Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Op verzoek van het lid Van Gerven stel ik voor, zijn motie op stuk 31532, nr. 6 opnieuw aan te houden.

Op verzoek van het lid De Wit stel ik voor, zijn moties op stuk 31700-VI, nr. 36 en stuk 31386, nr. 13 opnieuw aan te houden.

Op verzoek van het lid Van Velzen stel ik voor, haar motie op stuk 31700-VI, nr. 38 opnieuw aan te houden.

Op verzoek van het lid Schippers stel ik voor, haar moties op stuk 27295, nrs. 141 en 142 opnieuw aan te houden.

Op verzoek van het lid Van der Burg stel ik voor, haar moties op stuk 31490, nrs. 14 en 15 opnieuw aan te houden.

Dit betekent dat de in de artikel 69, tweede lid, genoemde termijn van twee maanden voor deze moties opnieuw gaat lopen.

Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Fritsma.

De heer Fritsma (PVV):

Voorzitter. Ik wil graag verzoeken om het verslag van het AO over Europese asielvoorstellen op de agenda te plaatsen.

De voorzitter:

Ik zal dit VAO op de agenda van een van de volgende weken plaatsen. Ik kan niet beloven dat het lukt om het volgende week te houden.

Het woord is aan mevrouw Peters.

Mevrouw Peters (GroenLinks):

Voorzitter. Ik verzoek u, het verslag van het AO over het medefinancieringsstelsel en de rol van maatschappelijke organisaties op de agenda te plaatsen.

De voorzitter:

Ik zal dit VAO toevoegen aan de agenda van een van de komende weken.

Het woord is aan de heer Graus.

De heer Graus (PVV):

Voorzitter. Naar aanleiding van een onlangs gehouden hoorzitting over slacht- en bedwelmingsmethoden wil ik graag een spoeddebat aanvragen, omdat de toenemende islamisering in dit land niet alleen de mensen maar ook de dieren schijnt te treffen. Ongeveer 80% van de dieren komt bij uit een bedwelming. Deze dieren worden dus levend opengereten, opengesneden, omdat onze slachthuizen aan halalrichtlijnen moeten voldoen.

Mevrouw Thieme (PvdD):

Voorzitter. Ik steun het verzoek om een spoeddebat, hoewel ik moet aantekenen dat er een initiatiefwetsvoorstel van onze hand over onverdoofd ritueel slachten ligt. Ik kan de heer Graus geruststellen: dit komt volgende week naar de Kamer, met het advies van de Raad van State. Mijn vraag aan de heer Graus is dan ook waarover het debat precies zal gaan, aangezien wij het tijdens de hoorzitting van vorige week vooral hadden over de methode van slachten van kippen en varkens.

De heer Ormel (CDA):

Voorzitter. Wij hebben een hoorzitting, of eigenlijk een rondetafelgesprek, georganiseerd omdat wij voor volgende week een algemeen overleg over slachtmethoden hebben geagendeerd. Tijdens dat rondetafelgesprek zijn mededelingen gewisseld. Naar aanleiding daarvan gaan wij hierover in het algemeen overleg spreken. Dat lijkt mij de juiste volgorde van zaken. Wij geven dus geen steun aan dit verzoek. Bovendien kunnen wij hierover uitgebreider spreken in een algemeen overleg dan in een spoeddebat. Dat wil ik de heer Graus graag meegeven.

De heer Cramer (ChristenUnie):

Voorzitter. Ik sluit me kortheidshalve bij deze woorden aan.

De heer Dibi (GroenLinks):

Voorzitter. GroenLinks is net als de Partij voor de Vrijheid tegenstander van het onverdoofd ritueel slachten. Ik hoop dat wij hierin tijdens het algemeen overleg samen zullen optrekken.

De voorzitter:

Mijnheer Graus, u hebt wel steun voor een algemeen overleg, maar nog niet voor een spoeddebat.

De heer Graus (PVV):

Voorzitter. Er is een misverstand. Ik vraag een spoeddebat aan omdat bleek dat dieren bijkomen uit de bedwelming om aan de halalrichtlijnen te voldoen. Ik moet dit even uitleggen, mevrouw de voorzitter, want ze begrijpen me niet. Dit heeft dus niets te maken met het initiatiefwetsvoorstel over ritueel slachten. Wij zijn gewoon tegen ritueel slachten. Nu schijnt dat dieren die niet ritueel worden geslacht, ook nog bijkomen uit een bedwelming ten behoeve van halalmaaltijden.

