

De voorzitter:

Prima. Als dat niet lukt, dan staat het spoeddebat op de lijst. Ik zal het stenogram doorgeleiden naar het kabinet. Ik zal dit ook doen in verband met de extra vraag die mevrouw Thieme heeft gesteld over het debat over de Q-koorts. Ook dat deel van het stenogram wordt doorgeleid naar het kabinet.

Het woord is aan de heer Ormel.

De heer Ormel (CDA):

Voorzitter. Nu er een spoeddebat over de Q-koorts is aangevraagd, vervalt mijn verzoek.

De voorzitter:

Dat snap ik.

Het woord is aan mevrouw Wiegman.

Mevrouw Wiegman-van Meppelen Scheppink (ChristenUnie):

Voorzitter. Mede namens de fracties van PvdA en CDA verzoek ik om uitstel van de stemmingen over de moties ingediend bij het VAO energie en gasopslag.

De voorzitter:

Dan is er een meerderheid voor het verzoek om uitstel van deze stemmingen en worden ze van de stemmingslijst afgevoerd.

Naar boven