Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Ik stel voor, toe te voegen aan de agenda van volgende week:

  • - het wetsvoorstel Goedkeuringswet Verdrag van Lissabon (31384, R1850);

  • - het wetsvoorstel Wijziging van de Wet rijonderricht motorrijtuigen 1993, naar aanleiding van de evaluatie van de doeltreffendheid en de effecten van deze wet in de praktijk (31278);

  • - het wetsvoorstel Goedkeuring van het Besluit van de Raad van de Europese Unie betreffende het stelsel van eigen middelen van de Europese gemeenschappen (31359).

Ik stel voor, toestemming te verlenen tot het houden van een wetgevings- c.q. notaoverleg met stenografisch verslag op maandag 30 juni 2008, van 10.00 uur tot 13.00 uur, van de vaste commissie voor Defensie over het veteranenbeleid.

Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Kamp.

De heer Kamp (VVD):

Voorzitter. Wij hadden afgelopen dinsdag een algemeen overleg over de uitvoering van het generaal pardon. Zou u dat verslag op de agenda willen zetten? Ik wil het dan vooral hebben over de stelling van de staatssecretaris dat de huisvesting van 27.500 generaalpardonners er niet toe leidt dat anderen langer op een socialehuurwoning moeten wachten.

De voorzitter:

Wenst een van de leden het woord over dit verzoek? Dat is niet het geval. Dan stel ik voor, dit verslag toe te voegen aan de agenda van volgende week.

Het woord is aan mevrouw Agema.

Mevrouw Agema (PVV):

Voorzitter. Ten eerste wil ik u verzoeken het verslag van het algemeen overleg over zwerfjongeren op de plenaire agenda te plaatsen.

De voorzitter:

Ik zie hier staan: modernisering AWBZ. Is dat wat u bedoelt?

Mevrouw Agema (PVV):

Ja, ik bedoel de modernisering AWBZ.

De voorzitter:

Dan stel ik voor, dat verslag toe te voegen aan de agenda van volgende week. Mevrouw Agema, uw tweede verzoek.

Mevrouw Agema (PVV):

Voorzitter. Vandaag bereikte mij het bericht dat baby's te koop worden gezet via internet. Baby's zijn echter geen handelswaar. Het is mogelijk dat draagmoeders grof geld verdienen aan het illegaal afstaan van kinderen. Wettelijke verboden worden omzeild, illegale procedures worden legaal gemaakt en er wordt voorgesteld om zorgpasfraude te plegen.

De voorzitter:

En wat is uw voorstel?

Mevrouw Agema (PVV):

Ik zou hierover graag met spoed debatteren met de Kamer.

De voorzitter:

Wenst een van de leden het woord over dit verzoek? Het woord is aan de heer Van der Vlies.

De heer Van der Vlies (SGP):

Mijn fractie heeft begrip voor dit verzoek, maar zou daar de minister van Justitie wel bij betrokken willen zien, gelet op het thema van dit eventuele debat.

Mevrouw Azough (GroenLinks):

Dat zou wat mij betreft ook gelden, maar ik wil graag eerst een brief van beide bewindslieden om wat meer helderheid over deze zaak te krijgen.

De voorzitter:

Anderen? Ik zie geen steun voor een spoeddebat, maar wel steun voor een brief.

Mevrouw Agema (PVV):

Dan hoop ik dat die brief met spoed kan komen, nog voor aanstaande dinsdag. Wij kijken daarna verder.

De voorzitter:

Ja. Wij zullen het stenogram van dit gedeelte van de vergadering doorgeleiden naar het kabinet.

Het woord is aan de heer Jansen.

De heer Jansen (SP):

Voorzitter. De SP-fractie wil graag voor de regeling van aanstaande dinsdag een brief ontvangen van de minister van Economische Zaken, over de voorgenomen opschaling en daarna de verkoop op termijn van Essent. Wij overwegen na ontvangst van de brief om een spoeddebat aan te vragen.

De heer Ten Hoopen (CDA):

Mijn collega Hessels heeft daarover ook al vragen gesteld. Ik stel voor dat wij die vragen rappelleren, zodat die er zijn. Dan kunnen wij volgende week de afweging maken.

De heer Duyvendak (GroenLinks):

De GroenLinks-fractie geeft haar steun aan het verzoek om de brief. Wij moeten dan dinsdag even verder kijken.

De heer Jansen (SP):

Ik ben het eens met beide opmerkingen.

De voorzitter:

Wij zullen het stenogram snel doorsturen. Laten wij er gewoon van uitgaan dat wij de brief dinsdag hebben. Bij de regeling van dinsdag bepaalt de Kamer wat zij verder wil.

Het woord is aan de heer Fritsma.

De heer Fritsma (PVV):

Voorzitter. Ik wil graag een spoeddebat met de staatssecretaris van Justitie en de minister voor Wonen, Wijken en Integratie over het feit dat de staatssecretaris eergisteren heeft aangegeven dat mensen die in aanmerking komen voor de pardonregeling geen voorrang krijgen op de woningmarkt, terwijl nu duidelijk vaststaat dat dit wel degelijk het geval is. Mijns inziens kan met de schriftelijke reactie hierop van beide bewindslieden geen genoegen worden genomen en ook niet met de voorrangsituatie zelf; vandaar dit verzoek om een spoeddebat.

