Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij het debat over het onderdeel Integratie van de begroting van Wonen, Wijken en Integratie (XVIII) voor het jaar 2010 (32123 XVIII), te weten:

- de motie-Karabulut/Dibi over een spreidingsoffensief tegen segregatie op scholen en in wijken (32123 XVIII, nr. 31);

- de motie-Karabulut over herinvoering van de regulering van het verkeer van werknemers uit MOE-landen (32123 XVIII, nr. 32);

- de motie-Karabulut over de aanpak van Antilliaans- en Marokkaans-Nederlandse probleemjongeren (32123 XVIII, nr. 33);

- de motie-De Krom over een ingroeimodel in de sociale zekerheid (32123 XVIII, nr. 34);

- de motie-De Krom over 75 mln. voor meer blauw op straat in plaats van inburgering (32123 XVIII, nr. 35);

- de motie-De Krom over sluiting van islamitische scholen die de integratie actief tegenwerken (32123 XVIII, nr. 36);

- de motie-De Krom over stopzetten van projecten waarvan de bijdrage aan de integratie kan worden betwijfeld (32123 XVIII, nr. 37);

- de motie-Dijsselbloem c.s. over waarborgen voor de kwaliteit van inburgering (32123 XVIII, nr. 38);

- de motie-Dijsselbloem over wetgeving teneinde segregatie in het onderwijs aan te pakken (32123 XVIII, nr. 39);

- de motie-Dijsselbloem over voortzetten ondersteuning van jongeren door jobcoaches ook na 1 januari 2010 (32123 XVIII, nr. 40);

- de motie-Dijsselbloem over een vervolg van het programma "Meedoen" na 2010 (32123 XVIII, nr. 41);

- de motie-Fritsma over onmiddellijke stopzetting van de voortgaande islamisering (32123 XVIII, nr. 42);

- de motie-Fritsma over een harde aanpak van overlastgevers in plaats van gratis snoepreisjes (32123 XVIII, nr. 43);

- de motie-Fritsma over wijziging van internationale verdragen zodat daadkrachtig kan worden opgetreden (32123 XVIII, nr. 44);

- de motie-Ortega-Martijn c.s. over erkennen van laagdrempelige participatievoorzieningen met een inburgeringscomponent (32123 XVIII, nr. 45);

- de motie-Dibi c.s. over strafbaarstelling van huwelijksdwang (32123 XVIII, nr. 47);

- de motie-Van der Ham c.s. over een flexibeler aanbod en afstemming van de kosten van inburgeringscursussen (32123 XVIII, nr. 48);

- de motie-Van der Staaij/Sterk over opnemen van het Wilhelmus in de eindtermen van het inburgeringsexamen (32123 XVIII, nr. 49);

- de motie-Van der Staaij over terughoudendheid bij bepaalde uitingen (32123 XVIII, nr. 50);

- de motie-Verdonk over concrete maatregelen om integratie te bevorderen (32123 XVIII, nr. 51);

- de motie-Verdonk over probleemgericht beleid voor Somaliërs (32123 XVIII, nr. 52).

(Zie vergadering van 25 november 2009.)

De voorzitter:

Op verzoek van de heer Dijsselbloem stel ik voor, zijn motie (31123-XVIII, nr. 40) van de agenda af te voeren.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

De motie-Dijsselbloem (32123-XVIII, nr. 39) is in die zin gewijzigd dat zij thans is ondertekend door de leden Dijsselbloem en Kraneveldt-van der Veen. Naar mij blijkt, wordt de indiening van deze gewijzigde motie voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 55 (32123-XVIII).

Ik stel vast dat wij hierover nu kunnen stemmen.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

Mevrouw Ortega-Martijn (ChristenUnie):

Mevrouw de voorzitter. Namens de fractie van de ChristenUnie wil ik een stemverklaring afleggen over de motie-Van der Staaij op stuk nr. 50.