De voorzitter:

Mijnheer Graus, u hebt geen steun voor een spoeddebat. Wel is er volgende week een algemeen overleg.

Het woord is aan de heer Van Bochove.

De heer Van Bochove (CDA):

Voorzitter. Ik verzoek u, het verslag van het algemeen overleg over onderwijstijd op de agenda te zetten.

De voorzitter:

Wij zullen dit VAO toevoegen aan de agenda van een van de volgende weken.

Het woord is aan mevrouw Van Gent.

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

Voorzitter. Volgende week staat de herziening van het stelsel voor gastouderopvang op de agenda. Wij hebben twee keer om opheldering gevraagd over de analyses van de kostenoverschrijdingen, met name de overschrijdingen die zijn toe te schrijven aan de gastouderopvang. Deze opheldering hebben wij nog steeds niet gekregen. Ik wil daarom graag aan de staatssecretaris een brief vragen waarin zij ingaat op de vraag waarop de analyses zijn gebaseerd volgens welke analyse de kostenoverschrijdingen met name zijn toe te schrijven aan de gastouderopvang. De fractie van GroenLinks wil die analyses hebben. Tot dusver hebben wij die niet gekregen. Dat is natuurlijk geen goede zaak, want zo kunnen wij het wetsvoorstel niet op een goede manier behandelen. Het kabinet kan wel aangeven dat er 383 mln. wordt bezuinigd op de gastouderopvang, maar maakt niet inzichtelijk wat de geschatte kostenoverschrijdingen per categorie zijn. Bij dezen wil ik het kabinet dan ook nogmaals verzoeken om inzicht te geven in de geschatte uitgaven voor gastouderopvang, buitenschoolse opvang en kinderopvang in de afgelopen jaren, alsmede de geraamde uitgaven per categorie voor dit jaar en de komende jaren, zowel bij ongewijzigd beleid als na invoering van het wetsvoorstel.

Sorry dat dit wat tijd heeft gekost, voorzitter, maar dit is een ingewikkelde kwestie. Ik wil deze brief graag krijgen voor het debat en het liefst eind deze week, zodat wij de brief nog even nauwkeurig kunnen bestuderen.

De voorzitter:

Wij zullen het stenogram doorgeleiden naar het kabinet.

Het woord is aan mevrouw Koşer Kaya.

Mevrouw Koşer Kaya (D66):

Voorzitter. De staatsschuld neemt maar toe en wij weten nog steeds niet hoe de waardeontwikkeling van de ING-portefeuille is. Daarom heb ik anderhalve week geleden een brief gevraagd aan de minister van Financiën over het bericht in de Volkskrant "Stop dreigt voor ING". Tot op heden heb ik geen brief ontvangen. Ik wil deze brief vóór donderdag aanstaande hebben.

De voorzitter:

Wij zullen het stenogram doorgeleiden naar het kabinet.

Het woord is aan mevrouw Sap.

Mevrouw Sap (GroenLinks):

Voorzitter. De laatste dagen verschijnen alarmerende berichten in de pers over Econcern; het duurzame-energiebedrijf dat gespecialiseerd is in wind- en zonne-energie. Volgens een bericht in de Volkskrant van vandaag zou zelfs een faillissement dreigen. De fractie van GroenLinks wil daarom een spoeddebat met de minister van Economische Zaken. Daaraan voorafgaand wil zij graag morgen voor 12.00 uur een brief van het kabinet hierover.

De voorzitter:

Ik knip uw verzoek in tweeën, de brief en het spoeddebat. Is er steun voor een brief?

Mevrouw Blanksma-van den Heuvel (CDA):

Ik steun het verzoek om een brief.

De heer Zijlstra (VVD):

Een brief vragen mag van ons altijd.

De heer Jansen (SP):

Dat geldt ook voor ons.

Mevrouw Wiegman-van Meppelen Scheppink (ChristenUnie):

Ook steun van ons voor de brief.

De voorzitter:

Dan nu het tweede verzoek van mevrouw Sap. Is er steun voor een spoeddebat?

Mevrouw Blanksma-van den Heuvel (CDA):

Geen steun voor een spoeddebat.