De voorzitter:

Ik kan mij vergissen, maar volgens mij is hier net een VAO over aangevraagd. Klopt dat, mijnheer Kamp? Is dat hetzelfde onderwerp?

De heer Kamp (VVD):

Ja, het gaat over hetzelfde punt. Ik denk dat wij het bij het VAO regulier kunnen afhandelen.

De voorzitter:

Mijnheer Fritsma, u hebt geen steun voor een spoeddebat.

De heer Fritsma (PVV):

Ik begrijp dat ik geen steun heb. Ik wil nog wel benadrukken dat ik vind dat deze kwestie iets uitgebreider aandacht verdient dan bij een VAO en ook iets urgenter aandacht, maar ik begrijp de uitkomst.

De voorzitter:

Dank u wel.

Het woord is aan de heer Atsma.

De heer Atsma (CDA):

Voorzitter. Deze week wordt op verschillende plaatsen in Nederland en ook in het buitenland melk uitgereden door boeren, met name melkveehouders, op het land. Dat wil de CDA-fractie absoluut niet, zeker niet in een tijd dat er wereldwijd een toename is van de schaarste aan voedsel. Tegelijkertijd is het niet uit te leggen dat, terwijl de vraag naar melk en zuivel wereldwijd enorm stijgt, de prijs plotseling vrij sterk daalt. Wij willen de minister van LNV en de staatssecretaris van EZ graag op korte termijn om een marktanalyse vragen en ook antwoord krijgen op de vraag hoe het prijsmechanisme in deze sector werkt.

De voorzitter:

Hebt u een termijn in gedachten?

De heer Atsma (CDA):

Met het oog op een aantal raden die eraan komen, willen wij graag binnen een week een reactie van het kabinet hebben.

De voorzitter:

Wij zullen het stenogram van dit gedeelte van de vergadering doorgeleiden naar het kabinet.

Het woord is aan de heer Blok.

De heer Blok (VVD):

Voorzitter. De staatssecretarissen van Financiën en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben aangegeven dat zij uiterlijk 1 juni aanstaande een convenant wilden sluiten over de positie van zelfstandigen in de thuiszorg. Wij hebben zojuist van de betrokken partijen gehoord dat het convenant er niet voor 1 juni zal zijn, waardoor de onzekerheid voor de zelfstandigen en hun patiënten blijft voortduren. Daarom wil ik mede namens mevrouw Vos van de PvdA-fractie een brief vragen – het is zondag 1 juni, dus ik wil die graag maandag hebben – over de stand van zaken rond het convenant en over de uitvoering van de aangenomen motie van mevrouw Vos en mijzelf waarin wij vragen om aan diegenen die vorig jaar nog over een VAR beschikten en in de zorg werkten, de mogelijkheid te bieden om door te werken op basis van de oude VAR.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van het debat onder de aandacht te brengen van het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Van Gerven.

De heer Van Gerven (SP):

Voorzitter. Ik wil graag het verslag van het algemeen overleg Masterplan buitenland op de plenaire agenda laten plaatsen.

De voorzitter:

Wij voegen het toe aan de agenda van volgende week, als dat lukt.

Het woord is aan de heer Heerts.

De heer Heerts (PvdA):

Voorzitter. Wij hebben vanochtend van de minister van Justitie antwoord gehad naar aanleiding van het spoeddebat over de kwestie Nekschot, maar de brief maakt niet duidelijk wat de rol is van de minister zelf. Ik wil graag een aanvullende brief van de minister over de vraag wat nu exact zijn rol is om daarmee de mogelijke suggestie van een politieke arrestatie weg te nemen.

De voorzitter:

Wij zullen het stenogram van dit gedeelte van de vergadering onder de aandacht brengen van het kabinet.

Het woord is aan mevrouw Vos.

Mevrouw Vos (PvdA):

Voorzitter. Ik wil graag schriftelijke vragen rappelleren die ik heb gesteld op 15 april jongstleden over de verkoopmethoden van Pretium en Lotto. Ik ben inmiddels ongeveer gedaagd door die club. Ik wil van de minister van Justitie en de staatssecretaris van Economische Zaken heel graag zo snel mogelijk antwoord op deze vragen.

De voorzitter:

Wij zullen het stenogram onder de aandacht brengen van het kabinet.

Volgens mij heb ik geen andere verzoeken voor de regeling of toch, mevrouw Ouwehand? Heb ik iets gemist of hebt u iets bedacht?

Mevrouw Ouwehand (PvdD):

Voorzitter. Ik heb het gisteren al aangekondigd. Wij willen graag een VSO onder voorbehoud op de agenda van vandaag. Wij wachten nog steeds op de antwoorden, maar deze regeling is de laatste mogelijkheid om aan te geven dat wij zeer waarschijnlijk een motie zullen indienen.

De voorzitter:

Wij zullen het VSO plannen. Dat zal dan vanavond zijn.

Voordat wij overgaan tot stemmingen, meld ik dat mevrouw Verdonk afwezig is.

Naar boven