Naar de overtuiging van de ChristenUnie is de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging een groot goed. Als wij met overtuiging in islamitische landen het recht van christenen bepleiten om hun geloof te kunnen belijden, kan het niet zo zijn dat wij in ons eigen land het recht van andere godsdiensten om hun geloof te belijden, inperken. Als er al beperkingen nodig zijn, dan binnen de kaders van het EVRM en de Grondwet. De fractie van de ChristenUnie constateert dat de heer Van der Staaij in zijn motie niet de wettelijke ruimte ter discussie stelt voor onder andere het plaatsen van schotelantennes en het bouwen van moskeeën en minaretten, maar oproept tot overleg om met wijze terughoudendheid met dergelijke uitingen om te gaan.

Aangezien het echter gaat om afwegingen die in het kader van onder andere ruimtelijke afwegingen lokaal gemaakt moeten worden, heeft mijn fractie vanuit het vertrouwen dat zij in lokale overheden heeft, geen behoefte aan interventies vanuit de rijksoverheid. Gelet hierop zullen wij tegen de motie stemmen.

In stemming komt de motie-Karabulut/Dibi (32123-XVIII, nr. 31).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Karabulut (32123-XVIII, nr. 32).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PVV en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Karabulut (32123-XVIII, nr. 33).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, D66 en de PvdD voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-De Krom (32123-XVIII, nr. 34).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, de VVD, de SGP, de PVV en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-De Krom (32123-XVIII, nr. 35).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de VVD, de PVV en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-De Krom (32123-XVIII, nr. 36).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de VVD, de SGP, de PVV en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-De Krom (32123-XVIII, nr. 37).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de VVD, de SGP, de PVV en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Dijsselbloem c.s. (32123-XVIII, nr. 38).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, GroenLinks, D66, de PvdD, de ChristenUnie en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de gewijzigde motie-Dijsselbloem/Kraneveldt-van der Veen (32123-XVIII, nr. 55).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, GroenLinks, D66, de PvdD, de ChristenUnie en het CDA voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Dijsselbloem (32123-XVIII, nr. 41).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, GroenLinks, D66, de PvdD, de VVD en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Fritsma (32123-XVIII, nr. 42).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de PVV voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Fritsma (32123-XVIII, nr. 43).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, de PVV en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Fritsma (32123-XVIII, nr. 44).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de PVV en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Ortega-Martijn c.s. (32123-XVIII, nr. 45).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, GroenLinks, D66, de PvdD, de ChristenUnie, de SGP en het CDA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Dibi c.s. (32123-XVIII, nr. 47).

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

De heer Dibi (GroenLinks):

Voorzitter. Nu de motie is aangenomen, zou ik graag zo snel als mogelijk van het kabinet willen weten hoe het deze gaat uitvoeren.

De voorzitter:

Wij zullen het stenogram doorgeleiden naar het kabinet.

In stemming komt de motie-Van der Ham c.s. (32123-XVIII, nr. 48).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, GroenLinks, D66, de PvdD, de ChristenUnie, de SGP en het CDA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van der Staaij/Sterk (32123-XVIII, nr. 49).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, de VVD, de ChristenUnie, de SGP, het CDA, de PVV en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van der Staaij (32123-XVIII, nr. 50).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SGP, de PVV en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Verdonk (32123-XVIII, nr. 51).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, de PVV en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Verdonk (32123-XVIII, nr. 52).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, GroenLinks, D66, de PvdD, de ChristenUnie, de SGP, het CDA, de PVV en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de fractie van de VVD ertegen, zodat zij is aangenomen.

Mevrouw Verdonk (Verdonk):

Voorzitter. Nu de motie op stuk nr. 52 is aangenomen, wil ik graag weten hoe snel zij uitgevoerd wordt.

De voorzitter:

We zullen het stenogram doorgeleiden.

Mevrouw Sterk (CDA):

Voorzitter. De CDA-fractie wenst geacht te worden voor de motie op stuk nr. 41 gestemd te hebben.

De voorzitter:

Dat is de motie over het programma "Meedoen". Mevrouw Sterk deelt mee dat de CDA-fractie voor die motie heeft gestemd. Die motie was aangenomen en blijft aangenomen.

Naar boven