De heer Zijlstra (VVD):

Nee, voorzitter, als wij over elk bedrijf een spoeddebat moeten voeren, hebben wij het de komende tijd erg druk. Geen steun.

Mevrouw Wiegman-van Meppelen Scheppink (ChristenUnie):

Wat mij betreft, moeten wij eerst de brief krijgen. Op basis van de inhoud daarvan zullen wij beoordelen hoe wij deze zaak aan de orde kunnen stellen.

De voorzitter:

Dat lijkt mij een goede procedure.

De heer Jansen (SP):

Dat geldt ook voor ons.

Mevrouw Thieme (PvdD):

Wij steunen een spoeddebat. Deze zaak is zeer urgent en wij kunnen niet wachten op brieven.

De voorzitter:

Mevrouw Sap, u hebt steun voor een brief. Na ommekomst daarvan beoordelen wij of er behoefte is aan een spoeddebat.

Mevrouw Sap (GroenLinks):

Goed, voorzitter. Ik wil nog wel even benadrukken dat dit niet elk bedrijf is, maar een van de witte raven op het terrein van duurzame energie in Nederland. Wij krijgen dus eerst een brief.

De voorzitter:

Dank u.

Het woord is aan de heer Dibi.

De heer Dibi (GroenLinks):

Voorzitter. Ik zie heel graag dat het verslag van het algemeen overleg over wachtlijsten en financiering jeugdzorg op de agenda wordt geplaatst.

De voorzitter:

Wij zullen dit VAO toevoegen aan de agenda van een van de volgende weken.

Het woord is aan de heer Weekers.

De heer Weekers (VVD):

Voorzitter. Dit kabinet blinkt niet uit in visie, eenheid of daadkracht. De jongste illustratie daarvan was het optreden van de minister van Financiën, vicepremier Bos in het programma Buitenhof van afgelopen zondag. Daarin viel hij openlijk de minister-president af door diens visie op de oorzaak van de financiële crisis terzijde te schuiven. Hij verweet de minister-president naïef te zijn en diens analyse zou tekortschieten. Het zal je maar gezegd worden als minister-president! Nu het kabinet kennelijk met twee verschillende visies op de kredietcrisis op pad gaat, wil ik beide bewindslieden graag uitnodigen voor een spoeddebat om hun eigen visie toe te lichten. Als het ze lukt om voor die tijd hun visies samen te smeden, verzoek ik om een brief. Wellicht lukt het nog om er een slap compromis van te maken.

De heer De Nerée tot Babberich (CDA):

Voorzitter. De CDA-fractie wil graag een brief van het kabinet waarin het uiteenzet wat er aan de hand is. Wij willen die brief graag vóór het verantwoordingsdebat van aanstaande donderdag ontvangen. Dan kunnen wij bekijken of wij de inhoud daarvan in dat debat kunnen meenemen. De minister van Financiën heeft dan in elk geval iets wat verantwoord kan worden. Toen hij hier de stukken aanbood, deed hij daar nogal denigrerend over.

Mevrouw Sap (GroenLinks):

De fractie van GroenLinks vindt dit verschil in visie een bijzonder belangwekkend thema voor het verantwoordingsdebat. Ik sluit mij dus aan bij het voorstel van de CDA-fractie.

De heer Irrgang (SP):

Behalve het verantwoordingsdebat wordt er op initiatief van mijn fractie ook een debat over de sociaaleconomische ordening gevoerd. Er kan niet genoeg over gedebatteerd worden, maar twee keer is voor nu even voldoende.

De heer Tang (PvdA):

Ik sluit mij aan bij de woorden van de heer Irrgang. Wij krijgen inderdaad nog een debat over de sociaaleconomische ordening en aanstaande donderdag is er het verantwoordingsdebat.

De heer Weekers (VVD):

Voorzitter. Ik kan tellen. Ik heb geen steun voor een spoeddebat, maar wel voor een brief. Dit thema kan bij het debat van aanstaande donderdag of in de week daarna bij het debat over de economische ordening aangesneden worden. Beide heren hebben zich hier wel te verantwoorden.

De voorzitter:

Dank u wel. Dat punt had u al gemaakt. Wij zullen het stenogram doorgeleiden naar het kabinet.

Dan gaan wij nu stemmen.

Naar boven